Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czyszczenie kotła - przerażająca wizja !!!

Glover

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po jakimś czasie, jeszcze w kwestii czyszczenia wymiennika ciepła w kotle kondensacyjnym, biorąc pod uwagę jego budowę

Na tym filmiku widać, jak może się zatkać wymiennik, wykonany z wąskich rurek "sprasowanych" w jeden blok (obecnie chyba większość kotłów wiszących). Wynika to chyba z "brudnego powietrza" a nie jakości gazu?  Trzeba nieźle się na szarpać aby to oczyścić.

Natomiast na poniższym rysunku widać jakie skutki mają takie zabrudzenia w sprawności tego wymiennika.  Jest to zestawione z schematem innego wymiennika podobnego do tego stosowanego w VKK EcoVIT lub KKS Niedźwiedź Condens. Od razu zaznaczę, że rysunek pochodzi ze strony innego producenta kotłów i może jest tylko propagandą, ale w zestawieniu z filmem mogę dać temu wiarę. Nie wiem czy wartości strat podanych na rysunku są realne? Łatwość w "zatkaniu" się tych wymienników jest kolosalna. 

image.png.574077cc00dd2fe065da4a4eddb60b24.png

Ze strony firmy Frisquet 

Opublikowano

A co sam będziesz czyścił kocioł gazowy?

To nie te czasy gdzie wystarczyło to zrobić samemu, od tego jest serwis.

Ponadto do takich porównań specjalnie dobiera się odpowiednie filmiki - to tak jak z tymi uchodźcami i pasożytami, które ponoć roznosili.

Jak się chce zrobić propagandę to zawsze się znajdzie argument, a to że palnik w kotle Frisqeta jest pod wymiennikiem to dobrze - przecież tak się robiło stare kotły atmosferyczne lub nawet piecyki łazienkowe ze sprawnościami poniżej 80%.!

Wymienniki takie jak na filmie odchodzą do przeszłości - teraz wchodzą albo odlewy albo wytłoczki z blach.

Na tym filmie palnik miał pewnie za mało powietrza i powstawała sadza.

Opublikowano

No co ty Sambor, ja roboty nikomu nie chcę odebrać :-)    Filmiku na siłę nie szukałem trafił się pierwszy lepszy z podpowiedzi YT. Innych też jest sporo i to właśnie zastanawia bo o tych Vkk i Kks prawie nic nie ma oprócz materiałów reklamowych. Kotły z tego typu wymiennikiem są na rynku od około 2010r. więc miały szanse na to żeby coś o nich nagrać??? W modelu Vkk evovit 2 generacji był problem z jakimś czujnikiem (?), ale na elektrodzie.pl jest post jak temu zaradzić. I dalej nic! 

Jeśli takie wymienniki (zwijane ciasno sprasowane rurki) odchodzą do lamusa, to podaj przykład kotłów z wymiennikiem odlewanym albo z blaszaną wytłoczką?

I twoje ostatnie zdanie trochę mnie martwi, a jak taka usterka będzie się powtarzać często i przez klienta będzie niezauważona (nie wiem czy kocioł takie błędy sygnalizuje) to taki wymiennik poleci raz dwa. A to są bardzo duże koszty.   

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 22.09.2019 o 23:14, sambor napisał:

Wymienniki takie jak na filmie odchodzą do przeszłości - teraz wchodzą albo odlewy albo wytłoczki z blach.

Sambor napisałeś że pojawiają się nowe rodzaje budowy wymienników,  możesz naprowadzić na konkretne modele kotłów z wymiennikami z blach tłoczonych? Szukam i znalazłem faktycznie kotły z wymiennikami odlewanymi, ale z blach tłoczonych to nic.  

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Sambor czy wymienniki wykonane z wytłoczek blach to coś takiego jak na tym filmie? 

Opublikowano

Np właśnie taki, ale są inne konstrukcje, jest ich mniej niż marek, gdyż niektóre rozwiązania są stosowane w kilku markach .

Należy pamiętać że film danego producenta jest robiony na zasadzie - każda liszka swój ogonek chwali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.