Gość berthold61 Opublikowano 28 Czerwca 2019 #51 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Muszę koniecznie na tego buraka napisać skargę do firmy JSFBG , tak być nie może , takim samym autem w 2015 roku przywieźli mi kocioł wtedy jeszcze zasypowiec i wjechał pod same schody , a ten to czysty buc , być może trzeba by też skrobnąć coś do tej firmy od stabka aby się przyjrzeli komu powierzają swoje imię . brama szeroka 4 metry
HarryH Opublikowano 28 Czerwca 2019 #52 Opublikowano 28 Czerwca 2019 W zeszłe wakacje sąsiad zamówił paletę retopala, to baran z JAS przewrócił mu słupek z bramy, a potem zarwał mi przewody (podniesioną skrzynią ładunkową) po czym wyszedł, popatrzył na swoje dzieło... i uciekł. Na 16t samochodzie miał tylko tę jedną paletę retopala. Wcześniej sąsiad czekał z tydzień, bo *** dawał tylko sygnał rano i zanim sąsiad odebrał telefon rozłaczał się, po czym wyłączał telefon. Po reklamacji powiedzieli w firmie, że kierowca nie mógł nawiązać kontaktu i jeszcze grozili obciążeniem za magazynowanie palety. Po tej przygodzie już nikt na mojej ulicy nie zamawiał nic z PGG :-) Obawiam się Berthold, że oni świetnie wiedzą kogo zatrudniają i nawet palcem po tej reklamacji nie kiwną.
Gość berthold61 Opublikowano 28 Czerwca 2019 #53 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Ale do firmy KTK bo tak chyba ta firma od retopala trzeba by im to naświetlić bo stracą klientów , a swoją drogą trochę żałuję że tak słaby opał kupiłem , mogłem niecałą stówkę dołożyć i od sambudrola kupić ekogroszek ekodizajn 29-30MJ bo to tylko 30km od domu i luzem pod okienko by mi wysypał .
Dioob Opublikowano 29 Czerwca 2019 #54 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Kolego Berthold61 i jakie wrażenie po paleniu tum stabkiem? Ty z tego co pamiętam paliles retopalem można go do siebie porównać? Zastanawiam się nad kupnem tego opału. W zeszłym sezonie miałem tonę luzem niby Retopalu ale z popiolu i kamieni w nim obstawiam że był to Rusek, tym bardziej że skład handluje rosyjskim węglem. Ostatnio firma Jas przywozila mi paletę karlik z pgg i co do transportu wszystko ok.
Gość Opublikowano 29 Czerwca 2019 #55 Opublikowano 29 Czerwca 2019 8 godzin temu, Dioob napisał: W zeszłym sezonie miałem tonę luzem niby Retopalu ale z popiolu i kamieni w nim obstawiam że był to Rusek, W oryginalnym Piaście i Ziemowicie, a z tych kopalń pochodzi oryginalny Retopal sprzedawany luzem luzem nie ma ani grama kamienia, a popiół jest aktualnie wagowo do 8,5% Piszę to na podstawie własnego doświadczenia kupionych 5-ciu ton orzecha z Piasta ruch Bieruń i spalonych kilku worków tego węgla i dwóch spalonych worków węgla 20-40mm z Ziemowita.
Gość berthold61 Opublikowano 29 Czerwca 2019 #56 Opublikowano 29 Czerwca 2019 12 godzin temu, Dioob napisał: Kolego Berthold61 i jakie wrażenie po paleniu tum stabkiem? Ty z tego co pamiętam paliles retopalem można go do siebie porównać? Zastanawiam się nad kupnem tego opału. W zeszłym sezonie miałem tonę luzem niby Retopalu ale z popiolu i kamieni w nim obstawiam że był to Rusek, tym bardziej że skład handluje rosyjskim węglem. Ostatnio firma Jas przywozila mi paletę karlik z pgg i co do transportu wszystko ok. Stabkiem jeszcze nie palę i cudówk raczej się nie spodziewam bo w końcu to słaby opał ,pogrzebałem w 2 workach i kamieni nie widziałam a co do retopala to tak jak pisze wojtek kamienia w nim nie uświadczysz to taki pewnniak ekogroszek .
