domo285 Opublikowano 1 Listopada 2019 #1 Opublikowano 1 Listopada 2019 Cześć wszystkim, na wstępie chciałem podziękować za godziny spędzone na forum przed wyborem pieca. Z racji ograniczonego budżetu wybór padł na kamen perfekt bio 11 kw. (Pionowy wymiennik, sterownik tech 924, polski palnik venma) w cenie 9500 z dostawą. I teraz kolejny problem, czyli jego ustawienie. Instalacja mieszana pls cwu bez bufora (przynajmniej na razie). Można prosić o pierwsze parametry, które potem oczywiście będę dopieszczał? Z forum wiem, że temperatura kotła na 70 stopni, a zmniejszać na mieszaczach,. Do ustawienia mam jeszcze takie rzeczy(podaję również aktualne ustawienia) jak: Temperatura kotla 70 stopni Histereza kotla 10 stopni Temperatura zalaczania pomp 40 stopni Temperatura cwu 40 stopni Histereza cwu 5 stopni Moc minimlana Czas podawania 2s Czas przerwy 30 s Nadmuch 13% Moc maksymalna Czas podawania 4 s Czas przerwy 30s Nadmuch 40 s Bardzo liczę na Waszą pomoc bo teraz ewidentnie nie dopala peletu i ma problem z odbiciem do tych 70 stopni, czasem ledwo dobija 55... Edit: dzisiaj drugie rozpalenie i nie może dobić do 45 stopni na kotle, a pellet wygląda jak w załączniku... Kurde w domu 14 stopni, a tu nie ma jak chałupy ogrzać W załączeniu fotki instalacji
Gonzo19 Opublikowano 1 Listopada 2019 #2 Opublikowano 1 Listopada 2019 Trzeba było więcej zaworów 4D zamontować. Ale mniejsza o to. Pompy po lewej stronie kotła ustaw do poziomu, nie mogą być tak pochyle, chyba że jesteś bogaty to nie długo kupisz nowe. Masz wyziebione mieszkanie i duży odbiór ciepła. Popiół - za mało powietrza lub za duża dawka.
domo285 Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 1 Listopada 2019 Są 2 zawory 4d jeden na podłogowe drugi na grzejniki to źle? Generalnie ten popiół mnie nie martwi, kwestia ustawien, pytanie dlaczego nie mogę przekroczyć 45 stopni w temperaturze kotła pomimo ustawienia na 65...
Gonzo19 Opublikowano 1 Listopada 2019 #4 Opublikowano 1 Listopada 2019 To przez to, że masz mocno wychlodzony dom i te zawory 4D. To nie będzie dobrze działać. Skrec te zawory w lewo. Oba. Tak aby znaczek od napisu Afriso był na godzinie 7 - 7:30.
domo285 Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #5 Opublikowano 1 Listopada 2019 Ok skrecilem widzę, że na zegarach temperatura spada, a na piecu wzrosła o 1 stopien, czyli mniej miesza z zimna wodą w układzie , a bardziej ogrzewa Wode w piecu. Mam nadzieję, że dobrze kombinuję :)
kotlo Opublikowano 1 Listopada 2019 #7 Opublikowano 1 Listopada 2019 Na stronie venmy masz kalkulator ustawien pieca podajesz tam tylko wage przesypu 2 min i oblicza ci parametry podawania przerwy i wentylatora moze zacznij od tego :)
domo285 Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor #8 Opublikowano 2 Listopada 2019 Fajnie zaraz sprawdzam. A skąd mogę wziąć wagę przesypu. Włączyć gdzieś manualne podawanie pelletu przez 2 minuty i zwazyc na wadze? Tak w temacie wczoraj po 6 godzinach udało się w końcu zagrażać podłogę, poszło 40 kg pellet, i parametry to podawanie 4s przerwa 20 dmuchawa 50. Niestety powstało przy tym jakis 1kg popiołu, w tam bardzo duże kawałki niespalpnego. Ale na niższych parametrach w ogóle nie dobija do 45 stopni. No nic zacznę od tego kalkulatora venmy
Gość Trener40 Opublikowano 2 Listopada 2019 #9 Opublikowano 2 Listopada 2019 W dniu 1.11.2019 o 13:35, domo285 napisał(a): Bardzo liczę na Waszą pomoc bo teraz ewidentnie nie dopala peletu i ma problem z odbiciem do tych 70 stopni, czasem ledwo dobija 55. Rozwiń Nie dobija do zadanej , ponieważ wydmuchuje z palnika..., a to oznacza za małą dawkę paliwa w stosunku do powietrza. Nie wiem dlaczego gonzo napisał, że za mało powietrza... Dla mnie tam była wichura na palniku...
domo285 Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor #10 Opublikowano 2 Listopada 2019 Ok. Kalkulator trochę średnio działa moim zdaniem wbrew logice. Im daje mniejsza dawkę paliwa, tym On daje większy czas podawania, a krótsza przerwę. Dla mnie dziwne
kotlo Opublikowano 2 Listopada 2019 #11 Opublikowano 2 Listopada 2019 Ja tez miałem problem z dobiciem do zadanej i w moim przypadku kalkulator mi pomógł ewentualnie mozesz zadzwonic na serwis venmy i powinni ci cos doradzic ja trafiłem na kompetentna osobe która faktycznie mi pomogła :) Aha nie widac u Ciebie pompy kotłowej a to duzy minus bez tego tez ciezko bedzie dobic do zadanej...
gmaj22 Opublikowano 2 Listopada 2019 #12 Opublikowano 2 Listopada 2019 W dniu 2.11.2019 o 07:30, domo285 napisał(a): Ok. Kalkulator trochę średnio działa moim zdaniem wbrew logice. Im daje mniejsza dawkę paliwa, tym On daje większy czas podawania, a krótsza przerwę. Dla mnie dziwne Rozwiń Jak najbardziej logiczne działanie, żeby zachować nastawioną moc palnika :)
domo285 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #13 Opublikowano 3 Listopada 2019 Dobra, więc faktycznie zdam się na te nastawy. Jutro też telefony do techa i venmy i mam nadzieję, że uda się coś wykombinować. Co do pompy to faktycznie, akurat w tym piecu jej nie ma.
kowaliusz1988 Opublikowano 15 Listopada 2019 #14 Opublikowano 15 Listopada 2019 I jak nastawy? Mam ten sam palnik i u mnie nastawy dużo większe.
PiotrekSCK Opublikowano 23 Stycznia 2020 #15 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Ja od kilku dni używam pieca Drewmet 18 kW tez z palnikiem Venma Comfort i sterownikiem ST976. Na ustawieniach fabrycznych palil mi zdecydowanie wiecej niz poprzedni piec ekogroszku i minimum do jakiego udalo mi sie dojsc samemu to jakies 35 kg pelletu na dzień gdzie ekogroszku przy podobnych temperaturach szlo jakies 20 kg... Dzis zwazylem zasyp 2minutowy i ustawilem zgodnie z kalkulatorem. Zobaczymy co z tego bedzie :)
Juljan Opublikowano 1 Lutego 2020 #16 Opublikowano 1 Lutego 2020 U mnie mam takie ustawienia piec 70 Histeroza 5 Cwu 50 Histeroza 5 Temp. załanczania papy 53 Podawanie 5s Przerwa 22s Nadmuch 32 % jak mialem większy to mi wydmuchiwal wieksze kawalki , mi spala jakies nie cale 20 kilo na dobe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.