JacekFF Opublikowano 13 Marca 2019 #1 Opublikowano 13 Marca 2019 Witam. Sterownik k1pv4 w kotle defro. Mam do niego podpięte 4 pompy: 1. CO - pompa kotłowa 2. CWU 3. Pompa podłogowa piętro - ustawiona jako pompa podłogiwa 4. Pomoa podłogowa parter - ustawiona jako pompa CO Proszę mi powiedzieć jaka jest różnica między trybem letnim a trybem priorytet bojlera. Oraz jak działa w tych trybach ochrona przed wzrostem temperatury. Priorytet bojlera to z tego co wyczytałem wyłącza się pompa CO a załącza CWU. Czy podłogowa będzie wtedy działać? Tryb letni działa tylko pompa CWU. Co teraz z pompą kotłową która nie będzie działać. Czy woda będzie w stanie grawitacyjnie przez nią przelecieć do powrotu? Jak w tym trybue działania ochrona przed wzrostem temperatury? Czy po przekroczeniu temp załączają się wszystkie pompy które są podpięte do sterownika czy tylko pompy CO jak w trybie priorytet bojlera?
pastor Opublikowano 13 Marca 2019 #2 Opublikowano 13 Marca 2019 No a tych informacji nie ma w instrukcji. Priorytet bojlera dotyczy trybu zima i wtedy janczar grzania cwu sterownik wyłącza pompy co. W trybie lato pompy co sa wyłączone bo grzejesz tylko cwu. Sterowanie pompami dotyczy tylko pomp co sterowanych ze sterownika.
JacekFF Opublikowano 13 Marca 2019 Autor #3 Opublikowano 13 Marca 2019 Są te informacje trochę zagmatwane i niekompletne moim zdaniem. Takie informacje znalazłem : W trybie priorytet bojlera działa pompa CO a gdy spadnie temp na bojlerze pompa CO się wyłącza. Czy w tym trybie nie dzisłają inne pompy podpięte pod sterownik no i czy przy wzroście temp tylko załącza się pompa CO? Tryb letni. Działa tylko pompa CWU. Co w trakcie wzrostu temp? Jest info że załączają się wszystkie aktywne pompy czyli wszystkie podpięte pod sterownik obojętnie jak są ustawione w sterowniku? No i co z pompą kotłową w trybie letnim czy grawitacyjnie jest w stanie woda przez nią przejść gdy nie będzie pracowała?
pastor Opublikowano 13 Marca 2019 #4 Opublikowano 13 Marca 2019 przeczytaj prosze dokladnie instrukcje tam sa odpowiedzi na twoje pytania
JacekFF Opublikowano 13 Marca 2019 Autor #5 Opublikowano 13 Marca 2019 A co z tą pompą na powrocie w trybie letnim? Pompa ta nie będzie pracować. Czy woda grawitacyjnie będzie w stanie przez nią przepłynąć?
pastor Opublikowano 13 Marca 2019 #6 Opublikowano 13 Marca 2019 no masz w instrukcji ze pompy CO nie pracuja w trybie letnim!!!!
JacekFF Opublikowano 13 Marca 2019 Autor #7 Opublikowano 13 Marca 2019 Pompa kotłowa jest wpięta między zaworem 4d a kotłem. Pracuje w trybie CO. W momencie gdy kocioł będzie pracował w trybie letnim pompa ta nie będzie działać. Czy wtedy grawitacyjne przez nią przepłynie woda?
JacekFF Opublikowano 13 Marca 2019 Autor #9 Opublikowano 13 Marca 2019 Szczerze to nie wiem. Wydaje mi się że woda w kotle powinna cały czas krążyć między zasilaniem a powrotem.
pastor Opublikowano 13 Marca 2019 #10 Opublikowano 13 Marca 2019 no pompa cwu to robic bedzie daj schemat
pastor Opublikowano 13 Marca 2019 #12 Opublikowano 13 Marca 2019 no i luz jak widzisz woda krazy miedzy kotlem a powrotem przez bojler
JacekFF Opublikowano 13 Marca 2019 Autor #13 Opublikowano 13 Marca 2019 Ale na drodze kocioł - bojler też jest pompa która cały czas nie będzie pracować. Zastanawiam się porostu czy woda będzie sama przez te pompy przeciskana. Czy nie zdarzy się tak że pompa cwu i pompa co będą dla obiegu kotłowego blokadą.
