granata Opublikowano 29 Marca 2019 #1 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Witam, Chciałem pokazać jak wykonałem zapalarkę do kotła zasypowego Defro Optima Komfort. Zapytacie pewnie: a po co komu zapalarka skoro i tak piec za każdym razem trzeba ręcznie zasypać węglem. Już tłumaczę. Ma to sens kiedy np. używamy bufora, tak jak ja. Przykładowo w zimie, kiedy bufor wychładza się szybciej niż oczekujemy. Rozpalam w piecu raz powiedzmy w południe. Po 4 godzinach kiedy bufor jest pełny i cały zasyp wypalony, ładuję do pieca nowy zasyp. Ustawiam na sterowniku o której godzinie ma się zacząć palić i mam spokój przez dłuższy czas. Nie trzeba się zrywać rano, żeby napalić w piecu. Zastosowana została grzałka do biomasy o mocy 400W. Grzałkę umieściłem na wlocie powietrza wtórnego i tymże wlotem wyprowadziłem kable przyłączeniowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu przewody doprowadzające prąd nie są narażone na wysoką temperaturę, bo chłodzi je strumień powietrza. Poza tym, to rozwiązanie gwarantuje minimalną ingerencję w konstrukcję kotła, polegającą jedynie na wywierceniu jednej 3mm dziurki do montażu grzałki. Po przygotowaniu zasypu sterownik załącza grzałkę na 2 minuty, która podpala przylegającą do niej gazetę. Dalej proces spalania przebiega już tak jak zawsze. Sterownik zrobiłem sam. Koszt całego przedsięwzięcia to koło 150zł. W razie pytań zapraszam do dyskusji/ Pozdrawiam, Kuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_M_ Opublikowano 29 Marca 2019 #2 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 @granata duży minus za wykonawstwo, rozchodzi mi się głównie o przestrzeganie zasad bezpieczeństwa pracy z prądem elektrycznym. Gdzie jest PE !!!. Napisz jeszcze jakiegoś posta, to wstawię plusa za niekonwencjonalne myślenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granata Opublikowano 29 Marca 2019 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 PE jest na kotle, tylko idzie innym kablem, nie tym od grzałki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.