Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejniki Faviera - opinie

morgon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Ma ktoś jakieś opinie na temat tych grzejników? Mam je obecnie zainstalowane na starej instalacji grawitacyjnej, przechodzę powoli na ogrzewanie gazowe i się zastanawiam czy warto ruszyć też i instalację i zmienić na coś nowszego, czy gra nie warta świeczki?

Opublikowano

Do inst z kotłem gazowym to powinny być tak dobrane aby do ogrzania wystarczyła temp 55C podana z kotła.

Nie piszesz jaka jest lokalizacja ani wielkośc pomieszczenia które grzeją.

Tu masz coś na ten temat ( moc) dla 70C, dla 55C lub mniej trzeba to zwiększyć 2,5-3x.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/4894-grzejnik-typu-favier/?tab=comments#comment-39262

W temacie estetyki nie doradzę.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. No i chyba trzeba będzie zmienić. Na węglu dobrze hulają ale na gazie te 50-55°C to trochę za mało, dom ładnie łapie ciepło gdy jest te 60-65°C na zasilaniu

Opublikowano

Masz w podanym linku przelicznik mocy na 1mb grzejnika ( ok 450W), więc zmierz metrówką ile masz mb tego grzejnika i przelicz na moc potrzebną do ogrzania pomieszczenia.

Nowe grzejniki dobieraj dla temp 55C wg tabel lub przeliczników producentów, ale praktycznie rozmiar wyjdzie 3x więcej niż dla 75C.

Opublikowano

Aha, czyli wiele mi się wyjaśniło. W pokoju o powierzchni 24m², mam w sumie 4 takie rury po 2m, czyli 8m x 450W x 1.6 co daje 5760W przy 70°C. W takim razie, przy 50°C mam ok 1920W? Dobrze rozumiem? Teraz sobie skojarzyłem, że kocioł podgrzewa wodę do 60-65°C gdy rano zaczyna dogrzewać pomieszczenia, potem schodzi do tych 50 kilku stopni i tak sobie pracuje do wieczora. Czy w takim razie, przy wymianie instalacji warto jeszcze przewymiarować instalację, czy trzymać się tego co mam, czyli ok 80W/m²?

Opublikowano

To trochę inaczej się liczy: 8mb grzejnika przy zasilaniu 70C ma moc 3600W, przy zasilaniu ok 60C ta moc jest już mniejsza - ok 2250W i tyle powinno się przyjąć do obliczenia nowego grzejnika.

W katalogu producenta szukamy grzejnika, który przy zasilaniu 55C ma moc 2,25kW np w katalogu Kermi to grzejnik dwupłytowy o wys 600m i mocy 850W/mb

Czyli potrzeba grzejnika 2250/850 = 2,5- 2,7m długości, w katalogu Kermi jest grzejnik 2,6m długość , ale to naprawdę kobyła - prawie 75kg wagi, więc warto zamontować 2 mniejsze.

Purmo czy inni dostawcy będą mieli podobnie.

Instalacji nie przewymiarowujesz , tylko dostosowujesz ją do niższych temp zasilania, 

Opublikowano
3 godziny temu, morgon napisał:

Aha, czyli wiele mi się wyjaśniło. W pokoju o powierzchni 24m², mam w sumie 4 takie rury po 2m, czyli 8m x 450W x 1.6 co daje 5760W przy 70°C. W takim razie, przy 50°C mam ok 1920W? Dobrze rozumiem? Teraz sobie skojarzyłem, że kocioł podgrzewa wodę do 60-65°C gdy rano zaczyna dogrzewać pomieszczenia, potem schodzi do tych 50 kilku stopni i tak sobie pracuje do wieczora. Czy w takim razie, przy wymianie instalacji warto jeszcze przewymiarować instalację, czy trzymać się tego co mam, czyli ok 80W/m²?

Skąd wiesz że akurat 80W/1m2?

Opublikowano
3 godziny temu, odpowietrznik napisał:

Przy okazji poznałem nową metodę obliczania OZC)Wróżenie z fusów)

Oj czepiasz się Panie Kolego. Po prostu chcę mieć jakikolwiek punkt zaczepienia przy wymianie grzejników. Z mocy grzejników podzielonej przez metraż, wychodzi 80W, co z audytem energetycznym nie ma nic wspólnego, ale zawsze lepsze to niż strzelanie z doborem mocy grzejników z czterech liter. Być może to i błędne myślenie, nie wiem. Ale gdybym wiedział, to teraz bym nie pytał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.