Dioob Opublikowano 29 Czerwca 2019 #57 Opublikowano 29 Czerwca 2019 5 godzin temu, wojtekkowal napisał: W oryginalnym Piaście i Ziemowicie, a z tych kopalń pochodzi oryginalny Retopal sprzedawany luzem luzem nie ma ani grama kamienia, a popiół jest aktualnie wagowo do 8,5% Piszę to na podstawie własnego doświadczenia kupionych 5-ciu ton orzecha z Piasta ruch Bieruń i spalonych kilku worków tego węgla i dwóch spalonych worków węgla 20-40mm z Ziemowita. No właśnie twoja odpowiedź w którymś temacie już nie pamiętam którym uświadomiła mnie ze jednak ten niby retopal co kupiłem to zwykły Rusek w cenie ok 800 zł z transportem luzem. A stabka mam za 750 workowany z transportem. Brak słów na to co dzieje się na składach w mojej okolicy, teraz już w 100 % jestem pewny że więcej razy nic u nich nie kupię. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź. Ostrzegam przed dużym składem w Krzeszowicach.
mkaczko Opublikowano 5 Lipca 2019 #58 Opublikowano 5 Lipca 2019 Koledzy witam po przerwieW zeszlym roku zainwestowalem w czarna perle 2 tony w tym roku w stabka 2 tonyPlus 2 tony czeski dokupie jeszcze z 1 tone Plus 1,2 tony pelletu z luski slonecznikaTo fakt na skladach jest wegiel niewiadomo jaki i skad w odpowiedniej cenie Sklad z ktorego zawsze bralem wegiel nigdy nie mial jak zamawialem wegla standard tylko premium roznoca tylko 50 zeta ale na 5 tonach to juz 250 zeta no i zawsze najsuchszy nie byl teraz jest suchy jak pieprz Rok temu zmienilem podejscie czy wlasciwe nie wiem u mnie sie sprawdza, mieszanka ma moc dobrze sie wypala i nadodatek idzie jej tyle samo co wczesniej wegla premium fakt musze mieszac ale od kiedy 2 razy zablokowal mi sie slimak w srodku zimy sprawdzam dokladnie zawartosc wegla workowanegoZa jakies 2 tyg wypali mi sie wegiel ktory idzie na cwu wiec zaladuje mieszanke ze stabkiem aczkolwiek kazda mieszanka z czeski wypala sie na makePozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 5 Lipca 2019 #59 Opublikowano 5 Lipca 2019 Tylko Czeski podobno zawala sadzą kocioł ,podobno bo osobiście nie sprawdzałem , ja też co prawda kupiłem tonę stabka ale po tym incydencie z dostawcą więcej tego błedu nie popełnię , a co do ekogrocha to od teraz będę gustował tylko i wyłącznie w mocne ekogroszki , wiem jakie to daje korzyści zwłaszcza w podajnikach o małych palnikach z średnicą ślimaka 60mm , na mocnym ekogrochu przerwa w podawaniu na pid potrafi zrobić się nawet do 75 sekund natomiast na słabym oscyluje to w granicach 25 sekund więc na samym prądzie już są oszczędności . na składzie 4km od domu mam Chwałowice po 800/tona natomiast od sambudrola ok 30km jest ekogroch 29-30Mj po 840zł jakiś ekodezajn czy jakoś tak luzem oczywiście bo workowany droższy a ja wolę luzem nawet z powodu zsypywania do piwnicy .
mkaczko Opublikowano 5 Lipca 2019 #60 Opublikowano 5 Lipca 2019 Czeski wymaga wiekszej nastawy powietrzaA dodatek mialu 1/3 w mieszance ale za duzo z tego syfuMam kociol 25 kw wiec przy mega mocnym weglu chyba bym musial cala zime wietrzyc :-)Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Kijasr Opublikowano 5 Lipca 2019 #61 Opublikowano 5 Lipca 2019 Według mnie najgorsze w czeskim jest to że ma bardzo dużo wody chłonie jak gąbkaWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 5 Lipca 2019 #62 Opublikowano 5 Lipca 2019 Dlatego nalezy kupowac go w upalyJest tak suchy ze szokKupiony w kwietniu 2018 paczkowany rozpakowany pod koniec 2018 zawartosc wody 12 %Kupiony w czerwcu 2018 w trakcie upalow (tak jak teraz ) jest mega suchy zawiera mniej niz 1% wody, ze 140 kg w zbiorniku jest jakies 20-30 ml wody, w zbiorniku mam pochlaniacz wilgociWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
pafiik Opublikowano 6 Lipca 2019 #63 Opublikowano 6 Lipca 2019 Nie na temat, ale na zime mam kupiony ekogroch z Chwałowic, teraz nim pale na próbe CWU, spala sie pieknie, popiol mąka, w piecu o niebo lepiej niż Wesoła.
mkaczko Opublikowano 9 Lipca 2019 #64 Opublikowano 9 Lipca 2019 Ceny w gore jakies 2 tyg temu kupilem 2 tony po 750 teraz juz 789Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #65 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 No i dziś po wymianie ślimaka na nowy typ i wypaleniu reszty retopala w końcu rozpocząłem spalanie tego stabka i obym się mylił ale z pierwszych prób kiepsko to widzę , płomień mały popiołu chyba też masa a temperatura na kotle tak szybko nie rosła podczas rozpalania jak na retopalu , za kilka dni dalsze relacje bo być może to tylko początek i źle go oceniam .
