sakundo10 Opublikowano 24 Września 2019 Autor #26 Opublikowano 24 Września 2019 Co z tego że podkrece na 5 skoro regulator nie pości wody bo temperatura jest osiagnieta
pastor Opublikowano 24 Września 2019 #27 Opublikowano 24 Września 2019 Wiem do czego służą. Ale skoro steruje regulatorem to ich posiadanie mija się z celem. Dobrze rozumujeTylko wtedy gdy dobrze dobrane sa grzejniki do ppmieszczenia
pastor Opublikowano 24 Września 2019 #28 Opublikowano 24 Września 2019 Co z tego że podkrece na 5 skoro regulator nie pości wody bo temperatura jest osiagnietaRegulator puszcza wode. Tylko chłodniejsza.
michu1988 Opublikowano 24 Września 2019 #29 Opublikowano 24 Września 2019 mając jeden regulator pokojowym zakładam, ze w jakimś przedpokoju lub pokoju nieważne nie jesteś wyrównać temperatury w kazdym z pomieszczeń i od tego masz termostaty w grzejnikach. Musisz teraz popatrzeć jak rozchodzi się ciepło po pomieszczeniach i poustawiać grzejniki tak aby wpłynąć na w miarę równą temperaturę na całej kondygnacji. Np zmniejszając na poziom 3 termostat przy grzejniku który jest najbliżej regulatora pokojowego a zostawic na 5 ten który jest najdalej. Sprawi to, że pomieszczenie blizej regulatora będzie nagrzewać się dłużej niż to ostatnie. Czy temperatura w mieszkaniu przy tej temperaturze mieszacza jest osiągana (te 36 stopni co idzie na grzejniki wystarcza)?
michu1988 Opublikowano 24 Września 2019 #30 Opublikowano 24 Września 2019 6 minut temu, pastor napisał: Regulator puszcza wode. Tylko chłodniejsza. Chyba że ma w ustawieniach wyłączenie pompy mieszacza przy osiągnięciu temperatury na regulatorze pokojowym...
sakundo10 Opublikowano 24 Września 2019 Autor #31 Opublikowano 24 Września 2019 No właśnie chyba trochę za mała ta temperatura
michu1988 Opublikowano 24 Września 2019 #32 Opublikowano 24 Września 2019 20 minut temu, sakundo10 napisał: No właśnie chyba trochę za mała ta temperatura No ale jest ciepło czy nie? Ile masz tam stopni? Może trzeba przesunąć krzywą pogodówki w ustawieniach lub całkowicie zrezygnować ze sterowanie pogodowego i regulatorem sterować...
sakundo10 Opublikowano 24 Września 2019 Autor #33 Opublikowano 24 Września 2019 Jest ciepło w dzień, w nocy słabiej grzeje dlatego chcę zwiększyć . Ja nie mam sterowania pogodowego. Mam tylko regulator.
pastor Opublikowano 24 Września 2019 #34 Opublikowano 24 Września 2019 Chyba że ma w ustawieniach wyłączenie pompy mieszacza przy osiągnięciu temperatury na regulatorze pokojowym... I to jest moim zdaniem bez sensu
sakundo10 Opublikowano 24 Września 2019 Autor #35 Opublikowano 24 Września 2019 Teraz, pastor napisał: I to jest moim zdaniem bez sensu Nie mam włączonej tej opcji
pastor Opublikowano 24 Września 2019 #36 Opublikowano 24 Września 2019 Nie wiem co nasz włączone. Widziałem ze pompa po zadziałaniu termostatu działa cyklicznie.
michu1988 Opublikowano 24 Września 2019 #37 Opublikowano 24 Września 2019 4 godziny temu, sakundo10 napisał: Kocioł w trybie zima, temperatura mieszacza nie wiem jaka domyślna, a domyślny termostat to regulator pogodowy Napisałeś ze domyślny termostat to pogodowy a nie pokojówka... - w tamtym miejscu na regulatorze wybierasz co ma być domyslne, ale jeśli w dzień jest ok to wystarczy krzywą się pobawić, możesz zwiększyć temperaturę zadaną mieszacza czy nie? jeśli nie to domyślnym regulatorem jest sterownik POGODOWY który zwiększa lub zmniejsza temperaturę mieszacza w zależności od temperatury na ZEWNĄTRZ budynku
pastor Opublikowano 24 Września 2019 #38 Opublikowano 24 Września 2019 Niezły ubaw się szykuje. Podaj wszystkie nastawy albo w jednym poście napisz co masz na prawdę. Zaczyna się dyskusja nie wiadomo o czym.
sakundo10 Opublikowano 24 Września 2019 Autor #39 Opublikowano 24 Września 2019 31 minut temu, michu1988 napisał: Napisałeś ze domyślny termostat to pogodowy a nie pokojówka... - w tamtym miejscu na regulatorze wybierasz co ma być domyslne, ale jeśli w dzień jest ok to wystarczy krzywą się pobawić, możesz zwiększyć temperaturę zadaną mieszacza czy nie? jeśli nie to domyślnym regulatorem jest sterownik POGODOWY który zwiększa lub zmniejsza temperaturę mieszacza w zależności od temperatury na ZEWNĄTRZ budynku Pewnie niechcący wprowadziłem w błąd. Mam termostat pokojowy i mogę ustawić temperature zadana mieszacza. A gdzie znajdę ta krzywa? I o co w niej chodzi ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.