Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Korozja kotła

mik90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wtam.

W tym roku wymieniłem kocioł na Defor komfort Eko Lux-5klasa. Niestety nie zgłaszałem tego wcześniej, ale teraz mnie to zastanawia, więc proszę o radę. Otóż kocioł na samym dole po stronie podajnika i dmuchawy ma zewnętrzne małe ogniska korozji. Czy jest to w jakiś sposób niepokojące? Czy coś może być nie tak wewnątrz? Podlega to pod jakąś gwarancję? Czy jest to jednie zewnętrzny objaw, że kocioł stał gdzieś w wilgotnym magazynie? Proszę o radę. M oże wystarczy to zamalować?

20191014_163836.jpg

Opublikowano

Raczej nie ma powodu do obaw, bo to zwykłe malowanie farbą prosto na blachę, takie prowizoryczne zabezpieczenie przed korozją zanim trafi do klienta, a Ty kolego pewnie myślałeś że blacha była dokładnie oczyszczona metodą piaskowania, pomalowana podkładem i na koniec lakierem samochodowym? :)

Opublikowano

Oczyscic z rdzy i pomalowac. Kociol jest praktycznie nowy. Wiec tu nie ma za bardzo wymyslac. Rdza jest powierzchniowa. Taka to widac jakosc renomowanej firmy Defro.

Opublikowano

Nic sam nie maluj, zgłoś to w ramach gwarancji. Coś się stanie z kotłem,  przyjadą , zobaczą twoje malowanie i zwalą wszystko na ciebie ( jako samodzielną modyfikacje ich produktu ).

Opublikowano

Moze zglosic do Defro… Jasne… Uznaja to nie za wade ale ceche produktu. I tak to sie skonczy. Defro i reklamacja to dwie biegunowo odlegle sprawy.

Opublikowano

Zrobić zdjecia, wysłać na adres email serwis, oczywiście też fotkę z tabliczką kotła i kiedy kupiony.

Zobaczysz co odpiszą

Opublikowano

Ok. Odezwę się do nich. Jeśli mnie odesla z niczym to poprawię na własną rękę. Glownie chodzilo mi o to żeby to nie oznaczalo jakichs problemow od wewnątrz.

Opublikowano

Jaki jest cel tego pisania do Defro? Serwis ma to pomalowac, czy firma kociol wymienic? A w gwarancji co jest napisane - pewnie 5lat na szczelnosc wymiennika... O "lakierze" ani slowa...

Nie to zebym byl sceptycznie nastawiony ale beczka smiechu bedzie w firmie Defro jak to dostana. Pan sie nie martwi ma Pan gwarancje jak w przeciagu tych 5lat cos zlego sie stanie to kociol wymienimy...

Mi kabelek przyslali jak sie upalil i jeszcze Pan zapytal czy sam wymienie czy serwis ma przyjechac - milo wspominam.

Oby mniej/wiecej tylko takich "problemow".

Pozdr.

Opublikowano
12 minut temu, PioBin napisał:

Jaki jest cel tego pisania do Defro? Serwis ma to pomalowac, czy firma kociol wymienic? A w gwarancji co jest napisane - pewnie 5lat na szczelnosc wymiennika... O "lakierze" ani slowa...

Nie zapominaj, ze zyjemy w Polsce, więc lepiej dmuchać na zimno... 

Też bym to partaczom zgłosił.... I dał do myślenia, ze malują na rdze  i jak im się widzi...

Opublikowano

Oj przecież nic się nie stanie, a tak zawsze będziesz wiedział co serwis o tym sądzi.

Ale jak kolega uważa tak zrobi

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.