JacekFF Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor #51 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Dzięki. Przynajmniej jeden problem z głowy.
JacekFF Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor #52 Opublikowano 24 Stycznia 2019 3 minuty temu, sambor napisał: Zamiast bić pianę przez te kilka dni mogłeś sprawdzić co naprawdę masz w swojej instalacji, my nie wiemy nic ponad to co nam piszesz. Sam nie wiedziałem że są tam zawory bo ich wogóle nie widać.
mironw Opublikowano 24 Stycznia 2019 #53 Opublikowano 24 Stycznia 2019 I to właśnie mentalność Polaka - nie czytanie DTR-ki , instrukcji użytkowania , tylko jakoś zadziała
JacekFF Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor #54 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Oj wypraszam sobie. DTR-kę zostawiłem na kotle zresztą hydraulik poinformował mnie że już kilka kotłów defro zainstlował. Po powrocie do domu zobaczyłem instalację podpiętą tak jak ba przedstawionych rysunkach.
gmaj22 Opublikowano 24 Stycznia 2019 #55 Opublikowano 24 Stycznia 2019 3 godziny temu, JacekFF napisał: Dzięki. Przynajmniej jeden problem z głowy. Nie jest z głowy. Zauważ, że masz ZZ w miejscu pokazanym niebieska strzałką, a potrzebujesz go w miejscu pokazanym czerwoną.
mironw Opublikowano 24 Stycznia 2019 #56 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Przepraszam ale miałem na myśli DTR-ke grupy pompowej, a jak czyta to się chwali
JacekFF Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor #57 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Godzinę temu, gmaj22 napisał: Nie jest z głowy. Zauważ, że masz ZZ w miejscu pokazanym niebieska strzałką, a potrzebujesz go w miejscu pokazanym czerwoną. Panowie zdecydujcie się bo jeden mówi że jest ok drugi że nie jest ok a człowiek jak nic nie wiedział tak dalej nic nie wie. gmaj22 jeśli dodatkowy ZZ miał by takie znaczenie to producent nie powinien ten ZZ co jest dać przy czerwonej strzałce lub nawet dwa przy czerwonej i niebieskiej strzałce?
gmaj22 Opublikowano 24 Stycznia 2019 #58 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Niestety nie wiem, co producent miał na myśli. Popatrz na ponizszy rysunek, może to Ci rozjaśni zasadę umieszczenia zaworów zwrotnych przy grupach pompowych
sambor Opublikowano 24 Stycznia 2019 #59 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Kolega @gmaj22 ma rację, ja nie zauważyłem na 4" ekranu gdzie ten ZZ w mieszaczu jest, powinien być tam gdzie @gmaj22 pokazał czerwoną strzałką w swoim poście
JacekFF Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor #60 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Czyli bez tych dodatkowych ZZ pompa może pobierać wodę nie tylko ze swojego powrotu ale także z powrotu który idzie do kotła?
sambor Opublikowano 24 Stycznia 2019 #61 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Po powrocie do domu sprawdziłem swój mieszacz - tam też jest ZZ w zaworze jak u kolegi, ale poniżej mam zawór nadmiarowo upustowy różnicy ciśnień, takie coś do regulacji ciśnienia tłoczenia pompy - tak aby pompa nie dawała zbyt dużego ciśnienia na instalację - to taki relikt z czasów gdy nie było pomp elektronicznych. W takim mieszaczu aby nadmiar wody nie trafiał tam gdzie nie trzeba i nie zakłócał powrotu , był wstawiany ten zaw zwrotny z zaworem odcinającym. Nowe mieszacze tego zaw upustowego nie mają, ale stare zawory odcinające z pomiarem temp nadal są montowane
JacekFF Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor #62 Opublikowano 25 Stycznia 2019 A czy są takie zz które można zamontować jak ten w grupach tzn wewnątrz na łączeniu? Bo facet mi powiedział że to nie jest w ramach reklamacji/poprawy i że zz tam się nie zmieszczą więc musi zrobić obejścia a to będzie kosztować. Obawiam się że policzy tyle że mu się poprawki zwrócą.
gmaj22 Opublikowano 25 Stycznia 2019 #63 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Są zawory zwrotne krótkie GW/GZ i 1 calowy ma około 42 mm długości. Plastikowy grzybek ale temp. robocza do 90 C.
