wesolymaniek Opublikowano 20 Września 2019 #1 Opublikowano 20 Września 2019 Witam wszystkich bardzo serdecznie ......i odrazu moje pytanko szukam dobrego pieca gazowego do ogrzania domu poniemieckiego ocieplonego kilka lat temu w ktorym mieszka moja Mama. obecny piec weglowy ogniwo wlasnie na skonczyl zywoto chyba bo cieknie wiec chce jej ulatwic zycie i zamontowac piec gazowy zamiast ekogroszka . dobrych kilkanascie lat temu byl zamontowany piec gazowy chyba pierwszej generacji taki duzy stojacy chyba z Gliwic gdzie bylo duzo palnikow na takiej ramie na dole wiec instalacja gazowa i odnoga c.o zrobiona do drugiej piwnicy niz piec weglowy . wklad byl zamontowany z blachy kwasowki ale wiem ze teraz juz musi byc rura w rurze ok zgoda ale teraz moje pytanko jaki piec szukac aby byl ekonomicny dobry trwaly . aha w domu nie ma instalacji cwu wiec chyba szukac jednofuncyjny czy moze byc dwufuncyjny a nie uzywana fukcja cwu? bo ponoc jednofukcyjne drozsze od dwu? jak To widzicie wszystko i co mozecie doradzic bo co wiele głow to nie jedna. pozdrawiam Mariusz
Ksieciunio Opublikowano 20 Września 2019 #2 Opublikowano 20 Września 2019 Takich tematów jest mnogo, poczytaj co polecane jest na forum do instalacji grzejnikowej.
wesolymaniek Opublikowano 21 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 21 Września 2019 A powiedzcie mi czy piec gazowy moze funcjonowac w otwartym ukladzie c.o.? i czy jest potrzebne jakas zgoda gazowni na montaz takiego pieca? bo cos slysze ze licznik musi byc na zewnatrz posesji ponoc? nie wiem czy to cos zmienia ale w tym budynku jest zainstalowany piec gazowy c.o tylko juz nascie lat nie uzywny czy to cos zmienia w procedurach ?
teres Opublikowano 21 Września 2019 #4 Opublikowano 21 Września 2019 Większość nie może, ACV mogą. Na gaz teoretycznie powinieneś mieć projekt instalacji, do tego nowe warunki z gazowni chyba też. W praktyce robisz bez tego, ale koniecznie próba szczelności. Licznik nie ma znaczenia.
wesolymaniek Opublikowano 23 Września 2019 Autor #5 Opublikowano 23 Września 2019 a jak wymiana bedzie dofinasowana z dotacji to chyba trzeba projekt i wszelkie uzgodnienia z gazownia??? a jaki to piec ACV podajcie jakies dobre sprawdzoen modele?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.