Zbieron Opublikowano 25 Października 2019 #1 Opublikowano 25 Października 2019 Witam Wziąłem się ostatnio za czyszczenie pieca Termo-tech 20kw ( piec na ekogroszek z podajnikiem) i "zruszylem" słabe uszczelnienie przejścia czopuch -komin . Główna zmiana po ponownym rozpaleniu to spaliny po otwarciu drzwiczek zasypowych i problem z poprawnym ustawieniem parametrów. Po oczyszczeniu starego/luźnego uszczelnienia( wełna ?) ukazała mi się japa z przedmuchem.. Pytanie mam do Was : jak to uszczelnić zgodnie ze sztuką ? Pozdrawiam i dziękuje
Jozefg1 Opublikowano 25 Października 2019 #2 Opublikowano 25 Października 2019 Kupić zaprawę szamotową opakowanie w zależności od potrzeb, rozrobić wg instrukcji na opakowaniu i uszczelnić.
o6483256 Opublikowano 27 Października 2019 #3 Opublikowano 27 Października 2019 Nie masz kawałków wełny mineralnej, żeby to "wypchać" na nowo ? Byłoby najprościej bez babrania z zaprawami.
Zbieron Opublikowano 27 Października 2019 Autor #4 Opublikowano 27 Października 2019 Dziękuje za pomoc, zaprawa szamotowa schnie od wczoraj .Wełne mam, nawet coś tam mi się udało wepchnąć ,ale...łatwo ją wepchnąć za daleko... wydaje mi się, że u mnie czopuch za płytko wchodzi w ściane/komin , jest może 3-4 cm zakładki "rura w rure, a do tego wchodzi nie symetrycznie . Tak jak by brakowało przejścia dylatacyjngo jak na rysunku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.