Gość berthold61 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #66 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Panowie z mojej strony odradzam z całego serca kupno ekogroszku stabek , ten ekogroszek powinien być porównywany do czeskiego ekogroszku tego brunatnego bo ktoś mnie to przekonywał że lepszy od retopala a ja powiem że do retopala to on nie ma żadnego porównania nie ta liga , pali sie kiepsko idzie tego sporo , podajnik musi dużo więcej podawać jednym słowem mimo swojej ceny jest droższy o co najmniej 60% od retopala więc kompletnie nieopłacalny .
mkaczko Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #67 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 WitamW zeszlym roku kupilem czarna perle i pomimo jej wad bylem bardzo zadowolony, teraz skusilem sie na stabkaDzis bede roboc 1 zasyp tym stabkiem wiec zobaczymy co z tego wyjdzie ale z tego co piszesz nie wyglada to optymistycznieNa szczescie kupilem tego tylko 2 tony, moze moja mieszanka cos pomoze, zobaczymyZa kilka dni napisze jak wyglada zuzycie dla samej cieplej wodyPozdrawiMWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Kijasr Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #68 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Też mam stabka tragedii znowu nie ma na cwu z dogrzaniem łazienki idzie mi od 2-3.5kg to zależy jak chłodna noc. Jak za tą cenę myślę że ok. I wcale drożej nie wychodzi.
Gość berthold61 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #69 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 No wychodzi drożej bo na składzie tuż obok Piast (retopal) 25-26Mj kosztuje 760zł a stabek niby 24Mj kosztuje-ował 740zł 24Mj ale jest małe ale bo na retopalu aby dobrze spalał musiałem w sterowniku ustawić moc opału na 27,5Mj więc samo podawanie się skracało w sekundach natomiast na stabku ustawiłem 24Mj i robi się lej więc musiałem ustawić 23Mj a to zwiększa czas podawania no i dziwne to że on spalając się wydziela dym co na retopalu jest nie do uzyskania , ale to pikuś bo mam tego tonę tylko i więcej nie chcę , od teraz tylko i wyłącznie ekogrochy o mocy minimum 27Mj wzwyż będę kupował bo cena/moc wychodzi korzystniej .
Kijasr Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #70 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Ty mówisz o węglu luzem a mi chodziło o workowany to trzeba 100doliczyc. Ale retopal napewno jest lepszy tego nie neguje.
Gość berthold61 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #71 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 W moim przypadku wolę luzem bo do piwnicy zsypać np 2 tony to 0,5 godz a worki trzeba tachać schodami na plerach a jak jeszcze tego stabka przywiózł mi ten uj z firmy JSFBG i zwalił na ulicy 20 metrów od domu bo mu się nie chciało autem manewrować to dopiero doceniam opał luzem jak podjedzie z tyłu domu w sypnie pod same okienko .
segal21 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #72 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Według mnie stabek jest ok, ma więcej popiou ale jest bez problemu, retopalem tez paliłem ale ta sadza i siara to nie dla mnie, na pidzie spala się dobrze, teraz testuje czarnego pioruna , ma moc a i popiół ładny jak z cygarety , nie wiem ile go będzie bo ogrzewam tylko cwu.
bono17 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #73 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Stabek = dużo popiołu ale czysty piec Retopal = mało popiołu ale syf w piecu Stabek 749 zł/ tona , retopal do mojej miejscowości 924 zł / tona @berthold61 jak parametry odbiegają od deklarowanych , złóż reklamację . Ja zamówiłem tonę na wiosnę, przyszedł mokry , reklamowałem i dostałem 100 zł
segal21 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #74 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Odliczając popiół 10% to i tak cenowo wychodzi lepiej,tylko trochę więcej roboty z wybieraniem popiołu , ale opal suchy, pozdrawiam.
Gość berthold61 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #75 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 4 godziny temu, bono17 napisał: Stabek = dużo popiołu ale czysty piec Retopal = mało popiołu ale syf w piecu Stabek 749 zł/ tona , retopal do mojej miejscowości 924 zł / tona @berthold61 jak parametry odbiegają od deklarowanych , złóż reklamację . Ja zamówiłem tonę na wiosnę, przyszedł mokry , reklamowałem i dostałem 100 zł Nie opał jest suchy tu złego słowa nie mogę powiedzieć jedynie co to mała moc tego opału i nie jest to korzystne w żaden sposób u mnie bo retopal kosztuje u mnie tak samo jak stabek ale moc znacznie większa , on pewnie kosztuje ok 600zł bo doliczyć przesyłkę to by się zgadzało , dobrze że mam tego tylko tonę , nie ma to jednak jak mocny opał ,na mocnym opale mój zasyp 60kg wystarcza na 6-7dni natomiast retopala niby nie najgorszy tylko 4 dni to ile na tym stabku ? 3 dni ? ja mam mały kociołek z małym zasobnikiem oraz małą komorą na popiół więc ekogroch będzie mocny w okolicach powyżej 27 a najlepiej 30Mj.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.