Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wkład kominowy ze stali nierdzewnej do komina systemowego?

Grzelak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te kominy to w ogóle badziewie, bo do kominka, czy kotła zasypowego,  to ta ceramika zaraz pęka, a do gazu to lipa, do kotła pelletowego i podajnikowca się jeszcze nadaje, bo tam niska temperatura na czopuchu jest, chyba że się sadza zapali to już po kominie.

Ja buduję ludkom  z nierdzewki,  wykorzystując z tych kominów ceramicznych tylko element   zewnętrzny, czyli pustak kominowy z wentylacją lub bez, a w środek pakuję wkład z nierdzewki z wełną lub bez . 

Opublikowano
14 godzin temu, sambor napisał:

Oczywiście że może zostawić - kosztem 10-15% mniejszej sprawności.

Skąd takie dane?  Przecież największy odzysk masz na wymienniku.

3 godziny temu, Grzelak napisał:

Autoryzowany instalator Vaillanta, który to montował twierdzi, że kwasówka w ceramice jest bez sensu i kocioł wykorzystuje kondensację.

Masz przecież całą masę kominów ceramicznych do kotłów z zamkniętą komorą spalania i co? Wszystkie są złe?

3 godziny temu, Grzelak napisał:

Opublikowano
9 minut temu, teres napisał:

Masz przecież całą masę kominów ceramicznych do kotłów z zamkniętą komorą spalania i co? Wszystkie są złe?

Te które nie są pracujące z kotłami kondensacyjnymi są OK.

Dane o różnicy między kotłem z zamkniętą komorą a kotłem kondensacyjnym podają materiały producentów kotłów.

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał:

Te które nie są pracujące z kotłami kondensacyjnymi są OK.

A te pracujące z kotłami kondensacyjnymi są be?

2 godziny temu, sambor napisał:

Dane o różnicy między kotłem z zamkniętą komorą a kotłem kondensacyjnym podają materiały producentów kotłów.

Nie o to mi chodziło. Czy możesz podać jakieś dane, w których taki sam kocioł kondensacyjny pracujący z taką samą instalacją uzyskuje sprawność o kilkanaście procent niższą w stosunku do kotła pracującego z kominem koncentrycznym?

Opublikowano

Po te dane to do producenta , ja badań takich nie zrobię, z resztą mnie to nie obchodzi, jak instaluję kocioł kondensacyjny - nie ważne olej/ gaz to zawsze idzie komin koncentryczny.

Opublikowano

Tak się zastanawiam, czy  przypadkiem w kotłach kondensacyjnych, w niektórych lub wszystkich,  skropliny z komina  spalinowego,  napływające do kotła, nie odprowadza się rurką do kanalizacji poza wymiennikiem.

Wtedy jeżeli do kondensacji dochodzi  w kominie, to tego dodatkowego ciepła z tego kondensatu już nie wykorzystamy.

Za to na pewno, przy koniach ze stali nierdzewnej, do komory spalania, dociera bardziej ogrzane powietrze  zasysane z zewnątrz.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 4.04.2019 o 10:44, Animus napisał:

Tak, dlatego zadałem Ci pytanie. 

Dlatego kominy ceramiczne do kotłów kondensacyjnych to  lipa, o kant doopy potłuc, poziomy odcinek do kotła z kolanem w kominie, doprowadzający kondensat do kotła, musiałby być i tak  z nierdzewki na uszczelkach i ciężko to połączyć.

Animus po co się wypowiadasz jak nie masz o tym pojęcia?

Skropliny z komina to odpad i nie wracają przez wymiennik.

Opublikowano

Wyrywasz zlepek słów i udajesz greka?

Opublikowano

Racja, masz wrodzony zespół niedoboru jodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.