Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wspólny powrót CO i CWU na zawór 4D - prośba o opinię

celnikoli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam prośbę o opinie doświadczonych fachowców i instalatorów. Posiadam piec peletowy z podajnikiem DEFRO Delta Ekopel. Człowiek który robił mi instalację CO/CWU w domu wykonał ją według następującego schematu (pierwsze zdjęcie). Instalacja jest po pierwszym sezonie grzewczym 2018/2019 i wszystko działało jak należy – z niczym nie miałem problemu. Problem… z mojego punktu widzenia zaczął się kiedy postanowiłem spróbować grzać 200 L CWU piecem a nie grzałką elektryczną. Po wybraniu w sterowniku tryb letni i rozpoczęciu palenia zawór na zaworze 4D się zamyka (i słusznie) tworząc krótki obieg kotłowy. Po osiągnięciu właściwej temperatury włącza się pompa CWU która tłoczy ciepłą wodę przez wężownicę aż do osiągnięcia ustawionej przez mnie temperatury CWU. I tu zaczyna się problem – otóż po przejściu ciepłej wody przez wężownicę woda ta jest tłoczona w powrót CO ponieważ:

1. instalator wykonał wspólny powrót CO i CWU który wpada do zaworu 4D

2. zawór w trybie letnim jest zamknięty a więc powrót wpada przez zawór do zasilenia CO które jest wyłączone. (zamknąłem zawory przy pompie CO)

Woda w zbiorniku się podgrzewa ale moim zdaniem trwa to długo gdyż pompa nie ma gdzie tłoczyć wody przechodzącej przez wężownicę – woda ta miesza się z zimną wodą w rurach powrotnych z CO. W sezonie grzewczym używam trybu „pompy równoległe” tj gdzie obie pompy CO – CWU pracują jednocześnie i ich powrót się miesza wpadając do zaworu i dalej do pieca. Podejrzewam że przy trybie „priorytet bojlera” byłby ten problem bo wtedy pracuje albo CO albo CWU. Rozmawiałem z człowiekiem który robił mi instalację i przyznał mi rację że w tym trybie i przy takiej konstrukcji instalacji praktycznie nie ma obiegu wody do podgrzewania zbiornika. Powiedział żebym pozamykał zawory na CO, zdjął siłownik z zaworu 4D i otworzył go ręcznie i będzie dobrze bo on teraz nie ma czasu mi pomóc bo ma w *** roboty. Ja jednak myślę że nie będzie „Dobrze”. Chce przerobić powrót CWU na oddzielny wpadający prosto do pieca wg drugiego schematu (drugie zdjęcie). Co o tym myślicie?

schemat instalacji.jpg

schemat instalacji poprawiony.jpg

Opublikowano

Czy ten zawór zwrotny na obiegu kotłowym musi być bezpośrednio za pompą czy mogę umieścić go tuż przed trójnikiem?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy umiejscowienie zaworu zwrotnego między pompą a trójnikiem ma znaczenie tj. czy lepiej bliżej pompy czy też lepiej przy samym trójniku?

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy zawór zwrotny na obieg kotłowy może być taki? Taki wcisnął mi sprzedawca z plastikowym grzybkiem19bbb1a8a789ca2ac058599ad56eed7f.jpg1134ef33385f23c9469a2276c8d0b1a2.jpg

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zawór spokojnie pracuje do 90* sam takie stosuję i są doskonałe do pomp elektronicznych bo dużo lżej chodzą niż metalowe.

Cytat

DANE TECHNICZNE:
Temperatura pracy: od - 20˚ C (bez zamarzania) do 90˚ C
Maksymalna temperatura chwilowa: 110˚ C
Ciśnienie nominalne: PN25

Spokojnie możesz montować i będziesz zadowolony.

