Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uszczelnienie czopucha/ ciąg

Zbieron

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Wziąłem się ostatnio za czyszczenie pieca Termo-tech 20kw ( piec na ekogroszek z podajnikiem) i "zruszylem" słabe uszczelnienie przejścia czopuch -komin .

Główna zmiana po ponownym rozpaleniu to spaliny po otwarciu drzwiczek zasypowych i problem z poprawnym ustawieniem parametrów.

Po oczyszczeniu starego/luźnego uszczelnienia( wełna ?) ukazała mi się japa z przedmuchem..

Pytanie mam do Was : jak to uszczelnić zgodnie ze sztuką ?

Pozdrawiam i dziękuje

DSC_0165 (1).JPG

Opublikowano

Kupić zaprawę szamotową  opakowanie w zależności od potrzeb, rozrobić wg instrukcji na opakowaniu i uszczelnić.

Opublikowano

Nie masz kawałków wełny mineralnej, żeby to "wypchać" na nowo ? Byłoby najprościej bez babrania z zaprawami.

Opublikowano

Dziękuje za pomoc, zaprawa szamotowa schnie od wczoraj .Wełne mam, nawet coś tam mi się udało wepchnąć ,ale...łatwo ją wepchnąć za daleko...

wydaje mi się, że u mnie czopuch za płytko wchodzi w ściane/komin , jest może 3-4 cm zakładki "rura w rure, a do tego wchodzi nie symetrycznie . Tak jak by brakowało przejścia dylatacyjngo jak na rysunku

full-leier07.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.