Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór kotła Junkers czy Buderus, który lepszy?

Abrams

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam dylemat w kwestii zakupu pieca gazowego. Interesują mnie dwie opcje:

1)Junkers SMART 24-5C

2) Buderus GB212 -22KW

Junkers ma modulowaną moc od 3 do 24

Buderus od 4,5-22

Mam ofertę na buderusa za15k oraz na Junkersa za 11k oba z zasobnikami 160L - to kosz całościowy kotłowni. Wiadomo 4k to dużo bo mam w co jeszcze pieniądze wkładać

W całym domu będę miał podłogówkę, oczywiście w łazienkach na obwodzie podłogówki będą grzejniki - 2sztuki. Całość domu to 200m2

Jestem septyczny co do Junkersa choć niektórzy moi znajomi mają go tyle tylko ze na grzejnikach - są zadowoleni...

Bardzo proszę o Wasze doświadczenia. Który z tych pieców warto zamontować. Czy warto dołożyć do buderusa? To 1,5roku grzania za te 4kPLN a możne więcej.

Jak wygląda zużycie gazu dla obu? Znalazłem ze buderus ma sprawność 98% a Junkers 97,4% wiec żadna różnica. Pytanie jak sobie modulują mocą w praktyce. Pobór prądu chyba porównywalny ale nie znalazłem jasnej wartości jeśli chodzi o Junkersa

Buderus to kocioł stojący, Junkers wiszący... spotkałem się z opiniami ze stojący jest lepszy ale mam wątpliwości...

Sterowanie będę miał zrobione na badzie siłowników Salusa z płyną modulacją

Bedę wielce zobowiązany za wszelką pomoc. Przyznam szczerze ze "zakręciłem się" i juz zupełnie nie wiem co wybrać

dzięki

PA

Opublikowano

Bez różnicy, ten sam koncern Bosch. Łatwiej wymienić zasobnik przy kotle wiszącym (bo może być dowolnym).

Sterowanie na Salusach bym olał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.