zeglenmk Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor #76 Opublikowano 14 Lutego 2019 Miedz to nowy dopływ od śmieciucha do bojlera żeby w okresie przejściowym dogrzewać bojler śmieciuchem bo wymiankę bojlera planuję dopiero na lato w związku z kosztami 2300 za bojler z podwójną wężownicą. Dzisiaj podpiąłem termometr od wędzarnika w miejscu jak na zdjęciu obkleiłem go taśmą i zakryłem otuliną i ku mojemu zdziwieniu różnica między kotłem a tym miejscem wynosiła jakieś 7 stopni. Dzisiaj zamówiłem otulinę do rur to postaram się wszystkie rurki dobrze ocieplić. A co do sytuacji z podłączeniem do planuję ją tak jak na drugim zdjęciu
gmaj22 Opublikowano 14 Lutego 2019 #77 Opublikowano 14 Lutego 2019 A czy do tego smieciucha będzie coś jeszcze podłączone, czy tylko ten bojler rurką Cu 18? Pal może gazetami i dokładaj na wszelki wypadek tylko po jednej ;)
zeglenmk Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor #78 Opublikowano 14 Lutego 2019 Jak odetnę bojler to ciśnienie się zwiększy i mam przygotowaną rurkę 6/4 cala zamiast tej pompy i sprawdzę czy to wystarczy. Tylko ten bojler trzy kawałki drewna starczają żeby była w nim ciepła woda ale spokojnie jutro będę próbował gazetami żeby mi się woda nie zagotowała. Zasilanie od bojlera najpierw jest calowe a pozniej przechodzi na 3/4 cala i tak jest pociągniete do samego bojlera
mironw Opublikowano 14 Lutego 2019 #79 Opublikowano 14 Lutego 2019 to ja się zamotałem chyba bo myślałem że CO i bojler wisi dotąd na śmieciuchu , z tą czerwoną pompką
zeglenmk Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor #80 Opublikowano 14 Lutego 2019 Przed moim grzebaniem było tak że ta czerwona pompka pchała wodę na ogrzewanie domu i na bojler a przy bojlerze łączyła się ze śmieciuchem. Teraz będzie tak że ta szara pompka w tle będzie od bojlera sterowana tym sterownikiem który poleciłeś wyłapującymi różnice temperatur. Jutro wszystko powinno być zamontowane więc porobię fotki i wrzucę wtedy się wypowiecie
zeglenmk Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor #82 Opublikowano 14 Lutego 2019 Mironw jak pisałem jestem laikiem w dziedzinie hydrauliki mógłbyś wyjaśnić mi czemu mają służyć te zawory zwrotne na powrocie nakreślone na twoim rysunku?
zeglenmk Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor #84 Opublikowano 14 Lutego 2019 czyli jakie te zawory mają być? jak coś to dokupię i wmontuje. Albo lepiej będzie jak wmontuje tam gdzie wcześniej zaplanowałem a jak grzejniki nie będą grzać to zrobię po twojemu. Moim zdaniem nawet jeśli będą się kłoćić to w sumie długo im to nie zejdzie woda w bojlerze się nagrzeje pompa się wyłączy i grzejniki znowu będą grzać
mironw Opublikowano 14 Lutego 2019 #85 Opublikowano 14 Lutego 2019 taki jak na pompę CWU dałeś tylko środek mosiężny
mironw Opublikowano 15 Lutego 2019 #86 Opublikowano 15 Lutego 2019 zeglenmk czy tak to masz bo jak tak był wpięty śmieciuch to nie dziwie się że bojler tak reagował i czekałeś tyle na wode
mironw Opublikowano 15 Lutego 2019 #87 Opublikowano 15 Lutego 2019 gdzie jest wpięty zbiornik wyrównawczy od kotłów na strychu ?
