Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Umiejscowienie czujnika temperatury podajnika - Wydzielone z tematu "Sterownik Kotla Skzp-02 - Ustawienia, Porady"

modzl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proponuje abyś zrobił kontrolowany test z tym wypychaniem żaru i wtedy może merytoryczna będzie z Tobą dyskusja. A jak nie chcesz to daj ten czujnik jak najbliżej palnika , zawsze to lepiej dmuchać na zimne ;-) 

Opublikowano

Jak dla mnie temperatura podajnika jest po to aby kontrolować czy się pali na palniki czy w rurze podajnika.Jak dasz czujnik przy koszu to sam sobie biedy narobisz jak zjarasz slimak.

Opublikowano

To ja już zgłupiałem i nie wiem do czego służy ten czujnik. Czy ma zabezpieczać ślimak żeby się nie zjarał, czy czuwać nad tym aby nie była zbyt wysoka temp przy koszu.....

Opublikowano

Chyba jedno z drugim jest powiazane.

Wysoka temperatura podajnika świadczy o tym że coś nie tak jest z procesem spalania...

Opublikowano

U mnia jest orygo przy koszu.

Opublikowano
36 minut temu, abcde napisał:

Chyba jedno z drugim jest powiazane.

Wysoka temperatura podajnika świadczy o tym że coś nie tak jest z procesem spalania...

Nie zupełnie. A jaka dla Ciebie jest to ta wysoka temperatura i której części podajnika ma dotyczyć? U mnie czujnik jest na rurze podajnika przy samym koszu, temperatura 20 stopni ale gdy dam 20cm bliżej palnika to już mam 45 i więcej. Czy to ma oznaczać że nieprawidłowy mam proces spalania ? 

Opublikowano
2 godziny temu, lechumb napisał:

Co do podajnika to gdy Żar już dojdzie do kosza to co po alarmie na wyświetlaczu jak i tak ciężko już będzie ugasić ten pożar. 

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Uświadomię cie , oprócz samego alarmu na wyswietlaczu, podajnik dość długo wypycha żar. Zrób test bo nawet nie wiesz o czym mówisz a wtedy Twój sen już będzie spokojny  ;-) 

Opublikowano

Podajnik wypycha żar przez czas jaki każdy użytkownik sobie ustawi w sterowniku.

WYGASZANIE-CZAS WYPYCHANIA ŻARU.

Opublikowano

Niewiem jaki masz podajnik....a w sumie Twoja sprawa gdzie ten czujnik zamontowales....czy był zamontowany...to jest oszukiwanie samego siebie.Jak się lepiej czujesz z temp.20 stopni to fajnie...a wyższa temperatura nie bierze się z powietrza tylko albo z zapadnietego kopca lub nieszczelności retorty

Opublikowano

Zamontowałem go tam gdzie jest jego przeznaczenie ;-)  Średnio mnie interesuje temperatura jaka jest w połowie długości podajnika. Analogicznie gdy wzrośnie mi temperatura przy koszu to siłą rzeczy musi tez i w połowie podajnika. Dla Ciebie może ważna jest temperatura w połowie podajnika a dla mnie przy koszu. Czujnik temp spalin mam w czopuchu a nie w samym kotle ;-)

Opublikowano

A ja na czubku komina i mam temperature 40 stopni spalin...:)))

I też mi z tym duzo lepiej bo nie mam straty kominowej aż tak duzej:)))

Opublikowano

Gratuluje kreatywności :-)

Jak to mówią , każdy ma prawo do bycia kretynem ale po co się z tym obnosić.... ;-)

Opublikowano

No i sam sobie odpowiedziałeś na pytanie gdzie powinien być czujnik podajnika:)

Opublikowano

Ale przecież ja go cały czas mam umieszczonego na rurze podajnika , tam gdzie jego przeznaczenie a nie na reduktorze  :-) 

ale jak kogoś interesuje jaka jest temp bliżej palnika niż kosza to jego sprawa. Z założenia czujnik ma pilnować temp bliżej kosza niż palnika   ;-)

Opublikowano

Właśnie tacy jak Ty piszą  dziwne teorie typu :wysoka temperatura podajnika -przesun czujnik dalej poprawi sie!Zamiast poszukac faktycznie skad ta  wysoka temperatura sie wziela.Przykre .

