Filonxxxl Opublikowano 31 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Witam szanownych kolegów Mam krótkie pytanko techniczne: czy jest jakaś różnica w tempie przygotowywania CWU między wymiennikiem płaszczyznowym (z podwójnym płaszczem) a takim tradycyjnym z wężownicą? Skąd to pytanie. Otóż mam właśnie taki z podwójnym płaszczem no i woda mogłaby grzać się szybciej. No i właśnie wczoraj usłyszałem od znajomego, że ponoć wymienniki płaszczyznowe są znacznie "wolniejsze". Prawda? Przyszło mi jeszcze do głowy po oględzinach w kotłowni, że może nie tyle sam rodzaj wymiennika a sposób podłączenia nawala... Otóż u mnie mnie dwa płaszcze (górny i dolny) są połączone równolegle (jak po LEWEJ na rysunku a chyba (na zdrowy rozum) powinny być szeregowo (jak po PRAWEJ). Jest szansa, że to właśnie sposób podłączenia jest przyczyną niezbyt szybkiego przygotowywania CWU? Podpowiedzcie coś...
mkaczko Opublikowano 31 Sierpnia 2019 #2 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 WitamNie jestem wielkim znawca zagadnienia ale przy proponowanym podlaczeniu do dolnego plaszcza bedzie szla wychlodzona woda, wiec bedzie tak ze bedziesz u gory miec goraca a na dole zimna wodeTeraz wnioskuje masz caly bojler w miare rowno zagrzany jesli mozna tak to ujaczastanowilbym sie nad zaworem rozdzielajacym do obecnego ukladu, i np. 2/5 wody posylal do gory a 3/5 na dolny plaszcza jaka temp zasilasz bojler ??? bi moze wystarczy np. podniesc temperature kotla np. z 56 na 60 i zaraz odczyjesz roznice w czasie grzania a raczej skrocenie czasu i cieplejsza wode bedziesz miecPozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Filonxxxl Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Autor #3 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Czyli co? Zostawić te podłączenie równoległe, tak jak jest? Zasilanie ma 60st., woda w zasobniku 55.
mkaczko Opublikowano 31 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 A w ktorym miejscu masz czujnikWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.