Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulacja ogrzewania podłogowego parter, poddasze

Litman18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam wykonana instalacje jak na zdjęciach i schemacie. Zawór 4d z słownikiem miesza wodę a pompa 25-60, zasila rozdzielacze parter i poddasze. Mam zainstalowany regulator pokojowy na parterze podpięty do sterownika kotla. Wszystko działa sprawnie, ale brakuje mi regulacji temperatury: parter i poddasze. Dla przykładu regulator pokojowy ustawiony na 22 stopie sprawdza sie na parterze (bo tu jest zainstalowany) , ale na poddaszu jest 24 stopnie i brak wg mojej wiedzy mozliwosci ustawienia jej na niższy parametr. Prosze o porade, czy w tak wykonanej jak u mnie instalacji jest szansa by małym nakładem finansowym sterować lub ustawić zadaną temperaturę na poddaszu?? 

P_20181202_102140_vHDR_Auto.thumb.jpg.a530bc7f0771c4ec81bfe7eb5d768d5b.jpgP_20181201_212028_vHDR_Auto.thumb.jpg.173a7204303c9947e3bd2605590f6448.jpgP_20181201_212022_vHDR_Auto.thumb.jpg.8f97ad53701a6311f867f96844b06b46.jpgP_20181201_211840_vHDR_Auto.thumb.jpg.1204935f2a039e78107f4cdceb98d12c.jpgP_20181201_211908_vHDR_Auto.thumb.jpg.1e023c62ac9f29363d62132b92a02f97.jpg

Opublikowano

Najmniejszym nakladem bedzie skrecenie (droga prob i bledow o ile) rotametrow dla poddasza.

Opublikowano

Nie powinienes tego sterowac regulatorem tylko krzywą grzewczą według ktorej bedzie pracowal silownik zaworu 4d. Bedziesz musial dolożyc pompę kotłową i wyłączyc ochronę powrotu w zaworze 4d lub  inaczej tj. załączyc pompę cwu na stałe. Masz czujnik temp. na zewnątrz budynku ? Tj. Wogole układ zamkniety czy otwarty ? Taki ekogroch przy samej podłogówce to trochę ciężki temat do opanowania ale jak mowisz ze pali sie dobrze to pomińmy ten wątek. P.s. niezły sposób na montaż odpowietrznika jak sie nie miesci w szafce :) dobrze ze kocioł do sufitu nie sięgał bo dekarza by trzeba było wołać :)

Opublikowano
2 godziny temu, Litman18 napisał:

Jak to zrobic??

Odszukaj w zasobach internetu co to jest rotametr. Znajdziesz to w skrzynce (rozdzielaczu) na pietro. To tak najprosciej jak sie da (kazda  inna opcja bedzie drozsza i lepsza - rozwiazan przynajmniej kilkanascie).

Gość berthold61
Opublikowano
10 godzin temu, Litman18 napisał:

Jak to zrobic??

Ściągasz ten ogranicznik lub blokadę na rotametrze czyli ten kapsel do góry i kręcisz rotametrem aby zmniejszyć przepływy i tyle filozofi , nie wiem ile tam masz litrów/min ale zmniejszenie musi powodować mniejsze grzanie , ty chyba nie wiedziałeś że tymi rotametrami się reguluje co ? podnieś ten plastik czarny do góry a zobaczysz ze da się tym rotametrem kręcić .

Opublikowano

W zeszłym roku, próbowałem na 1 pętli ustawić przepływ rotametrem, czy w lewo czy w prawo i tak była niezmienna wartość początkowa 1,5l. Zeby cokolwiek wyregulowac pompa musi działać na najwyższym biegu?? Czy bieg pompy ma znaczenie?? Czy rotametrem mozna zamknąć przepływ w pętli?? 

Gość berthold61
Opublikowano

Można zamknąć , sam się nadziałem na taką minę podczas rozruchu podłogówki a że sam robiłem to też nie wiedziałem o co kaman ,nie grzała mi łazienka i doszło do tego że o mało co bym nie kuł podłogówki bo ktoś mi podpowiedział że podczas wylewki jedna rurka sie trochę podniosła i mogło powietrze zablokować czy coś jak się później okazało rotametr był zakręcony , w sumie do dziś nie wyrównałem poziomów na rotametrach bo akurat wsio idealnie działa .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.