MirO2PL Opublikowano 29 Czerwca 2009 #1 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Witam, Kilka postów niżej jest podobna dyskusja, ale moja sytuacja jest trochę inna. Mam również prośbę o opinie do moich schematów. Sytuacja wygląda następująco: -kocioł na ekogroszek, bojler z podwójną wężownicą wiszący, naczynie wzbiorcze na poddaszu -parter - podłogówka 6 pętli (ok. 60m2) + 4 grzejniki z zaworami termostat. -piętro - podłogówka 1 pętla + 5 grzejników z zaworami termostat. Mam dwie koncepcje, z zaworem mieszającym na całość + podłogówka lub tylko na podłogówkę. Czy w kotłach na ekogroszek stosuje się dodatkowy zawór mieszający? Której koncepcji się trzymać? Proszę o uwagi. Pozdrawiam, Mirosław Grabowski Cytuj
SanitSystem Opublikowano 29 Czerwca 2009 #2 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Pierwszy schemat tak na oko wydaje sie ok. Ja robie jednak na 2 zaworach 4D sterowanych pogodowo i działa bardzo dobrze. Cytuj
bartekj Opublikowano 29 Czerwca 2009 #3 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Jaki sterownik pogodowy polecasz ? Cytuj
SanitSystem Opublikowano 29 Czerwca 2009 #4 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Jeśli w kotle nie ma takiego sterowania to stosuje unicontrol mix lub UMS. Ale też bardzo dobre sa sterowniki Frisko. Cytuj
Gabriel Opublikowano 2 Lipca 2009 #5 Opublikowano 2 Lipca 2009 Zdecydowanie opcja 1 no chyba. Bajpas nie potrzebny bo i tak na grawitacji nie ruszy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi