gilal Opublikowano 22 Stycznia 2019 #51 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Ok. Szkoda, że nie podniosłeś najpierw mocy bez zmian podawania. Jestem ciekaw co by było.
MarcinMucinski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor #52 Opublikowano 22 Stycznia 2019 a może lepiej będzie na pracy recznej niż na pidzie????
MarcinMucinski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor #53 Opublikowano 22 Stycznia 2019 ustawione mam teraz tak. podawanie min 3 sek max 6 sek przerwa podawania min 85 sek max 110sek moc 100% wentylator min 9 max 40 pompy równoległe
MarcinMucinski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor #54 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Mam pyt co do boliera. Kiedys pojechałem na dwa dni do znajomych i szwagier zaglądał do mnie i zadzwonil ze bolier tak jakby się gotuje. Mówie mu ze czasem tam się przelewało ale nic więcej. No i jak wróciłem to już w wiatrołapie słyszałem jak bolier tak jakby się gotował ale temp była ok 50 stopni. Zadzwoniłem do hydraulików i pow mi zebym pompe CWU wzioł na 1 i to pomogło ale bardzo mało i nadal było głosno w koltłowni , to kazali mi zawór od góry lub dołu delikatnie przykrecic i wtedy przestało tak jak by gotowac się w bolierze. zawór mam tylko troszeczkę otwarty żeby woda wpływała do niego. pow ze się zapowietrzył ale odpowietrznik jest założony no to jak niby/..nawet go odkrecałem i spuściłem wody z niego. Do czego zmierzam czy przrz to może wolniej zagrzewać się woda w bolierze???
gilal Opublikowano 22 Stycznia 2019 #55 Opublikowano 22 Stycznia 2019 W dniu 22.01.2019 o 19:02, MarcinMucinski napisał: ustawione mam teraz tak. podawanie min 3 sek max 6 sek przerwa podawania min 85 sek max 110sek moc 100% wentylator min 9 max 40 pompy równoległe Rozumiem, że te ustawienia ale w pid.
gilal Opublikowano 22 Stycznia 2019 #57 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Godzinę temu, MarcinMucinski napisał: Mam pyt co do boliera. Kiedys pojechałem na dwa dni do znajomych i szwagier zaglądał do mnie i zadzwonil ze bolier tak jakby się gotuje. Mówie mu ze czasem tam się przelewało ale nic więcej. No i jak wróciłem to już w wiatrołapie słyszałem jak bolier tak jakby się gotował ale temp była ok 50 stopni. Zadzwoniłem do hydraulików i pow mi zebym pompe CWU wzioł na 1 i to pomogło ale bardzo mało i nadal było głosno w koltłowni , to kazali mi zawór od góry lub dołu delikatnie przykrecic i wtedy przestało tak jak by gotowac się w bolierze. zawór mam tylko troszeczkę otwarty żeby woda wpływała do niego. pow ze się zapowietrzył ale odpowietrznik jest założony no to jak niby/..nawet go odkrecałem i spuściłem wody z niego. Do czego zmierzam czy przrz to może wolniej zagrzewać się woda w bolierze??? Jak sterowanie grzania CWU masz z sterownika to ster po osiągnięciu zadanej bojlera powinien wyłączyć pompę. Ale żeby zagotować wodę w CWU to jaką musiał byś mieć temp. na kotle. Myślę, że zapowietrzony był bojler i to mogło być przyczyną. Ale może ktoś inny jeszcze się wypowie
MarcinMucinski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor #58 Opublikowano 22 Stycznia 2019 na pewno był zapowietrzony
MarcinMucinski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor #59 Opublikowano 22 Stycznia 2019 pow ze za szybko może woda wpływac do niego czy cos i dlatego kazali mi przykreciz zawor. taki zwykły motylkowy.
gilal Opublikowano 22 Stycznia 2019 #60 Opublikowano 22 Stycznia 2019 1 minutę temu, MarcinMucinski napisał: tak na pidzie I podawania zmieniłeś (jak wczesniej pisales)? Zoaczysz jak będzie. Ja pisałem jak bym zrobił, ale Ty jesteś tam i widzisz co się dzieje
MarcinMucinski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor #61 Opublikowano 22 Stycznia 2019 i pyt jak jest tak przykrecony to czu bolier wolniej się nie nagrzewa???bo zamiast być przepływ całkowity to jest bardzo malutko..
