DKLas Opublikowano 17 Października 2019 #1 Opublikowano 17 Października 2019 Dzień dobry! Posiadam instalację, jak na rysunku. Instalacja nowa. Zasilanie pomp - miedź fi 28, od pomp do rozdzielaczy pex fi 20, od rozdzielaczy do grzejników pex fi 16. Układ nieregulowany. Oba rozdzielacze 1m powyżej pieca. Piec to kominek na pellet i drewno. Problem - długi czas nagrzewania się grzejników. Bardzo proszę o wszelkie porady / informacje. Z góry dziękuję damian
sambor Opublikowano 17 Października 2019 #2 Opublikowano 17 Października 2019 Ten układ jest zły - naczynie musi być przy samym kotle podobnie jak zaw bezpieczeństwa, a nie gdzieś tam w instalacji. Pomp masz tyle ile w domu ok 1000m2 Dla twojej instalacji wystarczy ta jedna pompa za zaw 3-D. Czas nagrzewania zależy od szybkości narastania temp wody iw obiegu, wg mnie aby nagrzać tą instalację to potrzeba ok 1-2h. Nie podałeś ile masz grzejników, ani jakich, podobnie nie znamy powierzchni ogrzewanej.
DKLas Opublikowano 17 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 17 Października 2019 Dziękuję za uwagi. Doprecyzowanie - całość grzeje dwie części domu szkieletowego, około 135m2. Grzejniki: Rozdzielacz 1 - 4 sztuki, 1400x600, 1200x600, 400x600 i łazienkowy (grzanie 45m2 domu szkieletowego, odległość rozdzielacza od pieca to około 8m w poziomie i 2m w pionie) Rozdzielacz 2 - 5 sztuk, 1200x600, 800x600, 1000x600, 600x600 i łazienkowy (grzanie 45m2 domu szkieletowego, odległość od rozdzielacza to około 6m w poziomie i 2 w pionie) Piec to kominek na pellet i drewno, który stoi w salonie - około 45m2. Całość 15kW z podziałem 8kW w płaszcz i 7kW w "szybę". Zawór i naczynie znajdują się około 1 m od pieca, ale za zaworem 3D. Czy taki czas nagrzewania instalacji jest OK, czy można go poprawić? Czy liczba i umieszczenie pomp jest błędne, czy nadmiarowe? Pozdrawiam damian
sambor Opublikowano 17 Października 2019 #4 Opublikowano 17 Października 2019 Po pierwsze błędna jest lokalizacja naczynia i zaworu bezpieczeństwa - one mają zabezpiecza kominek a nie instalacje. Sama instalacja wytrzyma do 15bar, a kominek tylko 1/10 tego. Pompa powinna być 1 - ta za zaw 3-D, najpierw rozgrzewa się obieg z zaw 3-D, następnie ciepło jest przekazywane na resztę instalacji. Instalacja na pewno wymaga przeróbki i regulacji na grzejnikach, temp podawana na grzejniki to min 60-65C.
Gość Digitrax Opublikowano 18 Października 2019 #5 Opublikowano 18 Października 2019 Wątpię czy kominek ten umożliwia pracę w układzie zamkniętym.
DKLas Opublikowano 18 Października 2019 Autor #6 Opublikowano 18 Października 2019 Zgodnie z dtr producenta - IwonaPellet - kominek jest przystosowany do pracy w układzie zamknietym z ciśnieniem max 1,5bara.
gmaj22 Opublikowano 18 Października 2019 #7 Opublikowano 18 Października 2019 Nawiązując do tego, co już napisał @sambor pozwoliłem sobie zmienić szkic. Średnice rur dobrane bez obliczeń, wg danych autora. Podane jako nominalne, czyli np. DN20 to PEX 26 albo Cu22
sambor Opublikowano 18 Października 2019 #8 Opublikowano 18 Października 2019 28 minut temu, gmaj22 napisał: pozwoliłem sobie zmienić szkic. Ale szkicu nie ma!
DKLas Opublikowano 18 Października 2019 Autor #9 Opublikowano 18 Października 2019 Schemat poprawiony - na tyle. na ile umiałem.
gmaj22 Opublikowano 18 Października 2019 #10 Opublikowano 18 Października 2019 3 godziny temu, sambor napisał: Ale szkicu nie ma! Ups....
