Sylwia1992 Opublikowano 16 Września 2019 #1 Opublikowano 16 Września 2019 Mam ogrzewanie podłogowe w kuchni problem jest taki że źle został,podłączony powrót i teraz trzeba go obniżyć ponieważ podłoga bardzo długo się nagrzewa, i mimo wszystko na środku jest chłodniejsza niż po bokach ,i pytanie dotyczy :,zostawić zawór termostatyczny w piwnicy()obecnie jest nie używany czy rozkuwać płytkę w kuchni i w podłodze go montować. Na zdjęciu zaznaczone gdzie ma być zamontowany powrót
gmaj22 Opublikowano 16 Września 2019 #2 Opublikowano 16 Września 2019 To jest tzw. ogranicznik temperatury powrotu, czyli zawór termostatyczny mierzący temperaturę przepływającej w nim cieczy a nie podłogi. Przyczyny niedogrzewania: 1/ Żle ułożona lub/i zbyt długa pętla podłogówki. 2/Żle odpowietrzone rurki podłogówki. 3/ A skoro żle wpięty powrót, to ma być nie tam, gdzie na czerwono, tylko tam-gdzie na niebiesko :)
Sylwia1992 Opublikowano 16 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 16 Września 2019 Czyli ten ogranicznik temperatury może zostać przy powrocie?
gmaj22 Opublikowano 16 Września 2019 #4 Opublikowano 16 Września 2019 On MUSI być na powrocie, chociaż sam zawór lepiej jeśli jest ponad grzaną posadzką, gdyż łatwiej wtedy odpowietrzyć obieg podłogówki.
sambor Opublikowano 16 Września 2019 #5 Opublikowano 16 Września 2019 Ponadto pętla dla pex 16 nie może mieć więcej niż 50m długości.
CIHYMUR Opublikowano 16 Września 2019 #6 Opublikowano 16 Września 2019 Coś tu mi nie pasuje. Czy ten zawór termostatyczny jest taki jak zakłada się na grzejniki.?? Przecież on mierzy temperaturę powietrza pomieszczenia w którym się aktualnie znajduje(w kotłowni)A kuchnia piętro wyżej. Co ma piernik do wiatraka. Albo czegoś nieskumałem albo ta instalacja jest zje... jak koń po westernie. Ps. Czy tu chodzi o przeniesienie niżej powrotu aby podlogówka grzala grawitacyjne. Bez uruchamiania pompy?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.