Kamilbezkotla Opublikowano 12 Października 2019 #1 Opublikowano 12 Października 2019 Wiatam właśnie robi się kotłownia miał być pellet a jest gaz narazie butle 33kg 4szt jakieś rady gdzie to trzymać ?ile większe jest spalanie w stosunku do gazu ziemnego ,może ktoś poleci termostat pokojowy bezprzewodowy piec viessmann vitodens 100 Proszę o ocenę kotłowni jakieś spostrzeżenia dziękuję i pozdrawiam...
sambor Opublikowano 12 Października 2019 #2 Opublikowano 12 Października 2019 Butle z propanem to tylko wyżej poziomu gruntu, oczywiście na zewnątrz budynku mieszkalnego. Tu masz więcej na ten temat z podstawami prawnymi https://www.igaz.pl/index.php?i26,butle-33-kg-baterie-butl Oraz sprzęt do tego https://www.igaz.pl/index.php?p21,zestaw-4-butlowy-automat-gok-37-50-mbar-6-kg-h
Kamilbezkotla Opublikowano 12 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 12 Października 2019 Czy butle są tak niebezpieczne że trzeba trzymać je na zewnątrz?wiekszosc starych domów ma butle do kuchenek i nie ma problemu tu były by trzymane w kotłowni wywietrznik na dole,połączenie reduktor butla jest tak mało pewne?
sambor Opublikowano 12 Października 2019 #4 Opublikowano 12 Października 2019 Kolego - takie są przepisy i to wszystko w temacie. Trzymanie butli w kotłowni to kryminał, trzymanie butli poniżej poziomu grutu też kryminał W domu to możesz trzymać tylko 1 butlę do 11kg, większej nie wolno ani zapasu ani pustej butli
eliks Opublikowano 12 Października 2019 #5 Opublikowano 12 Października 2019 34 minuty temu, Kamilbezkotla napisał: wiekszosc starych domów ma butle do kuchenek i nie ma problemu Mało to w tym roku było przypadków wybuchu butli gazowych?
Kamilbezkotla Opublikowano 12 Października 2019 Autor #6 Opublikowano 12 Października 2019 -Za co siedzisz ? -Trzymałem butle w kotłowni Oczywiscie macie racje ciągle gdzieś słychać o wybuchach jednej butli tu są 4szt po 33l....
wit21 Opublikowano 12 Października 2019 #7 Opublikowano 12 Października 2019 Propan jest cięższy od powietrza więc nie da się zapewnić sprawnej wentylacji poniżej poziomu gruntu. To znaczy że w przypadku nieszczelności mamy piwnicę wypełnioną gazem palnym. Jedna iskra, płomień z pieca gazowego i domu nie ma. Oczywiście tak sie nie musi stać, ale jeżeli ...
Kamilbezkotla Opublikowano 12 Października 2019 Autor #8 Opublikowano 12 Października 2019 Może ktoś wie jaki sterownik jest potrzebny żeby pompy nie pracowały w ciągłości tylko wyłączały się razem z piecem najlepiej coś najtańszego
teres Opublikowano 12 Października 2019 #9 Opublikowano 12 Października 2019 Tech st-19, czujka na wyjściu CO z kotła. Ps. Kocioł Viessmann, grupy pompowe i nie dostałeś do tego sterowania?
Kamilbezkotla Opublikowano 12 Października 2019 Autor #10 Opublikowano 12 Października 2019 Powinien być w zestawie?
teres Opublikowano 12 Października 2019 #11 Opublikowano 12 Października 2019 Instalator powinien dobrać Ci całość tak, żeby wszystko działało. Ja wychodzę z takiego założenia. Nie wiem czy był w zestawie.
sambor Opublikowano 12 Października 2019 #12 Opublikowano 12 Października 2019 Vitodens 100 obsługiwał standardowo 1 obieg , a tam są 2 obiegi - z mieszaczem i bez. Pewnie trzeba moduł opentherm albo inny sterownik współpracujący z tymi pompami i mieszaczem.
Kamilbezkotla Opublikowano 12 Października 2019 Autor #13 Opublikowano 12 Października 2019 32 minuty temu, sambor napisał: Vitodens 100 obsługiwał standardowo 1 obieg , a tam są 2 obiegi - z mieszaczem i bez. Pewnie trzeba moduł opentherm albo inny sterownik współpracujący z tymi pompami i mieszaczem. Co myślisz o sterowniku Tech st 21?działa na zasadzie temperatury tak jak podpowiada kolega teres
Kamilbezkotla Opublikowano 12 Października 2019 Autor #14 Opublikowano 12 Października 2019 Butle podłączone narazie 2 szt. Bez zabudowania może jutro coś stworze jak nie ukradną he...Chciałem dodać że zostanie tez zamontowany termostat pokojowy tech
0degree Opublikowano 12 Października 2019 #15 Opublikowano 12 Października 2019 W instalacji brakuje ewidentnie rur PEX, to tak przekąsem. Instalator nie mógł zrobić tego wszystkiego w jednym systemie?