DKLas Opublikowano 18 Października 2019 Autor #11 Opublikowano 18 Października 2019 Czy te dodatkowe pompy mogą powodować źle funkcjonowanie układu czy są tylko zbędne?
sambor Opublikowano 18 Października 2019 #12 Opublikowano 18 Października 2019 Są zbędne i mogą powodować złe funkcjonowanie układu Nie wiem czy nie jest za małe naczynie przeponowe, to trzeba policzyć
DKLas Opublikowano 18 Października 2019 Autor #13 Opublikowano 18 Października 2019 Odłączyłem pompy 25/60 i grzeje szybciej. Pytanie czy lepiej zamienić pompę 25/40 na pompę 25/60 i zostawić tak instalację.Za poprzednie podpowiedzi bardzo dziękuję.Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 18 Października 2019 #14 Opublikowano 18 Października 2019 Naczynie i ZB przestawiłeś, czy zostawiłeś na starym miejscu? Jak grzeje na pompie 25/40 to jej nie zmieniaj , to nie formuła 1 aby było szybko.
DKLas Opublikowano 18 Października 2019 Autor #15 Opublikowano 18 Października 2019 To dom letniskowy. Dziś dojechałem i wyłączyłem pompy na próbę. Jutro przerobie naczynie wyrównawcze. Kurcze dziekuje za podpowiedzi. Troszke chciałem przedobrzyc chyba. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 18 Października 2019 #16 Opublikowano 18 Października 2019 Wymontuj te pompy, najwyżej jak ta 25/40 nie da rady w co wątpię to zamienisz ją na 25/60. Naczynie przerób przed następnym paleniem , gdyż taki montaż jest naprawdę niebezpieczny! Powodzenia
DKLas Opublikowano 18 Października 2019 Autor #17 Opublikowano 18 Października 2019 Jutro z rana. Obiecuję Dzięki za pomoc. Jutro sprawdzę te pompę z odpalonym i dwoma obwodami (dziś jeden jest odłączony). Jeżeli będzie ok, to zostawię te 25/40, jeżeli nie to zamienię na 25/60.Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 18 Października 2019 #18 Opublikowano 18 Października 2019 Pamiętaj jedno, że za mocna pompa to głośna instalacja, więc z pompami nie należy przesadzać.
gollab Opublikowano 23 Października 2019 #19 Opublikowano 23 Października 2019 Chciałbym podpiąć się do tego tematu, bo podobny błąd zauważyłem u siebie. Mój problem polega na tym, że jest rozbieżność w instrukcjach montażu NP - wg. producenta kotła i naczynia przeponowego. Na podstawie odpowiedzi @sambor zrozumiałem, że NP musi być jak najbliżej kotła. Tak też sugerowałaby instrukcja mojego kotła - na schemacie podłączenia w układzie zamkniętym NP jest za (kolejno) zaworem termostatycznym oraz pompą, czyli na powrocie bezpośrednio pomiędzy kotłem a pompą (w tym momencie po stronie tłocznej pompy). Producent NP zaleca montaż również na powrocie, także wspomina, iż jak najbliżej kotła, ale jest też dodane, iż po stronie ssawnej pompy. Bardziej trafia do mnie instrukcja kotła, która w moim odczuciu pokazuje, jak najlepiej zabezpieczyć kocioł (co również podkreślał @sambor ). Dlaczego w takim razie producent NP (w tym przypadku Flamco) zaleca inaczej?
sambor Opublikowano 23 Października 2019 #20 Opublikowano 23 Października 2019 To wszystko zależy od tego co między kotłem, pompą i naczynie przeponowym się znajduje, Jak jest układ naczynie- pompa ( sama)- kocioł to miejsce montażu nie ma znaczenia, ale jak już jest np zaw zwrotny, filtr , zawory odcinające, zaw termostatyczny czy inny regulujący Generalnie Flamco zaleca 2 naczynia - jedno dla ochrony samego kotła, drugie dla całej instalacji, to drugie może być zamontowane w dowolnym miejscu- daje się je przeważnie na powrocie do kotła.
