Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki sterownik do pieca

Skwirek512

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowy na forum i mam problem ze spalaniem w piecu. Otóż mam piec zasypowy z podajnikiem z firmy Mocek, a dokładniej o nazwie Domino 35kW . W oryginale był sterownik dwustanowy Ignis Alfa. Przez pierwsze 3 lata wszystko było w porządku, palił w miarę ekonomicznie. Niestety od dwóch lat spala dużo większe ilości ekogroszku niż poprzednio. Mniej więcej 2 razy tyle niż wcześniej. Wszelkiego rodzaju zmiany ustawień nie są w stanie zmienić spalania i czy jest 10 stopni na plusie lub minusie nie skutkuje różnicą w apetycie na opał. Hydraulik który wykonywał całą instalację obstawia, że winny jest sterownik. I teraz chciałbym prosić o radę, bo czytając różne fora sporo jest sterowników typu pid i nie mam pojęcia który wybrać i najlepiej by współpracował z moim piecem. Dodam również, że dobrze by było gdyby miał możliwość doposażenia w czujnik pokojowy oraz planowany w przyszłości siłownik zaworu 3 lub 4 drożnego. Czy mógłby mi ktoś doradzić, bo jestem w tym zielony? 

Opublikowano

Witam

Pid
Cobra2
Iryd
Ognik pid (ma juz z 10 lat)

Z netem
Sppv2
Bruli - nie jest to pelny pid
Ecoal
Skzp2
Plum
Argos pid + modul do neta

I pewnie inne ale te sam rozpatrywalem musisz poczytac i wybrac ten ktory najbardziej ci odpowiada

Pozdr.

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Napisz cos o
Instalacji
Pow m2
Kaloryferach
Glowicach
Weglu
Cwu

Bo wszystko ma wplyw

Opublikowano

Całe ogrzewanie na 14 żeliwnych grzejnikach z czego 4 stojące (3 z 5 żeberkami,  1 z 18 żeberkami, a reszta ze średnio 10 żeberkami) Termostatyka Valvex, powierzchnia grzania 210 m2. Zawór trójdrożny manualny, CWU 200 litrów, dwie pompy grundfos z czego jedna adaptacyjna. Budynek pustak, styropian 15 cm, poddasze wełna mineralna 30 cm.  Ekogroszek workowany testowany od retopalu po standardowe z okolicznych hurtowni i zawsze jest to samo. Spieków również pełno. Nigdy nie miałem zwykłego popiołu .

Opublikowano

To masz niezle przewymiarowany kociol

Ten zawor jest w jakiej funkcji

Ochrony powrotu czy reguluje temp wody na instalacje ???

Opublikowano

Wypelnij formularz na

www.cieplowlasciwe.pl

I wrzuc link do wyniku

Ja mam kociol 25 kw na ok 180 m2 a powinienem miec 15 kw

Ty masz 35 kw na ok 220 m2 wiec przypuszczam ze powinienes miec maks 20 kw

1. Opal, moim zdaniem mam sens tylko slaby opal maks 22 mj (i nie mam na mysli tu czeskiego, chociaz mozesz przetestowac mieszanke brunatnego z tym co masz w proporcji 2/1, gdzie 1 to to co masz a 2 to ten slabszy)
2. Ten zawor powinien chronic powrot do kotla aby bylo minimum 45 na powrocie, ale czy na 3 drogowym tak sie da tego nie jestem pewny - wrzuc fotke
3. Jaki masz palnik okragla retorte czy inny wynalazek typu kwadratowy, do sprawdzenia moc palnika
4. Mozna pomyslec nad mniejszym palnikiem nt. 25 kw,
5. Sterownik i tu 2 sprawy czy chcesz miec zwykly dwustanowy bez wodotryskow itd. Czy tez masz 800-1500 zeta na ster z wodotryskami i adaptacja mocy

Opublikowano

Za jego pomocą reguluje powrót na kocioł co też delikatnie zmniejsza temperaturę na CO. Zamontowany jest za piecem przed pompą

Opublikowano

Czy twoj kociol to ten

https://kociol.co/pozostale-kotly/kociol-c-o-domino-bio-z-zeliwnym-podajnikiem-batory-35-kw/

Jesli tak to nie ma on zbyt duzej pojemnosci wodnej tyljo 75 litrow

Moja 25 ma 130 litrow

Wiec masz jakies opcje z wymiana palnika np. Na 16 kw

Pozdrawiam

Ale najpierw sprobojmy od najtanszych

Opublikowano

Napisz jeszcze jakie masz nastawy na tym sterowniku

Opublikowano

Mój piec to Domino P. Wieczorem sprawdzę jego pojemność według papierów, bo w necie nie mogę znaleźć. i zrobię zdjęcia

Tu jest wynik ze strony http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5eg8.

Palnik retorta kwadratowa z ekoenergii z żeliwnym ślimakiem o nieznanej mi mocy.

Parametry to temp. CO 55 stopni, CWU 50, grzanie podawanie 6s/18s, przerwa 10s/18min, histereza 1, dmuchawa min- max 40%, przesłona otwarta w 50%, mnożnik czasu dmuchania 1. Po kontaktach z producentem parametry zalecane wynosiły grzanie 10s/30s, dmuchawa 40%.