A potem ktoś kto ma problem z temperatura czyta takie Brednie.

Opublikowano

Właśnie dlatego ja wysiadłem z dalszej kontynuacji tematu

Opublikowano

U mnie jest czujnik umieszczony przy samym koszu. Dwa razy latem grzejąc CWU miałem sytuacje że wypchnęło węgiel i nie było to efektem nieszczelnej retorty ani zapadniętym kopcem. Za każdym razem na tyle długo został wypychany żar że na palniku pozostał sam węgiel bez grama żaru.

Opublikowano
2 minuty temu, lechumb napisał:

Właśnie dlatego ja wysiadłem z dalszej kontynuacji tematu

I ja też wysiadam:)

Opublikowano

A ja mam czujnik niedaleko palnika w oryginalnej tulei i dodatkowo zostal mi czujnik od peletu bo testowałem wiec jak bedzie sie palic to woda ugasi pozar:)

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy tu może jakiś administrator zagląda? 500 stron tu jest takich tekstów z 20 może konkretów . Dajcie sobie na wstrzymanie, proszę .

Opublikowano
25 minut temu, abcde napisał:

Właśnie tacy jak Ty piszą  dziwne teorie typu :wysoka temperatura podajnika -przesun czujnik dalej poprawi sie!Zamiast poszukac faktycznie skad ta  wysoka temperatura sie wziela.Przykre .

A potem ktoś kto ma problem z temperatura czyta takie Brednie.

Czujnik ma być tam gdzie jego przeznaczenie i basta. Jeżeli jego zadaniem jest nie doprowadzić do powstania żaru w koszu to powinien być w obrębie kosza. Jak ktoś woli może dać bliżej palnika ale po co ? Tylko po to żeby sie zamartwiać bo jest tam 50 stopni gdzie przy żeliwnych palnikach takie temperatury są możliwe a już przy samym koszu jest bezpieczne np 30. Jaka to dla ciebie ta wysoka temp podajnika ? 

Napisałem wyżej , 20cm od kosza mam 45stopni , przy koszu 20 i to ta druga temp mnie interesuje bo jak wzrośnie ta pierwsza to druga również. Chce wiedzieć jaką mam temp przy koszu. 

Opublikowano

Czujnik ma być tam gdzie go przewidział producent palnika...i przestan pisac glupoty....bo sie niemilo czyta:(

Opublikowano

Ojejeku jejku....kolega wychodzi z założenia ..że jak pali się sąsiada dom to nie będzie dzwonił po straż, dopiero jak mu ogrodzenie się pali i elewacja topi to dopiero będzie wzywał straż pożarną...... bardzo logicznie.....

TYLKO CO BĘDZIE JAK W TYM MOMENCIE BATERIA W TELEFONIE PADNIE....  może wyciągnie wnioski, że może jednak należało wcześniej zadzwonić bo można coś jeszcze zdziałać, bo później to.........

Ale co tam mądrzejsi rodzą się od nas

YARO

Opublikowano

Przeczytaj post wyżej , kolegi któremu wypchnęło żar i gdzie miał czujnik bo wychodzę z założenia że jesteś z tych co nie mieli okazji doświadczyć takiego wypychania żaru a masz dużo do powiedzenia w tym temacie ;-)

Opublikowano
16 minut temu, YaroXylen napisał:

Ojejeku jejku....kolega wychodzi z założenia ..że jak pali się sąsiada dom to nie będzie dzwonił po straż, dopiero jak mu ogrodzenie się pali i elewacja topi to dopiero będzie wzywał straż pożarną...... bardzo logicznie.....

TYLKO CO BĘDZIE JAK W TYM MOMENCIE BATERIA W TELEFONIE PADNIE....  może wyciągnie wnioski, że może jednak należało wcześniej zadzwonić bo można coś jeszcze zdziałać, bo później to.........

Ale co tam mądrzejsi rodzą się od nas

YARO

W końcu coś mądrego można przeczytac:))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.