Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rekuperacja strop - 4cm izolacji

kolar7dp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam pytanie odnośnie instalacji rekuperacji w domu parter + piętro. Na piętrze nia ma żadnego problemu z rozprowadzeniem instalacji natomiast mam pytanie odnośnie jaką instalacje zastosować na stropie gdzie warstwa izolacji to niestety tylko 4 cm. 

Mam 2 pomieszczenia w których mógłbym poprowadzić pionowe rury od skrzynek rozprężnych natomiast problem polega na tym iż chcę wykonać u góry instalację ogrzewania podłogowego i rury fi 50 nie mieszczą się w warstwie izolacji.

Mam wymurowane kominy i miała być wentylacje mechaniczna jednak skłaniam się ku rekuperacji.

Proszę o podpowiedzi i z góry dziękuje.

Opublikowano

A czy pod stropem i zabudowa z gk jest mozliwa? Np. sufit podwieszany lub półki.

Opublikowano

Sufit podwieszany to raczej już ostateczność. Szczerze mówiąc wolałbym tego uniknąć. Widziałem rury fi50 jednak musiałbym.na salon dać dwa anemostaty i pewnie do każdwgo 4 rury i nawet jeśli poprowadzę je przy śxianach w pokoju to wyjdzie mi 40cm oddalenia z podłogówką na dwóch zewnętrznych ścianach. 

Opublikowano

Zapewne te 4cm styro z czegoś wynikają (np wysokość podłogi, wysokości pomieszczeń itp).
Jeśli to dom w budowie to może warto się zastanowić czy nie zwiększyć izolacji do tych 5 cm i położyć cieńszą wylewkę anhydrytową.
Rury 50mm upchasz a wystające skrzynki pod anemostaty obejdziesz PEX-em z boku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.