Kamilbezkotla Opublikowano 13 Października 2019 Autor #16 Opublikowano 13 Października 2019 7 godzin temu, 0degree napisał: W instalacji brakuje ewidentnie rur PEX, to tak przekąsem. Instalator nie mógł zrobić tego wszystkiego w jednym systemie? Tak to jest....powinien zrobić ale jak to instalatorzy nic mnie już nie zdziwi np mieszacz nie jest elektrycznie nigdzie podłączony a chyba powinien?
sambor Opublikowano 13 Października 2019 #17 Opublikowano 13 Października 2019 A kto kocioł kupował? Pewnie inwestor, więc niech dokupi resztę to wtedy się to podłączy.
Kamilbezkotla Opublikowano 13 Października 2019 Autor #18 Opublikowano 13 Października 2019 Instalatorzy mają sklep więc brali co było im potrzebne nie byłem przekonany do grup pompowych bo to wydatek ok 4 tys ale twierdzili że warto...
sambor Opublikowano 13 Października 2019 #19 Opublikowano 13 Października 2019 Jak masz podłogówkę i grzejniki to grupa pompowa z mieszaczem jest obowiązkowa, ale potrzeba też do tego sprzęgło, którego nie widzę, chyba że wyliczyli żę sprzęgła nie potrzeba. ponadto potrzeba czegoś takiego jak poniżej :
Kamilbezkotla Opublikowano 13 Października 2019 Autor #20 Opublikowano 13 Października 2019 Czy sprzęgło nie występuje w grupie pompowej?Sterowanie temperatury podlogowki mam ręczne słabo widać na foto jest tam kabel el ale nie podlaczony....zamówiłem sterownik techa st 21Sterowanie pompami żeby nie pracowały ciagle i Tech st 292 v2 termostat pokojowy czyli będę potrzebował jeszcze open therm?trochę się tego nazbierało o sprzęgło zapytam instalatora w pon dzięki za nakierowanie...
teres Opublikowano 13 Października 2019 #21 Opublikowano 13 Października 2019 57 minut temu, sambor napisał: potrzeba też do tego sprzęgło, którego nie widzę, O kurka, dopiero teraz zauważyłem że tam nie ma sprzęgła. Instalacja do przeróbki jak dla mnie. 10 godzin temu, 0degree napisał: Instalator nie mógł zrobić tego wszystkiego w jednym systemie? Tak zwane oszczędności, trochę głupie, ale co zrobić.
Kamilbezkotla Opublikowano 13 Października 2019 Autor #22 Opublikowano 13 Października 2019 A co daje sprzęgło?lub co się może wydarzyć z braku sprzegla czy steruje temperatura?bo powrót jest dosyć wysoki czy tak ma być?Po lewej podlogowka
sambor Opublikowano 13 Października 2019 #23 Opublikowano 13 Października 2019 Jest ciepło to odbiór ciepła z instalacji jest mały, więc powrót się praktycznie nie różni od zasilania. A te techy to po coś kupił? pewnie aby na półce leżały, One nic nie dadzą w twoim przypadku. Najpierw trzeba było poczytać instrukcję ew popytać a nie na pałę kupować.
Kamilbezkotla Opublikowano 13 Października 2019 Autor #24 Opublikowano 13 Października 2019 8 minut temu, sambor napisał: Jest ciepło to odbiór ciepła z instalacji jest mały, więc powrót się praktycznie nie różni od zasilania. A te techy to po coś kupił? pewnie aby na półce leżały, One nic nie dadzą w twoim przypadku. Najpierw trzeba było poczytać instrukcję ew popytać a nie na pałę kupować. Jeden ma wyłączyć pompy drugi wyłączać kocioł po uzyskaniu zadanej temperatury...czyli instalatorzy się nie spisali ja nie znam się dlatego pytam
sambor Opublikowano 13 Października 2019 #25 Opublikowano 13 Października 2019 Nie, nie pytasz sie tylko działasz po omacku. Wiem że to dużo nie kosztuje ale zawsze to kasa w błoto. Ponadto co będzie regulować temp wody na podłogę? Rzekomo szukasz oszczędności , ale tak się nie robi, Masz tanio na ten moment, ale eksploatacja cię zje, tym bardziej przy propanie. A na dodatek nie wiesz że podłogówka powinna chodzić cały czas , tylko musi być odpowiednia temp wody z mieszacza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.