Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wkład kominowy ze stali nierdzewnej do komina systemowego?

Grzelak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten nieszczęsny komin nie jest nawet reklamowany jako do komin do kondensata, tylko jako komin do kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania a to co innego!

Opublikowano

Te kominy to w ogóle badziewie, bo do kominka, czy kotła zasypowego,  to ta ceramika zaraz pęka, a do gazu to lipa, do kotła pelletowego i podajnikowca się jeszcze nadaje, bo tam niska temperatura na czopuchu jest, chyba że się sadza zapali to już po kominie.

Ja buduję ludkom  z nierdzewki,  wykorzystując z tych kominów ceramicznych tylko element   zewnętrzny, czyli pustak kominowy z wentylacją lub bez, a w środek pakuję wkład z nierdzewki z wełną lub bez . 

Opublikowano
14 godzin temu, sambor napisał:

Oczywiście że może zostawić - kosztem 10-15% mniejszej sprawności.

Skąd takie dane?  Przecież największy odzysk masz na wymienniku.

3 godziny temu, Grzelak napisał:

Autoryzowany instalator Vaillanta, który to montował twierdzi, że kwasówka w ceramice jest bez sensu i kocioł wykorzystuje kondensację.

Masz przecież całą masę kominów ceramicznych do kotłów z zamkniętą komorą spalania i co? Wszystkie są złe?

3 godziny temu, Grzelak napisał:

Opublikowano
9 minut temu, teres napisał:

Masz przecież całą masę kominów ceramicznych do kotłów z zamkniętą komorą spalania i co? Wszystkie są złe?

Te które nie są pracujące z kotłami kondensacyjnymi są OK.

Dane o różnicy między kotłem z zamkniętą komorą a kotłem kondensacyjnym podają materiały producentów kotłów.

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał:

Te które nie są pracujące z kotłami kondensacyjnymi są OK.

A te pracujące z kotłami kondensacyjnymi są be?

2 godziny temu, sambor napisał:

Dane o różnicy między kotłem z zamkniętą komorą a kotłem kondensacyjnym podają materiały producentów kotłów.

Nie o to mi chodziło. Czy możesz podać jakieś dane, w których taki sam kocioł kondensacyjny pracujący z taką samą instalacją uzyskuje sprawność o kilkanaście procent niższą w stosunku do kotła pracującego z kominem koncentrycznym?

Opublikowano

Po te dane to do producenta , ja badań takich nie zrobię, z resztą mnie to nie obchodzi, jak instaluję kocioł kondensacyjny - nie ważne olej/ gaz to zawsze idzie komin koncentryczny.

Opublikowano

Tak się zastanawiam, czy  przypadkiem w kotłach kondensacyjnych, w niektórych lub wszystkich,  skropliny z komina  spalinowego,  napływające do kotła, nie odprowadza się rurką do kanalizacji poza wymiennikiem.

Wtedy jeżeli do kondensacji dochodzi  w kominie, to tego dodatkowego ciepła z tego kondensatu już nie wykorzystamy.

Za to na pewno, przy koniach ze stali nierdzewnej, do komory spalania, dociera bardziej ogrzane powietrze  zasysane z zewnątrz.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 4.04.2019 o 10:44, Animus napisał:

Tak, dlatego zadałem Ci pytanie. 

Dlatego kominy ceramiczne do kotłów kondensacyjnych to  lipa, o kant doopy potłuc, poziomy odcinek do kotła z kolanem w kominie, doprowadzający kondensat do kotła, musiałby być i tak  z nierdzewki na uszczelkach i ciężko to połączyć.

Animus po co się wypowiadasz jak nie masz o tym pojęcia?

Skropliny z komina to odpad i nie wracają przez wymiennik.

Opublikowano

Wyrywasz zlepek słów i udajesz greka?

Opublikowano

Racja, masz wrodzony zespół niedoboru jodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.