Opublikowano

Najgorsza wersja takiego zaworu to ta z plastikowym trzpieniem i mosiężną obwódką w ktorej jest osadzony. Mosiądz go tak ścina że robi się wgłębienie w trzpieniu i się zawór potrafi zawiesić. Jakby nie było każdy metal kolorowy będze lepszy od plastiku wiec kup caly mosiezny

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

WITAM

Poprawiłem instalację w/g przedstawionego przez użytkownika "sambor" schematu i instalacja ładnie hula. Bardzo dziękuję. Teraz mam następujące pytanie jak do powyższego schematu podpiąć kominek z płaszczem wodnym? Posiadam żeliwny piec wolnostojący w panelem wodnym o mocy 9kw. Przypomnę tylko że istniejąca instalacja co jest typu zamkniętego (co widać na schemacie). Z góry dziękuje z podpowiedz jak to połaczyć

784756887_forumpopr.png.c6566924d6a43fbb3f1906ed58908514.png

Opublikowano
W dniu 22.08.2019 o 08:42, sambor napisał:

Prawidłowy schemat poniżej - dodano 3x zaw zwrotny, 1 ZB-6bar oraz poprawiono miejsca połączeń 

forum popr.png

Mam pytanie :

- czy to zabezpieczenie temperaturowe oraz ZB można wpiąć w powrót kotła? 

Opublikowano

Na rysunku masz zabezpieczenie dla obiegu zimnej wody i kotła.

Jak chcesz zabezpieczyć kocioł to na zasilaniu kotła dajesz ZB 1,5 do 2,5bar zależnie jak producent kotła pozwala, do tego naczynie o odpowiedniej wielkości zamontowane na powrocie kotła, z zabezpieczenie temperaturowe podłączasz tam gdzie zaleca producent kotła i samego zabezpieczenia temperaturowego.

Naczynie możesz wpiąć wprost do kotła , podobnie jak i schładzanie, w oryginalnym schemacie inne wpięcie - dalej od kotła częściowo zabezpieczało kocioł od udaru cieplnego spowodowanego napływem zimnej wody do żeliwnego kotła, przez co mógłby on uleć pęknięciu.

Opublikowano

Czyli, jeżeli dobrze rozumiem to tutaj zabezpieczenie kotła jest wpięte przed 4D w powrót z instalacji?

A zabezpieczenie temp. to zawór coś jak DVB?

Opublikowano

Zabezpieczenie może być jednofunkcyjne - puszcza zimną wodę w wężownicę schładzającą lub  dwufunkcyjne - jak w przypadku tego narysowanego czyli DBV regulusa lub callefi, które spuszcza wodę i jednocześnie podaje nową

Opublikowano

Jeżeli mógłbyś mi jeszcze odpowiedzieć:

- czy nie może zdażyć się taka sytuacja, że zawór 4D będzie zamknięty (woda będzie krążyć tylko w obiegu kotłowym),

jak wtedy działa to zabezpieczenie, jeżeli droga z powrotu instalacji jest zamknięta?

Opublikowano
1 godzinę temu, tommyp2 napisał:

Czyli, jeżeli dobrze rozumiem to tutaj zabezpieczenie kotła jest wpięte przed 4D w powrót z instalacji?

A zabezpieczenie temp. to zawór coś jak DVB?

48 minut temu, tommyp2 napisał:

- czy nie może zdażyć się taka sytuacja, że zawór 4D będzie zamknięty (woda będzie krążyć tylko w obiegu kotłowym),

jak wtedy działa to zabezpieczenie, jeżeli droga z powrotu instalacji jest zamknięta?

Zabezpieczenie naczyniem nie może być za 4D na powrocie z instalacji, tylko bezpośrednio na powrocie do kotła.

Opublikowano

Miałem na myśli zabezpieczenie KOTŁA na paliwo stałe, a na powyższych szkicach mowa o zabezpieczeniu instalacji z kotłem gazowym lub elektrycznym, które najczęściej mają takie naczynia wbudowane. Po drugie tu pomiędzy kotłem a naczyniem są zawory odcinające albo na powrocie, albo na zasilaniu a to już wbrew zasadom zabezpieczania kotła.

Opublikowano
3 godziny temu, tommyp2 napisał:

Dziękuję kolegom za odpowiedzi ;-)

Kolego Sambor czybyś się odnieść do cytatu wyżej? Zamontowanie 4D pomiędzy instalacją, a kotłem chyba zmienia sytuację od tej na schematach?

Kolego Gmaj22 właśnie tez zauważyłem, że w temacie jest mowa o kotle na paliwo stałe.

Opublikowano

Zaw 4-D nigdy nie zamknie się na 100%, zawsze jest te 2-3% przepustowości, ale tu masz rację lepiej dać na powrocie z zaw 4-D na kocioł, ale tam znowu zaw zwrotny przeszkadza, więc może bezpieczniej na samym podłączeniu kotła  można to NP  zamontować. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.