Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja C.O. w niskim mieszkaniu w kamienicy

conneus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie,sambor mi poradził pex 25 (czyli cu 22) na 3 grzejniki (razem ponad 4kW) i po pierwszym sezonie nie było żadnego problemu.

Pompa jak i cała instalacja pracują bardzo cichutko i w zasadzie zero szumów.

Aczkolwiek ja bym sobie darował ten grzejnik w kuchni bo piecokuchnia bardzo dużo oddaje do pomieszczenia ciepła-więcej niż będzie potrzeba.

Rury i tak będą tam szły,więc w razie czego zawsze będziesz mógł się podłączyć-tak uważam.

Opublikowano

A skoro już mowa o zasilaniu i powrocie dołem, to może tak  grzejniki  w wersji VK, czyli podłaczane od dołu? 

Opublikowano

A zobaczę jak w praniu wyjdzie podłączenie. Według tego co się naczytałem 22 cu spokojnie da radę. Próbowałem jeszcze zobaczyć stal 3/4, ale o zgrozo cena większa niż miedzi w sklepach. Grzejnika w kuchni jednak nie będzie, bo rzeczywiście przegrzewało by pomieszczenie, a zapotrzebowanie mam około ~4,5 KW (liczone na znanej stronie zapewne) przy -20.  Zaraz idę powalczyć, aby 2 rura weszła. W sumie to mam jeszcze pytanie bo w lutowanie się bawiłem, ale elektroniki... tak więc czym najlepiej zabezpieczyć ścianę przy lutowaniu takim palnikiem? Bo na yt to sobie lutują, ale w imadełku...

Opublikowano

Ja jak lutowałem przy ścianie to podkładałem łopatę

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak ktoś nie bardzo wie jak to ja proponuję - pomierz, poprzycinaj, poskładaj na sucho, poznacz co gdzie idzie i lutuj np w imadle - wtedy zawsze wyjdzie, najwyżej kąty poprawisz przez podgrzanie przy wsadzaniu.

Od zera , przy ścianie jest trudno.

Opublikowano

Dobra udało się ogarnąć troch większą "dziurę" na rury. Kupiłem na próbę 2,5m rury 22, palnik, zestaw do lutowania. Jutro  pobawię się i zrobię przy samych drzwiach tą rurkę. Finalnie naszkicowałem coś takiego. Dodałem zawór zwrotny do bojlera co by mi czasem nie cofało cieplej wody z bojlera na piec. Jedynie nie wiem teraz czym sam separator powietrza wystarczy...

1266676491_cootw4.thumb.png.ccf27bdc2e4054c658937d20e5f96447.png

Opublikowano
9 minut temu, conneus napisał:

Jedynie nie wiem teraz czym sam separator powietrza wystarczy...

A on w ogóle potrzebny jest?

Opublikowano

Teoretycznie rozprasza powietrze w układzie, zastanawiam się właśnie czy rury idące  w dół nie będą łapać pęcherzy powietrza, szczególnie ten spadek pod futryną.

Opublikowano
9 godzin temu, conneus napisał:

zastanawiam się właśnie czy rury idące  w dół nie będą łapać pęcherzy powietrza, szczególnie ten spadek pod futryną.

Mam tak samo zrobioną instalację (pod futryną) i od samego początku nie było problemu z grzejnikami-odpowietrzałem zaraz po napełnieniu układu a potem sprawdzałem od czasu do czasu i zero powietrza.

Jedynie grzejnik łazienkowy oraz bojler łapią trochę powietrza (bardzo mało) nie wiedząc czemu a działa mi to również na grawitacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.