sambor Opublikowano 9 Października 2019 #26 Opublikowano 9 Października 2019 Na te 4 grzejniki to miedź 22 może wystarczy - warto to przeliczyć pod tym kątem.
Gość Opublikowano 9 Października 2019 #27 Opublikowano 9 Października 2019 Dokładnie,sambor mi poradził pex 25 (czyli cu 22) na 3 grzejniki (razem ponad 4kW) i po pierwszym sezonie nie było żadnego problemu. Pompa jak i cała instalacja pracują bardzo cichutko i w zasadzie zero szumów. Aczkolwiek ja bym sobie darował ten grzejnik w kuchni bo piecokuchnia bardzo dużo oddaje do pomieszczenia ciepła-więcej niż będzie potrzeba. Rury i tak będą tam szły,więc w razie czego zawsze będziesz mógł się podłączyć-tak uważam.
gmaj22 Opublikowano 9 Października 2019 #28 Opublikowano 9 Października 2019 A skoro już mowa o zasilaniu i powrocie dołem, to może tak grzejniki w wersji VK, czyli podłaczane od dołu?
conneus Opublikowano 10 Października 2019 Autor #29 Opublikowano 10 Października 2019 A zobaczę jak w praniu wyjdzie podłączenie. Według tego co się naczytałem 22 cu spokojnie da radę. Próbowałem jeszcze zobaczyć stal 3/4, ale o zgrozo cena większa niż miedzi w sklepach. Grzejnika w kuchni jednak nie będzie, bo rzeczywiście przegrzewało by pomieszczenie, a zapotrzebowanie mam około ~4,5 KW (liczone na znanej stronie zapewne) przy -20. Zaraz idę powalczyć, aby 2 rura weszła. W sumie to mam jeszcze pytanie bo w lutowanie się bawiłem, ale elektroniki... tak więc czym najlepiej zabezpieczyć ścianę przy lutowaniu takim palnikiem? Bo na yt to sobie lutują, ale w imadełku...
MikiQ Opublikowano 10 Października 2019 #30 Opublikowano 10 Października 2019 Ja jak lutowałem przy ścianie to podkładałem łopatę Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 10 Października 2019 #31 Opublikowano 10 Października 2019 Weź kawał blaszki i wystarczy.
sambor Opublikowano 10 Października 2019 #32 Opublikowano 10 Października 2019 Jak ktoś nie bardzo wie jak to ja proponuję - pomierz, poprzycinaj, poskładaj na sucho, poznacz co gdzie idzie i lutuj np w imadle - wtedy zawsze wyjdzie, najwyżej kąty poprawisz przez podgrzanie przy wsadzaniu. Od zera , przy ścianie jest trudno.
conneus Opublikowano 10 Października 2019 Autor #33 Opublikowano 10 Października 2019 Dobra udało się ogarnąć troch większą "dziurę" na rury. Kupiłem na próbę 2,5m rury 22, palnik, zestaw do lutowania. Jutro pobawię się i zrobię przy samych drzwiach tą rurkę. Finalnie naszkicowałem coś takiego. Dodałem zawór zwrotny do bojlera co by mi czasem nie cofało cieplej wody z bojlera na piec. Jedynie nie wiem teraz czym sam separator powietrza wystarczy...
Gość Opublikowano 10 Października 2019 #34 Opublikowano 10 Października 2019 9 minut temu, conneus napisał: Jedynie nie wiem teraz czym sam separator powietrza wystarczy... A on w ogóle potrzebny jest?
conneus Opublikowano 10 Października 2019 Autor #35 Opublikowano 10 Października 2019 Teoretycznie rozprasza powietrze w układzie, zastanawiam się właśnie czy rury idące w dół nie będą łapać pęcherzy powietrza, szczególnie ten spadek pod futryną.
sambor Opublikowano 10 Października 2019 #36 Opublikowano 10 Października 2019 Jak prawidłowo podłączysz naczynie to na pewno nie będzie powietrza, może trochę na początku, ale docelowo nie powinno go być.
Gość Opublikowano 11 Października 2019 #37 Opublikowano 11 Października 2019 9 godzin temu, conneus napisał: zastanawiam się właśnie czy rury idące w dół nie będą łapać pęcherzy powietrza, szczególnie ten spadek pod futryną. Mam tak samo zrobioną instalację (pod futryną) i od samego początku nie było problemu z grzejnikami-odpowietrzałem zaraz po napełnieniu układu a potem sprawdzałem od czasu do czasu i zero powietrza. Jedynie grzejnik łazienkowy oraz bojler łapią trochę powietrza (bardzo mało) nie wiedząc czemu a działa mi to również na grawitacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.