Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec gaśnie w nocy

KasiaKos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szułakałm wątków, które by odpowiedziały w miarę na moje pytanie, ale w sumie "objawów" jest tyle że postanowiłam otworzyć nowy wątek,

Z góry zaznaczę, że nie mam pojęcia o piecach, osoba która do wstawiała jest kilkaset kilometrów stąd.

Wstawiliśmy latem piec na eko groszek z podajnikiem ślimakowym. Fachman wstawił, zrobił ustawienia, rozpalił na próbę i stwierdził "jak wam będzie zimno to sobie podkręćcie na piecu".

Piec ustawione miał cały czas 55 na piecu, tyle samo na zaworze pompy, a czasowo był ustawiony na 15s podawanie, 60s przerwy i wentylator na 25 obrotów. Wszystko było ddobrze, spalał ładnie.

Problem zaczął się gdy zrobiło się zimniej. Chcieliśmy podnieść temperaturę, więc podkręciłam na piecu do 65 i... piec pali okay cały dzień a w nocy gaśnie. Koło 1-2 w nocy budzi mnie alarm ostrzeżenia o nierosnącej temperaturzę. Schodzę do pieca, a w popielniku góra niedopalonego węgla.

Próbowałam zmienić coś u wstawieniach, ale każdej nocy to samo. Jedyne co pomaga to zmniejszenie temperatury na piecu do 55, a wtedy zimno.

Nie mam zielonego pojęcia co zrobić. Jest to coś co mogę zrobić sama czy najlepiej zawołać kogoś kto piec ustawi?

Opublikowano

To nie jest dział kotłów z podajnikiem.

Opublikowano

Jaki piec, jaki sterownik?  Ile m2 grzejesz?

Na początek zmniejsz  podawanie na 10 sekund i podkręć trochę więcej powietrza... 

Aha - zaraportuj do moderatora żeby przeniósł temat do kotłów z podajnikiem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moderator przeniesie .

W nocy teoretycznie spada zapotrzebowanie bo dom zaczyna się wygrzewać i ilość podawanego paliwa może być w takiej sytuacji za duża a to głupie urządzenie powinno na to zareagować i nie wypychać palącego się paliwa do popielnika a niestety tak się dzieje . Podaj typ sterownika  i co to za kocioł . Nowe sterowniki z algorytmem powinny same zareagować na zmianę warunków pracy instalacji . Możliwe że przestawiłaś coś czego nie powinnaś ruszać . Podaj więcej danych o kotle i instalacji .

Pozdrawiam

Opublikowano

Przepraszam za złe dodanie tematu. Dotarłam wreszcie do papierów pieca.

Kocioł: Logiterm ekoMax 25

Sterownik: ST-480

Mamy też bezprzewodowy regulator temperatury Salus 091flrf

Piec ustawiony jest na:

10 sekund podawania -> 70 sekund przerwy

wentylator ustawiony na 30.

innych opcji jak podawanie/przerwa/wentylator oraz ustawienie temperatur na piecu i zaworze nie dotykałam. Nie jestem w stanie jednach w pełni gwarantować, że nie kręcił inny domownik. Na pokojowym regulatorze nie zmieniałam nic, program jest  tak jak ustawił go "fachman" czyli 24 w ciągu dnia i 17 w nocy.

Nie wiem czy tak powinno być, ale zauważyłam, że jeżeli na piecu/zaworze ustawione jest ograniczenie np 55 stopni, bo nawet jeżeli na pokojowym regulatorze temperatura spadnie do np 21, to piec i tak dalej pracuje do maksymalnych 55-57 stopni i nie dogrzeje pokoju do tych 24 stopni. Dlatego gdy przyszły mrozy poszłam do piwnicy i podniosłam temperaturę na piecu najpierw do 60 a po kilku dniach do 70  i.... piec zaczął gasnąć co noc.

Teraz jako że jest cieplej, piec ustawiłam znowu na 60 i nie gaśnie, ale wyjmuję z pieca kupy równocześnie spieków i niedopalonego węgla.

Opublikowano

No i się wyjaśnia!   Jeżeli spada temperatura trzeba dawkę paliwa zwiększyć a nie temperaturę ...

Jeżeli teraz jest dobrze to nie ruszaj natomiast jak spadnie temperatura skróć przerwę podawania o 10sek albo zwiększ dawkę paliwa np o 2 sek po to aby zwiększyć moc kotła.

Pamiętaj aby po każdej zmianie korygować powietrze - ustawiaj nadmuch tak aby płomień był spokojny ale nie dymił

Jak są niedopały to znaczy że nie spala - zwiększ przerwę i poobserwuj

Opublikowano

I nie robi to obnižanie temperatury termostatom?24-17 jest duža zmiana,nieschodzi kociol w dlugie potrzymanie przy wylaczonej pompke i potrzymanie jest prawidlowo ustawione? Nie podaje w potrzymaniu duže wegla i maly nadmuch,czasom wypchaje žar..i ponownie nie uruchomia sa?

Opublikowano

Nie wiem po co taki nocny spadek temperatury . Ni to zysk ni to komfort . Chcesz zbić temperature zrób to o stopień nie wiecej . 

Opublikowano

Kiszka za duża amplituda między dniem a nocą , kocioł źle ustawiony w podtrzymaniu dlatego przesypuje palenisko  . ten pokojowy niezły bajzel musi wprowadzać . Taka pokojówka to jest dobra do sterowania pompami z bufora albo piecem gazowym w tym przypadku powinna sterować zaworem mieszającym ( nie wiem czy jest zainstalowany ) . Lepiej było wykorzystać funkcję programatora tygodniowego w sterowniku bo jest nieźle rozbudowany jeśli nie ma zaworu mieszającego .

Opublikowano

Panowie - nie mieszajcie dziewczynie, niech ogarnia piec stopniowo, nie wszystko na raz... :D

Racja jest z jednym: Za duża obniżka temperatury nocnej a w dzień upał.  Chyba że ktoś tak lubi.

Ja mam ustawiony regulator  dzień 21*C a noc 20*C  . Okazuje się że większa różnica nie powoduje oszczędności paliwa a nawet zwiększa bo piec z rana musi rozgrzewać chałupę.....

Opublikowano

Bezwladnosc domu nie mozne kontrolowac o 7°.To jest požerač opalu. 2° roznica jest na granici ekonomiki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.