Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gdzie nastawiać temperature

sakundo10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mając jeden regulator pokojowym zakładam, ze w jakimś przedpokoju lub pokoju nieważne nie jesteś wyrównać temperatury w kazdym z pomieszczeń i od tego masz termostaty w grzejnikach. Musisz teraz popatrzeć jak rozchodzi się ciepło po pomieszczeniach i poustawiać grzejniki tak aby wpłynąć na w miarę równą temperaturę na całej kondygnacji. Np zmniejszając na poziom 3 termostat przy grzejniku który jest najbliżej regulatora pokojowego a zostawic na 5 ten który jest najdalej. Sprawi to, że pomieszczenie blizej regulatora będzie nagrzewać się dłużej niż to ostatnie.

Czy temperatura w mieszkaniu przy tej temperaturze mieszacza jest osiągana (te 36 stopni co idzie na grzejniki wystarcza)?

Opublikowano
6 minut temu, pastor napisał:

Regulator puszcza wode. Tylko chłodniejsza.

Chyba że ma w ustawieniach wyłączenie pompy mieszacza przy osiągnięciu temperatury na regulatorze pokojowym...

Opublikowano
20 minut temu, sakundo10 napisał:

No właśnie chyba trochę za mała ta temperatura

No ale jest ciepło czy nie? Ile masz tam stopni? Może trzeba przesunąć krzywą pogodówki w ustawieniach lub całkowicie zrezygnować ze sterowanie pogodowego i regulatorem sterować...

Opublikowano
4 godziny temu, sakundo10 napisał:

Kocioł w trybie zima, temperatura mieszacza nie wiem jaka domyślna, a domyślny termostat to regulator pogodowy

Napisałeś ze domyślny termostat to pogodowy a nie pokojówka... - w tamtym miejscu na regulatorze wybierasz co ma być domyslne, ale jeśli w dzień jest ok to wystarczy krzywą się pobawić,

możesz zwiększyć temperaturę zadaną mieszacza czy nie? jeśli nie to domyślnym regulatorem jest sterownik POGODOWY który zwiększa lub zmniejsza temperaturę mieszacza w zależności od temperatury na ZEWNĄTRZ budynku

Opublikowano
31 minut temu, michu1988 napisał:

Napisałeś ze domyślny termostat to pogodowy a nie pokojówka... - w tamtym miejscu na regulatorze wybierasz co ma być domyslne, ale jeśli w dzień jest ok to wystarczy krzywą się pobawić,

możesz zwiększyć temperaturę zadaną mieszacza czy nie? jeśli nie to domyślnym regulatorem jest sterownik POGODOWY który zwiększa lub zmniejsza temperaturę mieszacza w zależności od temperatury na ZEWNĄTRZ budynku

Pewnie niechcący wprowadziłem w błąd. Mam termostat pokojowy i mogę ustawić temperature zadana mieszacza. A gdzie znajdę ta krzywa? I o co w niej chodzi ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.