mironw Opublikowano 15 Lutego 2019 #88 Opublikowano 15 Lutego 2019 zeglenmk czy tak to masz ,to nie zadziała bo jak tak był wpięty śmieciuch to nie dziwie się że bojler tak reagował
zeglenmk Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor #89 Opublikowano 15 Lutego 2019 No właśnie wiem że to tak stara prowizora że zaczęła mnie wkurzać... na pierwszej fotce tak było wcześniej. Na drugiej lepiej widać jak to zrobiłem. A na trzeciej widać już efekty tylko jak na próbie nie można nazwać ich efektami. Zawór klapkowy okazał się klapą i pomimo że tak mało siły trzeba żeby go otworzyć to śmieciuch na grawitacji sobie z nim nie poradził gdzie na fotkach widać że to nie całe trzy metry no ale cóż.. wykręciłem zaślepkę od zaworu wyciągnąłem ciężką miedzianą blaszkę i śmieciuch działa nagrzewa wodę jak talala. A gdybym tak przerobił tą blaszkę na coś z plastiku co jest lżejsze i łatwiej się unosi pod wpływem wody? czy inwestować w jakiś zawór który otworzy się jak przy śmieciuchu podniesie się temperatura? Zaznaczam że jeszcze nie podłączyłem dobrze sterownika żeby pompa z CO działała i przy paleniu w śmieciuchu zaczęło mi wypychać wodę na powrót do CO po peksie zamiast do śmieciucha. Trwało to jakieś 20 minut a (peks był gorący 65C) a pózniej ostygł i było ok czy istnieje jakieś wyjście (zawór? syfon z rur) żebym mogł to załatwić?
zeglenmk Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor #90 Opublikowano 15 Lutego 2019 W dniu 14.02.2019 o 23:02, gmaj22 napisał: Nie ma za pompą CO. Mozesz dać ZZ w miejsce trójnika z korkiem. Czyli zastąpić ten trójnik zaworem zwrotnym? Wytłumaczysz dlaczego?
gmaj22 Opublikowano 16 Lutego 2019 #92 Opublikowano 16 Lutego 2019 9 godzin temu, zeglenmk napisał: Czyli zastąpić ten trójnik zaworem zwrotnym? Wytłumaczysz dlaczego? /zdjęcie ciach/ :) Ten trójnik z korkiem nad czerwoną pompą C.O. - na obejściu zaworu róznicowego.
zeglenmk Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor #93 Opublikowano 16 Lutego 2019 I to jakoś pomoże przy ogrzewaniu domu czy jak? Zatrzyma gorącą wodę?
Gość Digitrax Opublikowano 17 Lutego 2019 #94 Opublikowano 17 Lutego 2019 W przypadku dwóch kotłów na paliwo stałe każdy z nich musi mieć osobną rurę bezpieczeństwa i mogą mieć wspólną rurę wznośną.
mironw Opublikowano 17 Lutego 2019 #95 Opublikowano 17 Lutego 2019 a nawet poszedł bym w dwa osobne zbiorniki wyrównawcze , choć jak działa jeden to drugi śpi
mironw Opublikowano 17 Lutego 2019 #96 Opublikowano 17 Lutego 2019 @zeglenmk jak długo teraz czekasz na ciepło w bojlerze
zeglenmk Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor #97 Opublikowano 17 Lutego 2019 Jak na razie testowałem tylko smieciucha. Jutro jak znajdę trochę czasu to na to spojrzę
zeglenmk Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor #98 Opublikowano 17 Lutego 2019 Czyli wcześniej jak śmieciuch (na grawitacji) był podpięty pod CO (z pompką) to zbiornik wyrównawczy z nim działał? (kocioł CO jest w piwnicy a śmieciuch na parterze z 15 metrów od niego) Wydaje mi się że raczej nie współpracował z instalacją CO (jedynie co wyciągał wodę) z resztą nie raz było słychać jak w nim gotuję się woda. W tej chwili wydaję mi się że najlepszym sposobem na uzyskanie ciepłej wody do kąpania z CO jest zamontowanie zaworu czterodrożnego ( w tej chwili przy przymrozkach ustawiam temperaturę na piecu około 50C gdy robi się cieplej 45C , a optymalna praca kotła graniczy około 60C ) a gdybym podpiął zawór czterodrożny tym sposobem jak na schemacie? Czy tak się w ogóle robi? Chodzi mi o to żeby na bojler była pchana większa temperatura niż 45C bo i na rurkach ucieka i suma sumarum na powrocie od bojlera mam 39 więc w bojlerze zakładam że jest z 4 stopnie mniej przy kilku godzinnym paleniu w CO więc to raczej za mało żeby komfortowo się wykąpać...
Gość Digitrax Opublikowano 18 Lutego 2019 #99 Opublikowano 18 Lutego 2019 A gdzie są zabezpieczenia kotłów ?
zeglenmk Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor #100 Opublikowano 18 Lutego 2019 Mam tylko zbiornik wyrównawczy do kotła CO na strychu z 7/8 metrów w górę na strychu nad wszystkimi pomieszczeniami
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.