Co do sterownika to jeśli dzięki droższemu z wodotryskami będę mógł ustabilizować pracę i spalanie kotła to jestem w stanie zapłacić więcej. Tylko nie mam pojęcia jaki byłby najbardziej odpowiedni.

Opublikowano

Palnik uszczelniony?

Opublikowano

A w ogole to ile zuzywasz opalu na dobe ???

Opublikowano

Z tego co się orientuje to tak. A jest jakaś możliwość sprawdzenia czy się nie rozszczelnił?

Aktualnie około 30 kg na dobę.

Opublikowano

Witam

Zeby sprawdzic uszczelnienie
1. Sprawdzic czy na palniku ponizej kregu sa zacieki, wyglada to jak zaschniete zacieki po wodzie
2. Jesli wg 1 odcien jest taki sam to zostaje ci tylko wygasci, odczekac, wyjac okrag, uszczelnic okrag i zalozyc

Zuzywasz 5 kg wiecej ode mnie a masz duzo wieksza powierzchnie wiec nie za bardzo rozumie jak mogles spalac przy tym kotle i powierzchni mniej niz 25 kg wegla

Jak masz ustawione
1. Glowice ile na skali
2. Nalezy sprawdzic jaka jest temp. Za zaworem wody ktora idzie na instalacje i temp. Wody ktora wchodzi do kotla
3. Jak jest rozwiazany uklad cwu

Opublikowano

W pierwszych latach okresu grzewczego przy temp. -10 stopni spalał jeden zasyp ok. 130kg w mniej więcej 12-13 dni.Przy -20 w ciągu 7 dni. Spalanie było zaskakująco ekonomiczne. Temperatura w budynku wynosiła 22 stopnie. I wtedy jeszcze nie miałem termostatyki na grzejnikach. Teraz w ciągu tygodnia przy +5 stopniach spala 210 kg opału. Zmiana nastąpiła, bez nawet najmniejszej ingerencji w ustawienia sterownika

Głowice ustawione na 22 stopnie czyli na 4. Większość grzejników jest w ostatnich dniach letnia, bądź też chłodna w zależności od usytuowania.

Przy cwu mam tylko pompę ładującą jeśli o to chodzi

Opublikowano

Od tak to sie nic nie zmienia

1 na glowicach uataw 3.5, u mnie przy tak ustawionych glowocach jest w pom. 23,9 stopnia a wg czujnika z sterownika kotla a wg. Ds18b20 nawet 26 stopni

Jak wczesniej ustawialea temp. W pomieszczeniu

Kryzowales przeplyw na kaloryferze

Opublikowano

Glowica na 4 to sa 24 stopnie19725aae87402932fb0b97fcadd0d295.jpg

Opublikowano
56 minut temu, Skwirek512 napisał:

Głowice ustawione na 22 stopnie czyli na 4. Większość grzejników jest w ostatnich dniach letnia,

a sprawdzałeś czy ta temperatura jaką ustawiasz na głowicy jest w pomieszczeniu , głowice tez się wieszają, a jak działa pompa CO wyłącza się czy pracuje cały czas ?

Opublikowano

temperatura w pomieszczeniu wynosi patrząc na dwa termometry 21-21,75 stopnia. Pompa pracuje cały czas tyle, że zmienną mocą, bo chodzi w trybie automatycznym.

Opublikowano

Jaka dokladnie masz powierzchnie

Bo na cieplo wlasciwe jest 340 m2 a napisales ze okolo 200

Opublikowano

214 m2

Opublikowano

Chyba podkolorowałeś trochę zużycie, bo przy -10*C kocioł 35kW zużywał 130kg w 12-14 dni to SUPER EKONOMICZNIE. 

Chyba, że zapomniałeś o jakim innym źródle ciepła którym dogrzewasz budynek.

PS 

Ile spaliłeś od początku sezonu grzewczego ?

Mam dom 170m2 w twojej okolicy i na razie spaliłem ok 2,3t eko.

Opublikowano
4 godziny temu, o6483256 napisał:
PS 

Mam dom 170m2 w twojej okolicy i na razie spaliłem ok 2,3t eko.

Jaki masz kociol kolego u mnie 180 m2 koci 25kw

Poszlo juz mi juz prawie 4 tony

Opublikowano
47 minut temu, o6483256 napisał:

Chyba podkolorowałeś trochę zużycie, bo przy -10*C kocioł 35kW zużywał 130kg w 12-14 dni to SUPER EKONOMICZNIE. 

Chyba, że zapomniałeś o jakim innym źródle ciepła którym dogrzewasz budynek.

Gdybym od początku miał takie spalanie to nie byłoby tego wpisu na forum. Wtedy byłem naprawdę pozytywnie zaskoczony jak i reszta domowników.

Mi w tym sezonie poszło 4,5 t

Opublikowano

A jaka kalorycznosc ma ten twoj wegiel ??

Mi najmniej poszlo 5 t

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.