Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam mieszkanie 83m2 ( niestety od dewelopera )w którym znajduje się ogrzewanie podłogowe (7pentli) , w małych pokojach grzejniki( 3 pokoje )
Rozdzielacz nie posiada pompy a wyłącznie RTL.
Irytuje mnie fakt ,iż w pomieszczeniach w których znajdują się grzejniki nie mogę utrzymać stałej temperatury .
Bardzo szybko się nagrzewają ale jeszcze szybciej wychładzają . Powód oczywisty : podłogówka dłużej oddaje ciepło i dlatego pokoje zdążą się wychłodzić . 

Druga rzecz ,to brak możliwości uzyskania wyższej temperatury w pokojach niż w salonie ( ale to już jak rozwiążemy pierwszy problem) 

Najdluzsza pętla podłogówki jest zazwyczaj najchłodniejsza , albo zapowietrzona ,lub termostat pokojowy zbyt szybko odcina ogrzewanie ( wątpię ,ponieważ przenosiłem go w okolicy chłodnej pętli i wynik podobny )

Czy warto i wymienić rozdzielacz ?
51025B7D-02C7-4E0C-8F35-7655CF794FDD.jpeg.e3878e730d2bf3ccfc03a7a873cff8d3.jpeg
Piec dwu funkcyjny DE Dietrich.

Opublikowano

Wstaw zdjęcie takiej jakości żeby coś było widać.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Boże kochany , nie jestem hydraulikiem , zwykłym amatorem ,  ale jak na to patrze to aż się zle robi , nie dosć że zle to na dodatek niedbale 

Opublikowano

Zacznij lepiej od podania, jaki tam jest kocioł.

Opublikowano (edytowane)

CWU pewnie z sieci wodociagowej? Kocioł jednofunkcyjny ze zintegrowaną pompa obiegową. To powinno chodzić bezpośrednio z kotła bez dodatkowego mieszacza pompowego. Dasz radę podać dane pompy wewnątrz kotła? Pewnie Wilo - pytanie która?

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Wez chociaz to gniazdo elektryczne zrób do porządku 

Opublikowano

OK...dwufunkcyjny / indeks MI.

Sprawdziłem specyfikację i okazuje się, że jest to kocioł kondensacyjny ale nie niskotemperaturowy. Podawane w tabeli wysokie sprawności są dla temperatury powrotu 30 C (paramatry zas/powr 50 C/ 30 C) To za dużo dla podłogówki. 

Choć w instrukcji wynika, że  MCR3 PLUS 24/28 MI  obsługuje również 1 obieg bezpośredni (bez zaworu mieszającego)

1025718634_podlogwka.png.f3d5e0bc59b3a9f15628d66793db6e81.png

Tu lepiej, aby wypowiedział się ktoś, kto ma z takimi kotłami większe doświadczenie. 

Opublikowano
  W dniu 30.10.2019 o 13:41, mazilo napisał(a):

Tak wyglada cały rozdzielacz , podłączone są wyłącznie pętle z podłogówki .

Rozwiń  

Wywal go i wstaw np to co pokazałeś z linku 

W dniu 30.10.2019 o 18:21, mazilo napisał(a):
Rozwiń  

To będzie 100x lepsze niż to co masz obecnie - te RTL-e nie mogą być zamontowane w takiej ilości obok siebie - tu jeden wpływa na drugiego.

Ten potencjalny nowy rozdzielacz ma wadę że nastawy temp wody będziesz robił ręcznie, ale podłoga ma sporą samoregulację więc może będzie OK.

Opublikowano
  W dniu 30.10.2019 o 21:26, gmaj22 napisał(a):

Sprawdziłem specyfikację i okazuje się, że jest to kocioł kondensacyjny ale nie niskotemperaturowy

Rozwiń  

To nie ma znaczenia gdyż w instalacji są też grzejniki, ważniejsze jest to że moc minimalna jest wysoka - 6kW i dlatego kocioł wraz z instalacją tak się zachowuje.

Opublikowano (edytowane)

Rozdzielacz rozwiąże problem z pętlami - a praktycznie z jedna niedogrzana , czy rozwiąże problem z grzejnikami ? Chodzi o to ,żeby były cały czas ciepłe a nie w momencie grzani podłogówki ( możliwość regulacji głowiczkami na grzejnikach )

Są jeszcze rozdzielacze z bypassem . Czy zaproponowany w linku wyższym będzie lepszy ?

