sambor Opublikowano 4 Kwietnia 2019 #26 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Ten nieszczęsny komin nie jest nawet reklamowany jako do komin do kondensata, tylko jako komin do kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania a to co innego!
Animus Opublikowano 4 Kwietnia 2019 #27 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Te kominy to w ogóle badziewie, bo do kominka, czy kotła zasypowego, to ta ceramika zaraz pęka, a do gazu to lipa, do kotła pelletowego i podajnikowca się jeszcze nadaje, bo tam niska temperatura na czopuchu jest, chyba że się sadza zapali to już po kominie. Ja buduję ludkom z nierdzewki, wykorzystując z tych kominów ceramicznych tylko element zewnętrzny, czyli pustak kominowy z wentylacją lub bez, a w środek pakuję wkład z nierdzewki z wełną lub bez .
teres Opublikowano 4 Kwietnia 2019 #28 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 14 godzin temu, sambor napisał: Oczywiście że może zostawić - kosztem 10-15% mniejszej sprawności. Skąd takie dane? Przecież największy odzysk masz na wymienniku. 3 godziny temu, Grzelak napisał: Autoryzowany instalator Vaillanta, który to montował twierdzi, że kwasówka w ceramice jest bez sensu i kocioł wykorzystuje kondensację. Masz przecież całą masę kominów ceramicznych do kotłów z zamkniętą komorą spalania i co? Wszystkie są złe? 3 godziny temu, Grzelak napisał:
sambor Opublikowano 4 Kwietnia 2019 #29 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 9 minut temu, teres napisał: Masz przecież całą masę kominów ceramicznych do kotłów z zamkniętą komorą spalania i co? Wszystkie są złe? Te które nie są pracujące z kotłami kondensacyjnymi są OK. Dane o różnicy między kotłem z zamkniętą komorą a kotłem kondensacyjnym podają materiały producentów kotłów.
teres Opublikowano 4 Kwietnia 2019 #30 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 2 godziny temu, sambor napisał: Te które nie są pracujące z kotłami kondensacyjnymi są OK. A te pracujące z kotłami kondensacyjnymi są be? 2 godziny temu, sambor napisał: Dane o różnicy między kotłem z zamkniętą komorą a kotłem kondensacyjnym podają materiały producentów kotłów. Nie o to mi chodziło. Czy możesz podać jakieś dane, w których taki sam kocioł kondensacyjny pracujący z taką samą instalacją uzyskuje sprawność o kilkanaście procent niższą w stosunku do kotła pracującego z kominem koncentrycznym?
sambor Opublikowano 4 Kwietnia 2019 #31 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Po te dane to do producenta , ja badań takich nie zrobię, z resztą mnie to nie obchodzi, jak instaluję kocioł kondensacyjny - nie ważne olej/ gaz to zawsze idzie komin koncentryczny.
Animus Opublikowano 5 Kwietnia 2019 #32 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Tak się zastanawiam, czy przypadkiem w kotłach kondensacyjnych, w niektórych lub wszystkich, skropliny z komina spalinowego, napływające do kotła, nie odprowadza się rurką do kanalizacji poza wymiennikiem. Wtedy jeżeli do kondensacji dochodzi w kominie, to tego dodatkowego ciepła z tego kondensatu już nie wykorzystamy. Za to na pewno, przy koniach ze stali nierdzewnej, do komory spalania, dociera bardziej ogrzane powietrze zasysane z zewnątrz.
Grzelak Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor #33 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 W dniu 4.04.2019 o 10:44, Animus napisał: Tak, dlatego zadałem Ci pytanie. Dlatego kominy ceramiczne do kotłów kondensacyjnych to lipa, o kant doopy potłuc, poziomy odcinek do kotła z kolanem w kominie, doprowadzający kondensat do kotła, musiałby być i tak z nierdzewki na uszczelkach i ciężko to połączyć. Animus po co się wypowiadasz jak nie masz o tym pojęcia? Skropliny z komina to odpad i nie wracają przez wymiennik.
Animus Opublikowano 26 Kwietnia 2019 #34 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Wyrywasz zlepek słów i udajesz greka?
Animus Opublikowano 29 Kwietnia 2019 #36 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Racja, masz wrodzony zespół niedoboru jodu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.