JacekFF Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor #65 Opublikowano 13 Lutego 2019 Cześć. Instalacja poprawiona jednak po powrocie do domu zastałem trochę inny widok niż przewidywałem. A więc tak. Pompa na powrocie założona, powrót 5 stopni niższy niż zadana na kotle. Grupy pompowe wpięte przed pompę grzejnikową. Jest ok chodź wydaje mi się że teraz muszą pracować na wyższych obrotach. No i to co mnie zdziwiło. Zbiornik wyrównawczy wpięty w zasilanie ale nie u samej góry tylko odboku wyjścia. Na zdjęciu to widać. Zbiornik wyrównawczy z lewej. Następnie do góry bojler a w prawo zawór 4d.
gmaj22 Opublikowano 13 Lutego 2019 #66 Opublikowano 13 Lutego 2019 Aż się prosiło, żeby zawór z filtrem dać na poziomym odcinku. Tym bardziej, że jest na to miejsce. I żeby choć jeden śrubunek między "czarnymi" trójnikami dołożyć :)
JacekFF Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor #67 Opublikowano 13 Lutego 2019 Miejsce było ale panowie mieli widocznie inną wizję tej instalacji. Ręce opadają poprostu. Czy zbiornik może być tak wpięty jak jest teraz?
JacekFF Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor #70 Opublikowano 19 Lutego 2019 Cześć. Instalacja poprawiona według waszych sugestii jednak nie działa wszysko tak jak należy. Dodana pompa kotłowa, zbiornik wyrównawczy wpięty w zasilanie, grupy pompowe przepięte przed pompę grzejnikową. Problem jest taki że nadal zapowietrza się układ. Nie jest w stanie sam się odpowietrzyć przez odpowietrznik który jest na rozdzielaczu, przez odpowietrznik na zasilaniu bojlera oraz przez sam zbiornik wyrównawczy. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Rozdzielacz jest nachylony że odpowietrznik jest u góry. Zbiornik wyrównawczy jest 2 metry nad rozdzielaczem i ok 4,5 metra nad kotłem. Mimo to cały czas słychać bulgotanie, przelewanie w rozdzielaczu oraz między pompą od podłogówki na piętro a tym rozdzielaczem. Wczoraj gdy skręciłem zawór 4d prawie do minimum (2 pozycja ) to znów przelewało się dodatkowo miedzy zaworem 4d a pompą kotłową tak że pompa kotłowa pracowała raz na 3W też na 7W. Macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić?
mironw Opublikowano 21 Lutego 2019 #71 Opublikowano 21 Lutego 2019 Instalacja była od nowa zalana świeżą wodą to i trochę trzeba po odpowietrzać wyłącz wszystko i zacznij od dołu do góry ,utrzymując cały czas poziom w zbiorniku wyrównawczym ,po odpowietrzeniu zakręć odpowietrznik automatyczny na rozdzielaczu podłogi
JacekFF Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor #72 Opublikowano 21 Lutego 2019 Powiedz mi tylko jak najlepiej odpowietrzać tzn czy dopuszczać wody do układu przy kotle tak jak dolewam wodę do układu i wypuszczać przy rozdzielaczu oczywiście każdą pętle z osobna czy wpuszczać i wypuszczać przy rozdzielaczu?
mironw Opublikowano 21 Lutego 2019 #73 Opublikowano 21 Lutego 2019 oczywiście pompy też .A jaki to pex do rozdzielacza ?
mironw Opublikowano 21 Lutego 2019 #74 Opublikowano 21 Lutego 2019 1 minutę temu, JacekFF napisał: czy dopuszczać wody do układu przy kotle tak jak dolewam wodę do układu oczywiście i powoli a grzejniki też 3 minuty temu, JacekFF napisał: układu i wypuszczać przy rozdzielaczu oczywiście każdą pętle z osobna czy wpuszczać i wypuszczać przy rozdzielaczu? a całą podłogę spuszczali?
JacekFF Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor #75 Opublikowano 21 Lutego 2019 Nie spuszczali całości. Rozdzielacze zakręcili.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.