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

Wszystkie z zaworem 3-D termostatycznym mają tą samą wadę - potrzebują ręcznej nastawy temp wody w instalacji, jak miała by być Ameryka i full automat to trzeba automatyki sterującej siłownikiem + moduł mieszacza + odpowiedni rozdzielacz - nie wiem czy dla takiej instalacji warto się tak bawić.

Opublikowano
  W dniu 31.10.2019 o 06:03, mazilo napisał(a):

Chodzi o to ,żeby były cały czas ciepłe a nie w momencie grzani podłogówki ( możliwość regulacji głowiczkami na grzejnikach )

Rozwiń  

Przecież to normalna reakcja grzejnika z głowicą termostatyczną, można coś pokombinować obniżając temp zasilania grzejników, ale w tym kotle to ograniczone pole manewru - po prostu zły kocioł do takiej instalacji i takich wymagań investora.

Opublikowano (edytowane)

Sugerujesz ze nic nie zrobię z grzejnikami ?

A może drugi sterownik do pokoju z grzejnikiem i podłączyć go rownolegle ?

Wydając ponad 1000zł tylko żeby dogrzewali jedna pętla ?; żyłem tak 2 lata i nie jest źle . 
Tragicznie jest w pokojach bo niestety w momencie pojawienia się dziecka będzie albo za gorąco albo za zimno - z nastawieniem na zimo :-(

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

Raczej ten od podłogi przenieś do pokoju z grzejnikami, podłogówka jest "regulowana' na zaw RTL to tam trzeba ustawiać a nie na sterowniku.

Ponadto podłogówka ma dużą bezwładność i sterowanie grzejników wg podłogówki to absurd.

Opublikowano

Regulator pokojowy mam w centralnym pomieszczeniu z podłogówka -salon . 
Próbowałem już z przeniesienie, sytuacja była odwrotna . Owszem pokoje były wówczas zagrzane ale podłogówka niedogrzana . Grzejniki szybko zagrzały pokoje a podłogówka była niedogrzana . 

Opublikowano

Bo to niestety tak działa. Grzanie grzejników to wyższa temperatura, więc RTL -e nie puszczą obiegów podłogówki, dopóki  temperatura na powrocie nie spadnie do nastawionego poziomu. Termostat pokojowy po nagrzaniu pomieszczenia grzejnikiem, wyłącza pompę.

Tu widzę nieco "szalony" pomysł: Spowodować, aby pompa obiegowa chodziła cały czas, niezależnie od sygnału wyłączenia termostatu.pokojowego z grzejnikami.

Być może potrzebny byłby drugi termostat w pomieszczeniu z podłogówką.

Zaznaczam, że nie jest to sugestia przeróbki, bo tu pozostaje kwestia sterowania palnikiem, modulacji kotła. To raczej propozycja do przedyskutowania, bo taka ingerencja wymaga wiedzy z zakresu działania i sterowania samego kotła gazowego.

Opublikowano

Koszt się nie liczą - ważne żeby to działało na tyle dobrze aby pokoje były ciepłe . 
Oczywiście nie cudujemy z kuciem posadzki :-).

Drugi regulator pokojowy spowoduje załączenie pieca i wyłączy się ,jeśli oba regulatory dostaną informacje o osiągnięciu pożądanej temperatury  ( przy połączeniu równoległym ) .Oczywiście teoretyzując .

Opublikowano

Skoro koszty się nie liczą, to  zrobić wg schematu producenta.

1866431930_2obiegi.png.689d4a8e6431bb0db339c77c4d6a6d18.png

Opublikowano

Kolego rozdzielac z 3d termostatycznym w zupełności Ci wystarczy ,  ustawiasz 28-32 stopni w zalezności jak ciepłolubny jesteś  i to Ci powninno dać spokonie od 22 do  nawet 24* w pomieszczeniu , reszte wyregulujesz przepływami na  ratometrach 

Jeśli natomiast chcesz jeszcze bardziej "dokładnego" sterowania możesz na kazdej pętli załozyc siłownik , i termostaty w azdym pokoju ,obecne systemy do sterowania strefowego podłogóka są już zaawansowane i modulują prace siłownika sygnałem PWM w zalezności od histerezy temp. wew. 

Jakis sensowny zestaw powiedzmy bezprzewodowy , z funkcją internetową bedzie kosztował do 3k PLN więc też tanie to nie jest 

Sam mam sterowanie strefowe w domu i powiem tylko tyle , że  tak naprawdę nie da się w tradycyjnym domu kontrolowac tak temperatury zeby była cały czas taka jaka chcemy .

Dla przykładu w nocy dziś u mnie było  -6 w podłogę poszło 29* , obecnie świeci słonce   a w salonie mam 25* a ogrzewanie jest wyłączone ,