Osorio89 Opublikowano 6 Listopada 2019 #1 Opublikowano 6 Listopada 2019 Witam, jak wyżej napisałem poszukuje sterownika do pieca gazowego firmy Brotje, model Energy top 24. Jest to piec dwu- funkcyjny w małym 50m2 mieszkaniu. Konsultowałem w sklepie i polecono mi sterownik : SALUS 091FLRFv2 Co sądzicie o tym modelu ? Czy będzie dobrze sparowany z piecem ? Pozdrawiam :)
sambor Opublikowano 6 Listopada 2019 #2 Opublikowano 6 Listopada 2019 W tym kotle jest sterowanie termostatem ze stykiem zwiernym, czyli ten Salus może być bez problemu.
Osorio89 Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 6 Listopada 2019 Może jakiś inny model polecacie ? Czy jest to dobry wybór ?
ARexx2 Opublikowano 6 Listopada 2019 #4 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zależy co wymagasz od tego sterownika. Czy ma być tylko dzień/noc, czy stała temp dzienna, czy jakiś rozbudowany na cały tydzień z możliwością nastawy kilku rożnych temperatur w ciągu dnia. Alternatywą dla Salusa, są sterowniki uniwersalne firm Euroster, Auraton czy TECH Sterowniki. Ja mam model Auraton 2030, gdzie można przypisać osiem dowolnych przedziałów temperaturowych w ciągu dnia i oprócz standardowej histerezy 0,2 i 0,4 ma funkcję PWM: "Tryb pracy PWM – w tym trybie, regulator cyklicznie załącza urządzenie grzewcze tak aby zminimalizować wahania temperatury. Regulator sprawdza czasy przyrostu oraz czasy spadku temperatury. Znając te wartości regulator włącza i wyłącza urządzenie grzewcze w takich cyklach aby utrzymywać temperaturę jak najbliżej wartości zadanej. "
Osorio89 Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor #5 Opublikowano 13 Listopada 2019 Czy samo podłączenie czujnika do pieca jest skomplikowane ? Czy może to wykonać osoba która wcześniej tego nie robiła ?
gmaj22 Opublikowano 13 Listopada 2019 #6 Opublikowano 13 Listopada 2019 Polega to najczęściej na wyciągnięciu zworki i wpięciu w jej miejsce dwóch przewodów z programatora/termostatu. W instrukcji kotła powinien być schemat podłączeń na listwie. Kilka dni temu był jjuż poruszany podobny problem z innym kotłem i termostatem. Niestety nie mam teraz schematu do Broetje pod ręką. PS: Z instrukcji, str. 13.
Osorio89 Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor #7 Opublikowano 14 Listopada 2019 Czy model SALUS 091FLRF byłby odpowiedni ? Ten bez "v2"
Osorio89 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Hej, cały zestaw został zainstalowany :) Teraz mam pytanie jaką temperaturę powinienem ustawić na piecu? Czy ma to jakiś związek ze sterownikiem ? Pozdro :)
szut Opublikowano 29 Lutego 2020 #9 Opublikowano 29 Lutego 2020 Witam. Czy mozesz mi podpowiedziec jak podlaczyc tego SALUSA? Nie jestem laikiem, ale jakoś mam obawy przed grzebaniem w kotle. Z góry dziękuję ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.