Americano12 Opublikowano 29 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Witam posiadam Piec z Firmy Dragon wielopaliwowy https://kotly-dragon.pl/kotly-grzewcze/kotly-uniwersalne/dragon-uni/ pogladowy , pale tylko suchym drzewem ponizej 12% wilgotnosci oraz Brykietem drzewnym, w załączniku zdj jak wyglada piec po dwóch dniach palenia, piec ciagle pracuje na 63- 66 stopniach, przedmuchy co minutę w czym tkwi problem ?pozdrawiam
mkaczko Opublikowano 29 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Moze nie chodzi o temp. Na piecuAle sposob w jaki sie paliMoze powinno ze tak powiem zapierd....Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
drewniak Opublikowano 29 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Chyba nie palisz od góry, poczytaj " czyste ogrzewanie .pl". Jeśli to jest kocioł górnego spalania to trzeba palić od góry i najlepiej bez dmuchawy , a powietrze na stałej szczelinie z pod rusztu.
Americano12 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 29 Stycznia 2019 pale od góry, tylko ze mam firmę stolarską moje odpady z drzewa nie sa duże, a trociny są zamieniane na brykiet, rozpalę od góry i jak podłożę to nadal to jak bym palił od dołu, a co godzinę od nowa rozpalać ?
marcus312 Opublikowano 29 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Nasuwają się wnioski że kocioł nie jest przystosowany do spalania tego typu opału.
Ksieciunio Opublikowano 29 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Powinno się nasypać cały zasyp i odpalić od góry na kilka godzin powinno starczyć / i nie podkładać aż się nie wypali.
mkaczko Opublikowano 29 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 29 Stycznia 2019 pale od góry, tylko ze mam firmę stolarską moje odpady z drzewa nie sa duże, a trociny są zamieniane na brykiet, rozpalę od góry i jak podłożę to nadal to jak bym palił od dołu, a co godzinę od nowa rozpalać ? Przetestoj to bedziesz miec pewnoscCzy wina kotlaCzy palenia z doluWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
drewniak Opublikowano 29 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 29 Stycznia 2019 No niestety , za każdym razem trzeba rozpalać od góry .Nie można ładować drewna ( nie drzewa ) na choćby szczątki żaru bo efekt będzie jak widać. Do drewna to raczej kocioł HG lu DS. Jeszcze uważaj bo smoła może zapalic się w kominie.
Americano12 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor #9 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Kocioł mam od miesiąca może dwóch, a może też być wina że brakuje zaworu 3d?
marcus312 Opublikowano 29 Stycznia 2019 #10 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Ten kocioł nadaje się do koksu lub paliwem zastępczym może być węgiel rozpalany od góry.
drewniak Opublikowano 29 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Jak ogień jest na dole a drewno na górze to jak te gazy i smoła ma się spalić. Wszystko osadza się na płaszczu wodnym i w kominie.
drewniak Opublikowano 29 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Ostateczne wyjście to dokładać małymi porcjami, tak aby płomień był non stop na górze.
Americano12 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor #13 Opublikowano 29 Stycznia 2019 czyli najlepiej go przerobić na hg, coś będę szukał po forum, chyba ze można było by zmniejszy ruszt + stały nadmuch a nie przerywany, coś podobnego jak w palniku ?
drewniak Opublikowano 29 Stycznia 2019 #14 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Naszkicuj przekrój kotła , podaj jakieś wymiary w środku to moźe coś tu pomożemy przy przeróbce na ds bo na hg to bardziej skomplikowane, ale niewykluczone. Co do dmuchawy to bym zrezygnował. Palące się drewno powinno mieć stały dostęp powietrza a nie przerywany.
marcus312 Opublikowano 29 Stycznia 2019 #15 Opublikowano 29 Stycznia 2019 drewniak w pierwszym poście autor tematu dał link do kotła podpowiem że nie będziesz zadowolony kiepski układ budowy kotła. https://kotly-dragon.pl/kotly-grzewcze/kotly-uniwersalne/dragon-uni/
drewniak Opublikowano 29 Stycznia 2019 #16 Opublikowano 29 Stycznia 2019 No to faktycznie, trzeba by dach robić. Ale palenie od góry z dorobioną kpw powinno być całkiem nieźle, tak paliłem cały rok.
