Skocz do zawartości
IGNOROWANY

prosba o sprawdzenie schematu

udko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety mam juz pompke zakupiona wczesniej z rozdzielaczem 25-6 do podlogowki,czy to nie bedzie kolidowalo z pompka 25-40?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

powrot do tematu bo juz zglupialem mianowicie na jakiej wysokosci powinienem umiescic zbiornik wyrownawczy z pompka na powrocie w przypadku mojego kominka?

Opublikowano
9 minut temu, udko napisał:

powrot do tematu bo juz zglupialem mianowicie na jakiej wysokosci powinienem umiescic zbiornik wyrownawczy z pompka na powrocie w przypadku mojego kominka?

55555.png

Opublikowano

chodzi mi o to czy 0,3m lub 0,7xmoc pompki

Opublikowano

to niewiem co zrobic bo niedam rady tyle podniesc.Co zrobic?

Opublikowano

Pozbyc sie zaworu temperaurowego na powrocie i pompki?

Opublikowano

i nawet taniej bo nie musialbym kupowac tyle rury miedzianej:)

Opublikowano
9 minut temu, udko napisał:

a moze uklad zamkniety

Jak kocioł/ kominek dopuszczony do takiej pracy to tak, ale trzeba by jeszcze układ odbioru ciepła z takiego układu.

Najtaniej to chyba sprzęgło wyjdzie + układ otwarty.  ten co masz. 

Opublikowano

rozumiem ,ze jesli bedzie te sprzeglo to zbiornik moze byc np.na wysokosci 1,5m wezownice schladzajaca posiadam (jest to kominek)

Opublikowano

jeszcze nic niemam bedzie to wszystko dopiero robione czekam na czesci

Opublikowano

@udko

Ja mam właśnie jakieś 1.5-1.7m naczynie wyrównawcze nad bojlerem i pompa na powrocie-pierwszy bieg 25-40 i jest ok.

No,ale Ty kupiłeś już pompkę 25-60 więc taka wysokość może być za mała.

Opublikowano

pompka kotlowa to 25-40 a pompa rozdzielacza z podlogowki to 25-60

Opublikowano

Jak masz wężownicę schładzającą to idź w układ zamknięty, tylko naczynie przeponowe trzeba  - jakieś 35l + grupę bezpieczeństwa - wtedy nie ma problemu z naczyniem, przewyższeniem itp.

Opublikowano

Witam ponownie,czy w ukladzie zamknietym jest potrzebny zawor temperaturowy?oraz gdzie wpiac naczynie przeponowe z grupa bezpieczenstwa?(na powrocie przed pompa czy moze za pompa a moze na zasileniu)?

Opublikowano

Zawór temperaturowy sluży do poprawy spalania , wiec jest potrzebny, naczynie dajesz z grupą bezpieczeństwa na powrocie przed samym kotłem , jak najbliżej kotła.

Opublikowano

czy tak bedzie poprawnie oraz jak obliczyc wielkosc zbiornika?

888.jpg

Opublikowano

Ten schemat będzie prawie Ok, brak tylko kuraska do spuszczenia wody z instalacji.

Naczynie to wstępnie daj 35l lub 2x18l równolegle, te 2 18l mogą być tańsze niż 35l ustaw ciśnienie wstępne ok 0,8bar i tak napełnij instalację.

Opublikowano

a jak zrobic te cisnienie wstepne?nabic te butle do 0,8b?

Opublikowano

i niewiem jak je ze soba polaczyc rownolegle

Opublikowano

znalazlem taki zbiornik 35l na stopkach za 130zl cena nie jest jakas duza

zbiornik1.png

Opublikowano
5 godzin temu, udko napisał:

gdzie wpiac naczynie przeponowe z grupa bezpieczenstwa?(na powrocie przed pompa czy moze za pompa a moze na zasileniu)?

Naczynie przed pompa. Grupa bezp. na kotle. Kalkulatory doboru wielkosci naczynia do instalacji znajdziesz w necie. Inaczej sie je dobiera i ustawia w obu przypadkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.