Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór odpowiedniego naczynia przepompowego

kosmos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuję dobrać pojemność naczynia wyrównującego ciśnienie w instalacji a konkretnie chodzi o bojler 115 L i jaki dobrać zawór bezpieczeństwa 

Max ciśnienie robocze bojlera to 0,6 MPa, temperatura na piecu ok. 65 , ciśnienie w instalacji to 2.8 bar, moc wymiennika 12kw, pojemność instalacji to w sumie 130 litrów, wysokość słupa wody 3 metry

Ja bym zamontował zbiornik 18 L i zawór 5 bar, ale jeśli się mylę to mnie poprawcie

Pozdrawiam

Opublikowano

Ciśnienie wstępne powinno być o 0,3bar niższe niż w zimniej instalacji C.O.

Opublikowano
27 minut temu, kosmos napisał:

Hej, zakupiłem zbiornik 18L, a jakie powinno być w nim ciśnienie? U mnie w instalacji jest 2.8 bar

7 minut temu, Ryni napisał:

Ciśnienie wstępne powinno być o 0,3bar niższe niż w zimniej instalacji C.O.

Czytaj co poprzednik napisał. Jemu chodzi o naczynie w instalacji CWU, Ty mu doradzasz do CO.

Opublikowano

@gmaj22 dzięki źle zrozumiałem pytanie. Dla C.W.U. 0,2 bar niższe niż nastawa reduktora, albo 0,5bar niższe od cienienia nominalnego

Opublikowano

2,8 - 0,2 = 2,6 :)

Tak się składa, że taki wynik wychodzi dla 12 kW, 140 litrów, przepływie 2,5 m3/h i podgrzaniu wody od 10 C do 60 C.

Opublikowano

A tak z ciekawości, jeśli do naczynia nabiję  3 bar a na reduktorze mam 2,8 to powinno mi wszystką wodę z naczynia wyciągnąć przy upuszczeniu wody z kranu lub gdy ostygnie boiler co za tym idzie że nie będą się tam namnażać bakterie. 

Co o tym myślicie ?

Opublikowano
7 minut temu, kosmos napisał:

Co o tym myślicie ?

Ze to bez sensu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.