mikkei Opublikowano 29 Stycznia 2019 #17 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Kolego istna masakra jest z tym piecem . Holz gas to dla ciebie była by najlepsza sprawa bo masz ciągle dostęp do paliwa. Minusem jest to ze trzeba bawić sie z murowaniem popielnika - u ciebie pewnie bedzie troche wiecej problemów bo masz wlot spalin do wymiennika blisko drzwiczek zasypowych i trzeba by sie bawić z wiszącą nad wymiennikiem scianą...... Ale zobacz na tę przeróbkę tego - i na 41 sekunde filmu - - ten efekt jest wart każdej pracy włozonej w piec.
Americano12 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor #18 Opublikowano 29 Stycznia 2019 wiem widziałem ten filmik, zastanawiam sie na tym czy bede mógł przerobić go pod taki podajnik lub podnieść kocioł, wyciąc popielnik, wstawić palnik na pelet i zabudować go, a ruszt awaryjny wyżej, tak żeby przerobić go na zwykły kocioł z podajnikiem
mikkei Opublikowano 29 Stycznia 2019 #19 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Z palnikiem na pelet nie jest takie chop sip - bo musisz kupic wklad do komina - bo sam zwykly cegalny komin zaraz ci zgnije - tj. na scianach w pokojach zacznie wylazic ci smola z pod tynku + smród niesamowity. Wszystko zalezy ile masz kasy do wydania , jakim paliwem chcesz palic i czy nie boisz sie przerobek ?
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2019 #20 Opublikowano 29 Stycznia 2019 25 minut temu, mikkei napisał: bo sam zwykly cegalny komin zaraz ci zgnije Zależy od tego jaką temp spalin puści w komin a na yt widziałem przeróbki,gdzie szło w komin 150-200* a mimo to spalanie mieli na akceptowalnym poziomie. Sam myślę zrobić coś w tym temacie,ale u mnie to daleka droga.
Gość witek1234 Opublikowano 30 Stycznia 2019 #21 Opublikowano 30 Stycznia 2019 W dniu 29.01.2019 o 12:25, Americano12 napisał: Witam posiadam Piec z Firmy Dragon wielopaliwowy https://kotly-dragon.pl/kotly-grzewcze/kotly-uniwersalne/dragon-uni/ pogladowy , pale tylko suchym drzewem ponizej 12% wilgotnosci oraz Brykietem drzewnym, w załączniku zdj jak wyglada piec po dwóch dniach palenia, piec ciagle pracuje na 63- 66 stopniach, przedmuchy co minutę w czym tkwi problem ?pozdrawiam Wg mnie problem to nadmuch a raczej przedmuchy. Myślę że powinno się palić z widocznym ogniem non stop. Jeżeli przedmuchy są rzadko, występuje brak powietrza do spalania, ogień gaśnie i masz wytwórnię smoły i nagaru.
mikkei Opublikowano 30 Stycznia 2019 #22 Opublikowano 30 Stycznia 2019 20 godzin temu, Jamjestcichy napisał: Zależy od tego jaką temp spalin puści w komin a na yt widziałem przeróbki,gdzie szło w komin 150-200* a mimo to spalanie mieli na akceptowalnym poziomie tu nie chodzi o temp spalin nawet ale o wilgotnośc peletu - a jest on wilgotny uwierz.
Americano12 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor #24 Opublikowano 30 Stycznia 2019 3 godziny temu, witek1234 napisał: Wg mnie problem to nadmuch a raczej przedmuchy. Myślę że powinno się palić z widocznym ogniem non stop. Jeżeli przedmuchy są rzadko, występuje brak powietrza do spalania, ogień gaśnie i masz wytwórnię smoły i nagaru. Wiem szukałem jakiegoś sterownika, aby dmuchawa była włączona non stop.
carinus Opublikowano 30 Stycznia 2019 #25 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zostaw dmuchawę,najlepiej wywal i zostaw stałą szczelinę dla powietrza,drewno musi sie palić niestety ostro,jeżeli nie dasz powietrza to sam widzisz co sie dzieje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.