Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas uwg 17 kw bardzo dużo sadzy na wymienniku/turbulatorze spalin

Kokoss650

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek chciałem się przywitać.

Szukałem na wszelakie sposoby lecz znaleźć nie mogę, palę węglem orzech z kopalni wesoła i osadza się bardzo dużo sadzy, pięć z miarkownik iem, czopuch otwarty na połowę i palę od dołu jak pisze w instrukcji, temperatura wody na piecu +-60 st. W domu 23 pow. grzewcza ok 180m2 dom nie ocieplony strych nie użytkowy 15 grzejników różnej wielkości, instalacja częściowo grawitacyjna. W czym tkwi problem? 

Opublikowano

Jeśli to gocioł górnego spalania to pal od góry, szyber otwarty całkowicie i dorób kpw. O szczgółach dowiesz się na " czyste ogrzewanie pl "

Opublikowano

Zanim zmienisz sposób palenia musisz przygotować do tego kocioł i kotłownie żeby nie było niespodzianek dlatego zwróć szczególną uwagę na rozdział

Przygotowanie kotłowni

Opublikowano

Palenie od góry jest prostrze i bezpiczniejsze od palenia od dołu. Więc jeśli obecnie pali się bez nispodzianek to i po zmianie sposobu palenia będzie ok. Oczywiście kotłownia tak czy tak powinna być zrobiona przepisowo.

Opublikowano

Już wyżej pisałem, producent ma w dupie ciebie, twoją kieszeń i czystość środowiska, wpisał to co dla większości ludzi jest najbardziej naturalne, żeby nie było, że trzeba zmieniac przyzwyczajenia bo byś jeszcze kotła nie kupił a tak hajs skasował i tyle.

Opublikowano

10 lat propaguje się spalanie od góry a goście jak jaskiniowcy, czytać się nie chce, udają że spadli z księżyca bo po co se życie utrudniać. 

Tragedia...

Wygodniej im nawalic węgla na żar i sru.

Kolego, edukuj się w temacie, sporo tutaj o tym się pisze. Wystarczy poczytać i wdrożyć.

Opublikowano
56 minut temu, witek1234 napisał:

Kolego, edukuj się w temacie, sporo tutaj o tym się pisze. Wystarczy poczytać i wdrożyć.

Wejdz sobie na stone sas i zobacz co tam jest powypisywane...

Opublikowano

No wiesz, tutaj na forum jest bez liku tematów o paleniu od góry. A jeszcze mamy Czyste Ogrzewanie.

Dziś to chyba trzeci nowy temat pod tytułem"ratunku, smoła,co robić? "

Kolego Kokos, paląc kalorycznym węglem od dołu,będzie zawsze syf. Ekolodzy kłamią twierdząc że taki węgiel to jedyny ekologiczny. Sam widzisz jak jest a żeby to naprawić,zmień nawyki w paleniu.:)

Opublikowano

Na pierwszym miejscu to należy winić producentów kotłów, że takie głupoty wypisują w swoich instrukcjach, nie można winić człowieka za to, że postępuje zgodnie z instrukcją producenta, pretensje trzeba mieć do producenta i coś takiego tez powinno być wprowadzone w walce ze smogiem już dawno, czyli aby w instrukcji znalazł się odpowiedni sposób palenia.

Opublikowano

Dzień dobry. W linku poniżej jest filmik jak autor pali od góry nie ma kpw ani innych przeróbek, tylko miarkownik, także proszę wyczyścic piec i odpalić od góry... Poobserwować co wydobywa się z komina podczas rozpalania, jeśli będzie źle to trzeba będzie dorobić kpw lub dokonać innych przeróbek. Węgiel z Wesołej to typ 32 także bardzo dobry do palenia od góry powinien dać długie jasne płomienie ...

https://youtu.be/hHH9joHJCAk

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z tym zamykaniem szybra to bym dyskutował. Przy końcu palenia po odgazowaniu to jeszcze zgoda ale na początku ?

Opublikowano

Tak tak szyber z komina cały czas otwarty na maksa nie wiem po co autor tam miesza czyżby chciał zmniejszyć ciąg? Generalnie ma być otwarte bez dławienia...

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.