MarcinMucinski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor #62 Opublikowano 22 Stycznia 2019 tak podawanie mam tak jak napisałem ustawione mam teraz tak. podawanie min 3 sek max 6 sek przerwa podawania min 85 sek max 110sek moc 100% wentylator min 9 max 40 pompy równoległe
gilal Opublikowano 22 Stycznia 2019 #63 Opublikowano 22 Stycznia 2019 1 minutę temu, MarcinMucinski napisał: pow ze za szybko może woda wpływac do niego czy cos i dlatego kazali mi przykreciz zawor. taki zwykły motylkowy. Eeee, standardowo ustawia się pompę na 1 i jak jest wszystko ok z bojlerem to trochę trwa aby dogrzać CWU
gilal Opublikowano 22 Stycznia 2019 #64 Opublikowano 22 Stycznia 2019 2 minuty temu, MarcinMucinski napisał: tak podawanie mam tak jak napisałem ustawione mam teraz tak. podawanie min 3 sek max 6 sek przerwa podawania min 85 sek max 110sek moc 100% wentylator min 9 max 40 pompy równoległe Poczekaj i zobaczysz jak będzie. Zawsze potem jeszcze możesz wrócić do poprzednich ustawień (mam nadzieję, że zapisałeś sobie :) ) i ustawić tak jak pisałem :) Oczywiście porównać pracę no i spalanie
MarcinMucinski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor #65 Opublikowano 22 Stycznia 2019 aha.. ale powinien bolier tak się zachowywać???ze niby się gotuje??? bo i pompka cwu jak jestna 1 a zawór motylkowy otwarty normalnie to się no pow zapowietrza i tak jakby się gotuje...ze w salonie słychać....a jak przykrece zawór na mały przekrój wody to jest ok.
MarcinMucinski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor #66 Opublikowano 22 Stycznia 2019 zobaczę do jutra jak będzie.. teraz wszyscy się kapia i jest poór wody,,
gilal Opublikowano 22 Stycznia 2019 #67 Opublikowano 22 Stycznia 2019 11 minut temu, MarcinMucinski napisał: aha.. ale powinien bolier tak się zachowywać???ze niby się gotuje??? bo i pompka cwu jak jestna 1 a zawór motylkowy otwarty normalnie to się no pow zapowietrza i tak jakby się gotuje...ze w salonie słychać....a jak przykrece zawór na mały przekrój wody to jest ok. Trudno to tak na odległość określić. Jezeli wszystko jest ok z bojlerem i przykladowo masz w sterowniku zadaną CWU 50° to ster po uzyskaniu sygnału dogrzania zwyczajnie pompe wyłącza. Chyba, że nie masz zaworu zwrotnego lub jest on wadliwy, ale i tak jak jest wszystko ok to będziesz jedynie miał temp. CWU taką jak na kotle. i tu dalej :) :) :) chyba, że jest wadliwy czujnik temp. CO/kotla lub źle osadzony w studzience kotla i źle wskazuje.... I tak dalej i dalej..... :) ale to też można porównać jaka idzie temp. na mieszacz/mieszkanie..... :)
gilal Opublikowano 22 Stycznia 2019 #68 Opublikowano 22 Stycznia 2019 11 minut temu, MarcinMucinski napisał: zobaczę do jutra jak będzie.. teraz wszyscy się kapia i jest poór wody,, Na spokojnie :) niech moc bedzie z Tobą :) :) :)
MarcinMucinski Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor #69 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Witam. od wczoraj temp wzrosła tylko raz do 63stopni. teraz po powrocie do domu z pracy patrze jest 60 stopni a za 10 min już 56 stopni. Tak ze spadło do 53 i znowu rosnie. A nikt z w dzień nie brał pow ciepłej wody czy cos w tym stylu. Na ustawieniach ecznych jak paliłem to piec dobijał do zadanej w ciągu 20-30 min a przerwę miał ok 15 min w podtrzymaniu
gilal Opublikowano 23 Stycznia 2019 #70 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Witaj Jak dalej palisz w pid to jak możesz, wejdź w ustawienia serwisowe i znajdź parametr "max. temperatura spalin". I napisz jaką masz wartość zadaną. Teraz nie pamiętam jak tam już jest bo mam trochę inny ster, ale pewnie podobnie.
MarcinMucinski Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor #71 Opublikowano 23 Stycznia 2019 260 mam ustawiona temp spalin. przy rozpalaniu jest ustawione 113
MarcinMucinski Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor #72 Opublikowano 23 Stycznia 2019 max temp spalin mogę ustawić 400
gilal Opublikowano 23 Stycznia 2019 #73 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Nie, nie spokojnie. Mnie interesuje jak masz fabrycznie ustawioną max temp. spalin. Nie przy rozpalaniu ani w pracy. Jest taki poprostu parametr. I czy dalej palisz w PID
MarcinMucinski Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor #74 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Cytat No tak pale na pid w tej chwili jest 53 stopnie na piecu
audilhr Opublikowano 23 Stycznia 2019 #75 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Moim zdaniem przy takich ustawieniach pid kocioł nie osiągnie temp. zadanej i koniec. W książce serwisowej powinna być tabela mocy kotła i ustawił na początek według niej Max czas podawania podajnika i minimalna przerwę dla 20kw. Na starej przekładni taka posiadam ja bodajże 15kw to był czas przykładowo 5 do 35 nowa przekładnia jest szybsza ale nie aż tyle żeby Max moc była 6 do 85
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.