SZPIEG Opublikowano 22 Marca 2019 #14 Opublikowano 22 Marca 2019 Priorytet bojler - dogrzewa CWU, po dogrzaniu załącza pompę CO. Kiedy temperatura CWU spadnie o histerezę wyłącza się pompa CO i dogrzewa ponownie CWU, proces się powtarza. Tryb Letni - zawór CO zamyka się całkowicie, wyłącza się pompa CO a pompa CWU chodzi cały czas powyżej progu załączania się pomp. Tryby pracy wpływają wyłącznie na pompy główne CO oraz CWU, zmiana trybu pracy nie wpływa na pracę pomp dodatkowych, gdyż są to urządzenia dodatkowe i mimo załączenia np. trybu letniego pompa dodatkowa ustawiona jako CO będzie pracować.
JacekFF Opublikowano 22 Marca 2019 Autor #15 Opublikowano 22 Marca 2019 Czyli w trybie letnim pompa wpięta pod gniazdo CO nie będzie pracować a pompa dodatkowa ustawiona jako CO będzie pracować cały czas powyżej temp załączania?
Gonzo19 Opublikowano 22 Marca 2019 #16 Opublikowano 22 Marca 2019 w trybie letnim ŻADNA pompa CO nie będzie pracować, pod warunkiem, że jest wpięta do sterownika a nie bezpośrednio do gniazda 230V zwanego potocznie kontaktem.
JacekFF Opublikowano 22 Marca 2019 Autor #17 Opublikowano 22 Marca 2019 Kolega wyżej tak namieszał że z jego wypowiedzi wywnioskowałem że nie pracuje TYLKO pompa CO podpięta pid gniazdo CO w sterowniku. A jak jest w trybie letnim w momencie niebezpiecznego wzrostu temperatury? Które pompy wtedy zaczynają działać? Wszystkie podpięte pod sterownik także te dodatkowe ?
JacekFF Opublikowano 22 Marca 2019 Autor #19 Opublikowano 22 Marca 2019 Ok to w tym momencie warto pompę podłogową wpiąć do gniazda CO by w razie wzrostu temperatury rozprowadziła wodę po instalacji. Z tego co zauważyłem to większość instalatorów wpina pompę obiegu kotłowego jako pompę CO. W tym momencie podczas wzrostu temperatury woda nie zostaje rozprowadza w instalacji.
mironw Opublikowano 22 Marca 2019 #20 Opublikowano 22 Marca 2019 3 minuty temu, JacekFF napisał: Ok to w tym momencie warto pompę podłogową wpiąć do gniazda CO by w razie wzrostu temperatury rozprowadziła wodę po instalacji. a jaką temperature puścisz na podłogę? 90C zanim zareagują czujniki ? No sory CO to ma być CO grzejnikom 90C nie zaszkodzi
JacekFF Opublikowano 23 Marca 2019 Autor #21 Opublikowano 23 Marca 2019 No dobra ale co zrobić jeśli nie ma grzejników? 90 stopni nie puszczę bo przecież jest jeszcze zawór 4d przed podłogą. Zastanawiam się poprostu jak podpiąć pompy by w razie przekroczenia temperatury alarmowej w trybie letnim pompy się uruchomiły i schłodziły kocioł. Teraz mam pod sterownik wpiętą pompę: CWU, CO - pompa na powrocie, Dodatkowa 1 - pompa podłogowa ustawiona jako CO, Dodatkowa 2 - pompa podłogowa ustawiona jako podłogowa.
gmaj22 Opublikowano 23 Marca 2019 #22 Opublikowano 23 Marca 2019 Przede wszystkim, to musisz dojść do tego, jak zachowuje sie mieszacz 4D w trybie "lato". Czy się zamyka, czy otwiera do momentu osiągnięcia NASTAWIONEJ temperatury maksymalnej za mieszaczem. Pod warunkiem, że jest na nim siłownik. Jeśli ustawiany ręczne, to na lato dobrać takie ustawienie mieszacza, żeby przy temperaturze na kotle ok. 85 C oraz załączonej pompie CWU, za mieszaczem nie była wyższa niż 50 C.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.