Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec defro duo uni 20 kw. Nie moze dobic do temp zadanej na pidzie. POMOCY!!

MarcinMucinski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, audilhr napisał:

Szkoda @gilal się angażować niektórym nic nie pomagają widzę rady wie lepiej ja odpadam bajo .

Spokojnie :) czasem kolega sam zrozumie, że trzeba małymi kroczkami. Troche go rozumiem bo wcześniej coś się działo, a zimno było. Ważne, że już daje ciepło piecyk :)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Oj czasem tak jest :) :) :)

Opublikowano

Wyczysciłem piec właśnie i zasypałem podajnik 125kg zobaczymy na ile starczy. Ustawienia sa jak wyżej. Gil zmieniłem to co pow moc na 100%. Zobaczymy co pokaza te dni na ile starczy eko. Nic już nie ruszam.

Opublikowano

Dzieki za wyrozumiałości stracony czas dla mnie... sorki za głupie pyt...Chlopaki moc z wami;D

Mam nadzieje ze będzie ok juz

Opublikowano

Ok, spokojnie :) Dobrze żeby nie robić dużo różnych zmian. To co zrobiłeś z przerwami to poprostu zmniejszyłeś moc palnika, a można było tylko zmniejszyć moc w % i ster to dobrze powinien dobrać

Opublikowano
4 minuty temu, MarcinMucinski napisał:

Dzieki za wyrozumiałości stracony czas dla mnie... sorki za głupie pyt...Chlopaki moc z wami;D

Mam nadzieje ze będzie ok juz

Eeeeeeee to żaden stracony czas. Czasem inaczej będziesz podchodził :)

Opublikowano
5 godzin temu, audilhr napisał:

Szkoda @gilal się angażować niektórym nic nie pomagają widzę rady wie lepiej ja odpadam bajo .

Dokładnie, to nie jego ostatni post w tym temacie, ja może nie wiele pomogłem ale niech kręci sobie dalej, szkoda czasu i nerwów

Opublikowano

Spokojnie: Kolega się uczy ,przetestuje swoje ustawienia i dojdzie do wniosku,że nie tędy droga.Proszę o wyrozumiałość.

Opublikowano

Jak na razie jest spoko.piec dobija do 63 stopni..Ciekawe jakie wyjdzie spalanie na dobe.

Opublikowano

Witaj

Piec ma pracować wokół zadanej temp. to jest zadanie dla algorytmu PID. Czasem potrzebuje wiecej "zjeść eko", a czasem mniej. Jak mocno ograniczysz moc palnika (przerwy) to bedzie wolniej reagował

Czasem wszystko wyłapiesz. Ja jak miałem palnik uni to wszystko szło na fabrycznych tylko moc zmniejszałem w %

Ale jak jest ok to sobie odpocznij, a piecyk niech sobie popracuje :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Witajcie. Mam pytn jak obnizyc spalanie eko. Wyszło mi teraz 40kg na dobe.. Na tych ustawieniachco wyżej podawałem. Temp fajnie się utrzymuje itp..ale  40kg na dobe to jest mega dużo.. Cały czas pale na pidzie. Kiedys na pracy recznej bez pid wyszło mi 24 kg na dobe..

Opublikowano

Witaj

Ja bym jeszcze zszedł z mocą kotła w % jak dobija do zadanej.

Z nastawami pracy bez pid to Ci nie pomogę bo u mnie cały czas z pid

Pozdrawiam

Opublikowano

czyli zejście z mocy może spowodować mniejsze spalanie???

a ty tez masz 20kw piec i na eko?

Opublikowano

Musisz sprawdzić. Termostaty na grzejniki i zawsze zejdziesz trochę.

Ja mam piec sigma 16kW, ale z palnikiem na pellet. Wczesniej miałem palnik uni z sterownikiem K1PRv4

Opublikowano

Spróbuje chyba cos pokombinować na pracy recznej.. Z tego co widze dużo osób robi tak i ma mniejsze spalanie niż na pidzie..

Opublikowano

Jak najbardziej.... ale może być i gorzej. U mnie pompy pracują cały czas i sterowanie na grzejnikach przez danfoss connect i danfoss link.

No i z PID jestem zadowolony

Pokombinuj jak czujesz się na siłach. Tylko pamiętaj, daj troche czasu po zmianach i nie zmieniaj wszystkiego na raz :)

Powodzenia

Opublikowano

Ja pale z pid trzeci sezon i nie naźekam, spalanie w mrozy jakie były ostatnio -12 w nocy w dzień -7 około 21kilo czarnej perły na palniku uni od Defro.

Opublikowano

Siemka Jareczku! :)

Opublikowano

Witaj Karolu! kolega ustawia kocioł na ustawienia ręczne, źycze mu powodzenia aby się udało z tym mniejszym spalaniem.

Opublikowano

Oj zawsze może próbować. Może trafi z nastawami dla swojego zapotrzebowania.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Witam ile opalasz m2?? Mógł bys podac jakie masz usta??? Zostaje przy pidzie bo na recznym tzrba latac i przestawiać jak sa skoki temp zew.. Chce spróbować żeby wchodził w nadzór na jakies 20 min.. Ustawiłem teraz

podawanie min 2 sek max 7sek

przerwa min 40 sek max 60 sek

nadmuch 35 %

moc 90 %

Opublikowano

Witaj

Ale do kogo piszesz?

Bo jak do mnie to nie bardzo z ustawieniami bo ja mam pellet. I tak jak pisałem wcześniej paliłem, palę w pid.

Jak miałem palnik uni to też ustawienia fabryczne, pid i tylko moc kotła 80-85%. I to wszystko

Opublikowano

Gilal pisałem do kolegi segal21..

widze ze na tych ustawieniach piec nie spada poniżej 59 stopni i wchodzi w nadzór nawet na ok 15 min.. Odezwe się jak eko się skończy i dam znac co i jak.

Opublikowano

Ok, spoko :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.