kadamcz Opublikowano 7 Września 2019 #1 Opublikowano 7 Września 2019 Witam Mam problem z wentylacją w łazience. Wentylator tam zamontowany uruchamiany jest sznurkiem. Zauważyłem, a właściwie poczułem, że z wentylatora tego do środka łazienki dostaje się powietrze z zewnątrz. Szczególnie uciążliwe to będzie zimą, gdyż będzie wychładzało pomieszczenie. czy montaż wentylatora z zaworem zwrotnym rozwiąże problem? A może wylot jest nieodpowiedni? Poniżej przedstawiam na zdjęciu wylot. Z góry dziękuje za okazaną mi pomoc i pozdrawiam
krisgie Opublikowano 7 Września 2019 #2 Opublikowano 7 Września 2019 Zawór zwrotny powinien pomóc, z tym że usuwasz skutek a nie przyczynę. Może wystarczyłoby jakieś nawiewniki zastosować ew delikatnie rozszczelnić okna.
kadamcz Opublikowano 7 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 7 Września 2019 Okna raczej za szczelne nie są. Czytałem teraz trochę na necie i zastanawiam się, czy winę za to zjawisko nie ponosi ten wywiew u mnie na zewnątrz. Dokładnie chodzi mi o to zakończenie rury. Ktoś coś w tym temacie?
krisgie Opublikowano 7 Września 2019 #4 Opublikowano 7 Września 2019 A próbowałeś wyciągnąć to białe i zostawić tylko ten kawałek poziomy w ścianie?
kadamcz Opublikowano 7 Września 2019 Autor #5 Opublikowano 7 Września 2019 Nie, nie próbowałem. Myślisz, że to coś da?
krisgie Opublikowano 7 Września 2019 #6 Opublikowano 7 Września 2019 Nie wiem, sprawdzić nie zaszkodzi. Dodatkowo tam się będzie skraplać i cieknąć z powrotem do łazienki a jak zdemontujesz to przynajmniej będzie kąpać na zewnątrz o ile jakiś spadek jest.
Andrzej_M_ Opublikowano 7 Września 2019 #7 Opublikowano 7 Września 2019 @kadamcz narysuj rzuty poziome poszczególnych kondygnacji budynku.
shogunzlasa Opublikowano 9 Września 2019 #8 Opublikowano 9 Września 2019 W lecie i przy cieplejszych dniach wentylacja grawitacyjna działa jak działa i tyle. Masz ciąg wsteczny. Któryś komin wyciąga powietrze, więc żeby zbilansować brak dom musi gdzieś to powietrze zassać - znalazł dziure w ścianie i korzysta. Jak zatkasz tutaj, a nie masz nawiewów to zacznie Ci zaciągać innym kominem. I tak błędne koło.
Przemyslaw85 Opublikowano 9 Września 2019 #9 Opublikowano 9 Września 2019 Samo powietrze zwrotne to jedno, a skropliny będą dodatkowym problemem.Nie mają gdzie spłynąć na zewnątrz to spłyną po ścianie w środku. Niech tylko będzie pierwszy przymrozek.Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
Ryni Opublikowano 9 Września 2019 #10 Opublikowano 9 Września 2019 @kadamcz Komin powinien wystawać ponad najwyższy punkt dachu 60cm, a przy dachach skośnych wysokość komina wyznacz się według schematu: Do tego jeszcze trzeba pamiętać, że żeby wentylacja działała poprawnie do wentylowanego pomieszczenia musi dostawać się powietrze z zewnątrz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.