Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozdzielacz wody użytkowej

duble2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam powiem szczerze jestem laikiem,mam pytanie odnośnie instalacji wody użytkowej gdyż zrezygnowałem z rur pp termozgrzewalnych dlatego iż łączęnia musiały by znajdować w wylewce w dodatku z ogrzewaniem podłogowym i ewentualne rozszczelnienie mogło by spowodować duże straty materialne. Chciałbym wodę ciepłą jak i zimną poprowadzić od rozdzielacza do punktu bezpośrednio w systemie pex.rozglądając się po rozdzielaczach zauważyłem,że występują w formie modułowej  1 calowej z maxymalną ilością 3 wyprowadzeń PEX 16 i teraz nasuwa mi się pytanie ile maxymalnie wyprowadzeń mogę mieć na takim rozdzielaczu 1 calowym?chciałbym zaznaczyć że do zimnej wody jest więcej wyprowadzeń gdyż wiadomo jest zmywarka,pralka itp u mnie naliczyłem ich około 11.Wydaje mi się że to za dużo obwodów jak na 1 calowy rozdzielacz???Dziękuje i pozdrawiam

Opublikowano

A czemu nie zrobisz na trójnikach zagniatanych?

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Gdyż nie posiadam prasek i chciałbym to zrobić na skręcanie.Rozdzielacz znalazł by się w piwnicy ,tutaj link do owego rozdzielacza:

https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-pex-1-x16mm-x-3-sekcje-do-zimnej-wody-7513719191

Opublikowano

Lepiej poszukaj rozdzielacza bez tych zintegrowanych zaworków. Awaria jednego z nich równa się wymianie całego segmentu rozdzielacza.

Opublikowano

Przypominam Kolegom , że do wody użytkowej rozdzielacz musi mieć atest PZH a te proponowane nie mają, na dodatek są z kiepskiego materiału - powinny być z brązu lub stali nierdzewnej.

Opublikowano

Atest PZH to podstawa przy CWU - słuszna uwaga.

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź ale dalej nie wiem co jeżeli mam 11 punktów zimnej wody a ciepłej 6

Opublikowano

czy to nie jest za dużo obwodów jak na 1 cal przyłącza? wiadomo wszystko nie będzie ciągnąć na raz ale 5 obwodów może się zdażyć,Wiadomo z wymienialnymi zaworami lepiej ale nigdzie nie ma takich dedykowanych do wody użytkowej..Pozdrawiam

Opublikowano

pex 16 ma złączkę fi 9.5mm   a wężyk do baterii 6mm

Godzinę temu, duble2 napisał:

czy to nie jest za dużo obwodów jak na 1 cal przyłącza?

to zależy czym ten kolektor będzie zasilany , dobre zasilanie to mniejsze straty przepływu

Opublikowano

PEX16 jest dobry do małej umywalki lub zbiornika WC 

Prysznic, wanna, pralka i zmywarka wymagają większych przepływów czyli do nich powinien być PEX20

Opublikowano

No i tu się z Tobą @sambor nie za bardzo zgodzę , powiem tak kiedyś też tak myślałem , ale sam się przekonałem że pex -al -pex 16mm zasila mieszkanie 5 punktów , co lepsze na osiedlu u moich rodziców spółdzielnia wywalała gazowe ogrzewacze ( junkersy ) i wstawiała liczniki na ciepłą wodę i co od pionu do licznika ? - pex16 - Też byłem sceptyczny , ale już wierze że 16 daje rade i wcale do wanny tak wolno nie leci .

Opublikowano

Na to są stosowne przepisy a dodatkowo są wymogi producentów sprzętu AGD, w ktorym jak nie będzie odpowiedniego przepływu to może być alarm.

Teraz coraz częściej montujemy za wodomierzem reduktor a to też jest pewien ogranicznik przepływu , jak się ma w inst 6 bar to się tych małych przekrojów  nie zauważa , ale przy niższych ciśnieniach już widać mniejsze przepływy,

Mieszkanie w bloku jest przeważnie wielkości 1/4 lub mniej poziomu w domu mieszkalnym, tam są małe odległości , np ja mam od bojlera do kuchni 20m rury.

Wyobraź sobie to zrobione PEX16 przy ciśnieniu wody 3 bary 

Opublikowano

Mam u siebie CWU i ZWU na rozdzielaczu Valvexa (stalowy) , odbiory na pex 16 i nie narzekam na słabe ciśnienie .

Pralka , zmywarka , prysznic - nie zauważyłem problemów .

Co do samego rozdzielacza to przy braku 2 wolnych wyjść ZWU zastosowałem zaprasowywane trójniki  - są w ścianach (do 2 łazienek - prysznic i kibelek)

Pozdr.

Opublikowano

Jeśli połączenie ma być w szafce pod rozdzielaczem, to w zupełności mogą być złączki skręcane. Do rozdzielenia strumienia wody z jednego wyjścia rozdzielacza można zastosować trójnik PEX16/GZ1/2"/PEX16 plus kolano GW1/2"/PEX16. 

W "pary" można połączyć punkty o małym zapotrzebowaniu i nierównoczesnym zużyciu.

A co z cyrkulacją CWU? trzeba jedno wyjście z rozdzielacza CW pozostawić dla cyrkulacji albo zastosować dodatkowy rozdzielacz cyrkulacji i osobne rurki do najdalszych baterii.

Opublikowano

To może zrób szafkę ale w niej zamiast rozdzielaczy połącz to wszystko na skrecanych trojnikach. Będziesz miał dostęp jak coś i odejdzie ci koszt rozdzielacza.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.