sakundo10 Opublikowano 18 Lipca 2019 #1 Opublikowano 18 Lipca 2019 Cześć. Ostatnio zamontowalem grzalke do boilera i ogrzewam wodę grzałka. Piec jest wyłączony bo wiadomo ciepło na zewnątrz. Moje pytanie... Jak powinienem dbać o wyłączony piec? Oczyscilem wiadomo ale czy nie powinienem wykonać jeszcze czegoś? Ktoś mi mówił że powinienem pozostawić otwarte drzwiczki? Prawda to? Piec jest na pellet smart eko plus metal fach
Gość robin60 Opublikowano 18 Lipca 2019 #2 Opublikowano 18 Lipca 2019 Z praktyki kilkunastoletniej u mnie kocioł latem wyłączony i drzwiczki od popielnika otwarte jak i czopuch nie widzę żadnego roszenia czy rdzy.
piterr123 Opublikowano 19 Lipca 2019 #3 Opublikowano 19 Lipca 2019 Ja postanowiłem nie czyścić na lato bo rok temu, czy drzwiczki otwarte czy zamknięte w kotle mocno kondensowala woda, teraz ten popiół coś tam absorbuje tę wilgoćWysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Gość jacek61 Opublikowano 19 Lipca 2019 #4 Opublikowano 19 Lipca 2019 Zamknięcie kotła jest dobrą metodą i zawsze się sprawdza pod warunkiem, że kocioł szczelny i wlot dmuchawy też trzeba zakleić.
pastor Opublikowano 19 Lipca 2019 #5 Opublikowano 19 Lipca 2019 I wszystkie te pomysły na niewiele się zdadzą jak w kotłowni będzie wilgotno
lukkk86 Opublikowano 19 Lipca 2019 #6 Opublikowano 19 Lipca 2019 Witam mam takie pytanko a jak umnie kociol grzeje wodę raz na 2 dni tylko ze ja sam go uruchamiam start jak woda się na grzeje wyłączam kociol i tak co dwa dni będą jakie problemy z kotłem w przyszłości np szybsza korozja itd?
Gość jacek61 Opublikowano 20 Lipca 2019 #7 Opublikowano 20 Lipca 2019 Nie powinno się nic złego dziać. Ale przed rozpaleniem zobacz do środka czy jest rosa to ci da jednoznaczną odpowiedź. Druga sprawa jak się rozpala zimny kocioł to na wymienniku pojawiają się czasem krople wody, powinny odparować do końca grzania i aby im to ułatwić to czyść kocioł aby nie mogły się schować w kożuszku z sadzy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.