gollab Opublikowano 24 Października 2019 #21 Opublikowano 24 Października 2019 Bardzo dziękuję za tę informację. Odnalazłem ten PDF na stronie Flamco i znalazłem dalsze szczegóły (jest tam więcej niż na kartce z instrukcją, którą posiadam do zbiornika). U mnie jest instalacja bez mieszacza (instalacja po lewej stronie, górny obrazek), więc wygląda na to, że jedno naczynie wystarczy. W tej chwili najwygodniej byłoby mi zamontować (przynajmniej teraz) naczynie za pompą, czyli po stronie tłocznej. Wstawienie między pompę a zawór termostatyczny (strona ssawna) byłoby znacznie trudniejsze. Jednak za jakiś czas będę miał i taką możliwość. Cały czas nurtują mnie jeszcze 2 pytania: 1) czy poniższa metoda doboru ciśnień w instalacji będzie poprawna niezależnie, czy NP pojawi się po stronie ssawnej, czy tłocznej? Wysokość statyczna ok. 3,5m Związane z nią ciśnienie powodowane przez słup wody (Pst) = ~0.35 (zgodnie z broszurą Flamco wysokość od zbiornika - jego górnej krawędzi do najwyższego punktu w instalacji. Zaznaczam, gdyż spotykałem różne interpretacje jak ją określić). Ciśnienie wstępne naczynia wzbiorczego (P0) = Pst + 0.2 (min) = 0.55 Ciśnienie instalacji = P0 + 0.3 = 0.85 bar Max. ciśnienie robocze mojego kotła i zalecany/zastosowany ZB to 1.5 bara. Spotkałem się też z zaleceniem, by w momencie montażu NP po stronie tłocznej pompy, dodawać wysokość podnoszenia pompy. Czy w takim razie będzie tutaj niezbędna jakaś korekta? W broszurach Flamco nic o tym nie mówią, gdyż zaznaczają, że prawidłowe miejsce montażu to strona ssawna. 2) . Flamco zaleca ZB oraz NP na podobnej wysokości. U mnie niestety będzie trudno tak to teraz zapewnić. Górna krawędź zbiornika po przeróbce będzie na wysokości ok 1.8m i będzie około 0.5m wyżej niż ZB, który jest wraz z całą grupą bezpieczeństwa na zasilaniu zaraz na wyjściu kotła, za DBV. Czy taką różnica jest dopuszczalna? Takie umieszczenie NP zmniejsza trochę w moim przypadku wysokość statyczną + jeśli dobrze rozumiem, różnica między ZB a NP wynikająca z różnicy wysokości wynosi ok. 0.05 bara.
sambor Opublikowano 24 Października 2019 #22 Opublikowano 24 Października 2019 Zaczynasz dzielić włos na czworo - podobna wysokość to 1--1,5m różnicy , ponadto ZB powinien być na kotle lub jak najbliżej kotła na zasilaniu, a nie gdzieś tam. Dużo ważniejsza jest pojemność naczynia a tej nie podajesz.
gollab Opublikowano 24 Października 2019 #23 Opublikowano 24 Października 2019 Pojemność mojego naczynia to 25l. Pojemności całej instalacji niestety dokładnie nie znam, ale szacuję, że może być ok 100-120l. Na kotle utrzymuję temperaturę roboczą 70 stopni. ZB mam na zasilaniu i blisko kotła. Z kotła wychodzi stalowy czwórnik 1". Tam jest wkręcony DBV oraz rura biegnąca do zaworu termostatycznego. Zaraz za nim jest stalowy trójnik 1", do którego wkręcona jest grupa bezpieczeństwa a tam zamontowany jest zawór bezpieczeństwa. Na powrocie do pieca także mam czwórnik, do którego wpięta była pompa, a reszta była zakorkowana. Patrzyłem dzisiaj czy uda mi się to jakoś teraz przerobić tak, by mieć NP za zaworem termostatycznym i po stronie ssawnej pompy, ale nie będzie to w tej chwili proste do zmiany. Na razie dołączyłem się z NP do innego króćca tego czwórnika.
DKLas Opublikowano 24 Października 2019 Autor #24 Opublikowano 24 Października 2019 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jeżeli kominek ma dwa wyjścia zasilania i dwa powroty to NP może być podłączone do nieużywanego powrotu?Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 24 Października 2019 #25 Opublikowano 24 Października 2019 Może być tak podłączone.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.