Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Alpha2 problem


hamis

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Kupiłem ostatnio używana pompę Grundfos Alpha2 25-40. Według sprzedającego była 100% sprawna.

Niestety po podłączeniu pompa przez sekundę próbuje ruszyć (czuć szarpniecie wirnika) i pokazuje błąd -- (pompa zablokowana)

Jednak uszkodzona czy ja coś źle robię? Wpieta w to samo miejsce pompa Diamond radzi sobie bez problemu.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozbierz ją - odkręć 4 ampule, wyjmij wirnik zdolnej obudowy i sprawdź czy sam wirnik się ręką lekko kręci, dodatkowo wyczyść wewnątrz obudowę w której pracuje wirnik pompy.

Po ponownym skręceniu sprawdź prace - ale musi być pompa zalana, jak na sucho to ja zepsujesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko to było zrobione. Ręcznie wirnik obraca się bez jakiegokolwiek oporu. Wnętrze obudowy pompy czysciutkie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamontowalem pompę również poziomo, na obiegu bojlera. Bez różnicy.

Czy problemem mogą być zawory zwrotne około 1-1,5m za pompa? Inne pompy radzą sobie bez problemu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.