Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Kamen perfekt bio sterownik tech 976

domo285

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, na wstępie chciałem podziękować za godziny spędzone na forum przed wyborem pieca. Z racji ograniczonego budżetu wybór padł na kamen perfekt bio 11 kw. (Pionowy wymiennik, sterownik tech 924, polski palnik venma) w cenie 9500 z dostawą. I teraz kolejny problem, czyli jego ustawienie. Instalacja mieszana pls cwu bez bufora (przynajmniej na razie). Można prosić o pierwsze parametry, które potem oczywiście będę dopieszczał? Z forum wiem, że temperatura kotła na 70 stopni, a zmniejszać na mieszaczach,. Do ustawienia mam jeszcze takie rzeczy(podaję również aktualne ustawienia) jak:

Temperatura kotla 70 stopni

Histereza kotla 10 stopni

Temperatura zalaczania pomp 40 stopni

Temperatura cwu 40 stopni

Histereza cwu 5 stopni 

Moc minimlana

Czas podawania 2s

Czas przerwy 30 s

Nadmuch 13%

Moc maksymalna 

Czas podawania 4 s

Czas przerwy 30s

Nadmuch 40 s

Bardzo liczę na Waszą pomoc bo teraz ewidentnie nie dopala peletu i ma problem z odbiciem do tych 70 stopni, czasem ledwo dobija 55...

Edit: dzisiaj drugie rozpalenie i nie może dobić do 45 stopni na kotle, a pellet wygląda jak w załączniku... Kurde w domu 14 stopni, a tu nie ma jak chałupy ogrzać 

W załączeniu fotki instalacji

IMG_20191101_141119.jpg

IMG_20191101_141148.jpg

IMG_20191101_140939.jpg

IMG_20191101_140949.jpg

IMG_20191101_150721.jpg

Opublikowano

Trzeba było więcej zaworów 4D zamontować. Ale mniejsza o to. 

Pompy po lewej stronie kotła ustaw do poziomu, nie mogą być tak pochyle, chyba że jesteś bogaty to nie długo kupisz nowe.

Masz wyziebione mieszkanie i duży odbiór ciepła. 

Popiół - za mało powietrza lub za duża dawka. 

Opublikowano

Są 2 zawory 4d jeden na podłogowe drugi na grzejniki to źle? 

Generalnie ten popiół mnie nie martwi, kwestia ustawien, pytanie dlaczego nie mogę przekroczyć 45 stopni w temperaturze kotła pomimo ustawienia na 65...

Opublikowano

To przez to, że masz mocno wychlodzony dom i te zawory 4D.

To nie będzie dobrze działać.

Skrec te zawory w lewo. Oba. Tak aby znaczek od napisu Afriso był na godzinie 7 - 7:30.

Opublikowano

Ok skrecilem widzę, że na zegarach temperatura spada, a na piecu wzrosła o 1 stopien, czyli mniej miesza z zimna wodą w układzie , a bardziej ogrzewa Wode w piecu. Mam nadzieję, że dobrze kombinuję :) 

Opublikowano

Na stronie venmy masz kalkulator ustawien pieca podajesz tam tylko wage przesypu 2 min i oblicza ci parametry podawania przerwy i wentylatora moze zacznij od tego :)

Opublikowano

Fajnie zaraz sprawdzam. A skąd mogę wziąć wagę przesypu. Włączyć gdzieś manualne podawanie pelletu przez 2 minuty i zwazyc na wadze? Tak w temacie wczoraj po 6 godzinach udało się w końcu zagrażać podłogę, poszło 40 kg pellet, i parametry to podawanie 4s przerwa 20 dmuchawa 50. Niestety powstało przy tym jakis 1kg popiołu, w tam bardzo duże kawałki niespalpnego. Ale na niższych parametrach w ogóle nie dobija do 45 stopni. No nic zacznę od tego kalkulatora venmy

Opublikowano
17 godzin temu, domo285 napisał:

Bardzo liczę na Waszą pomoc bo teraz ewidentnie nie dopala peletu i ma problem z odbiciem do tych 70 stopni, czasem ledwo dobija 55.

IMG_20191101_150721.jpg

Nie dobija do zadanej , ponieważ wydmuchuje z palnika..., a to oznacza za małą dawkę paliwa  w stosunku do powietrza. 

Nie wiem dlaczego gonzo napisał, że za mało powietrza... 

Dla mnie tam była wichura na palniku... 

Opublikowano

Ok. Kalkulator trochę średnio działa moim zdaniem wbrew logice. Im daje mniejsza dawkę paliwa, tym On daje większy czas podawania, a krótsza przerwę. Dla mnie dziwne

Opublikowano

Ja tez miałem problem z dobiciem do zadanej i w moim przypadku kalkulator mi pomógł ewentualnie mozesz zadzwonic na serwis venmy i powinni ci cos doradzic ja trafiłem na kompetentna osobe która faktycznie mi pomogła :)

Aha nie widac u Ciebie pompy kotłowej a to duzy minus bez tego tez ciezko bedzie dobic do zadanej...

Opublikowano
Godzinę temu, domo285 napisał:

Ok. Kalkulator trochę średnio działa moim zdaniem wbrew logice. Im daje mniejsza dawkę paliwa, tym On daje większy czas podawania, a krótsza przerwę. Dla mnie dziwne

Jak najbardziej logiczne działanie, żeby zachować nastawioną moc palnika :)

Opublikowano

Dobra, więc faktycznie zdam się na te nastawy. Jutro też telefony do techa i venmy i mam nadzieję, że uda się coś wykombinować. Co do pompy to faktycznie, akurat w tym piecu jej nie ma. 

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja od kilku dni używam pieca Drewmet 18 kW tez z palnikiem Venma Comfort i sterownikiem ST976. Na ustawieniach fabrycznych palil mi zdecydowanie wiecej niz poprzedni piec ekogroszku i minimum do jakiego udalo mi sie dojsc samemu to jakies 35 kg pelletu na dzień gdzie ekogroszku przy podobnych temperaturach szlo jakies 20 kg... Dzis zwazylem zasyp 2minutowy i ustawilem zgodnie z kalkulatorem. Zobaczymy co z tego bedzie :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie mam takie ustawienia

piec 70

Histeroza 5

Cwu 50

Histeroza 5

Temp. załanczania papy 53

Podawanie 5s

Przerwa 22s

Nadmuch 32 % jak mialem większy to mi wydmuchiwal wieksze kawalki , mi spala jakies nie cale 20 kilo na dobe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.