Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problemy Z Odpowietrzniem Obiegu Otwartego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Został mi zainstalowany piec kominkowy z płaszczem w celu ogrzewania istniejącej już instalacji CO w domu.

Mam problem z odpowietrzeniem otwartego obiegu pieca kominkowego.

Schemat zamieszczam poniżej (zaznaczam, ze piec kominkowy ma tylko dwa króćce w swej obudowie (wejście i wyjście wody).

Pomimo odpowietrzania pompy cały czas słychać mocny strumień powietrza. Zauważyłem, że chyba dochodzi do zaciągania powietrza przez odpowietrznik automatyczny (pomimo jego zakręcenia). Przez rurę wzbiorczą wychodzą bąbelki powietrza - czyli ta droga odpowietrzania działa właściwie.

Postanowiłem "na zimno" odwrócić pompę w celu zmiany obiegu i testu czy bez zaciągania przy odpowietrzniku uda się odpowietrzyć instalację. Przy odwróconym obiegu udało się to w ciągu paru min.

Proszę o informacje:

1. Czy pompa jest właściwie zamontowana?

2. Czy może to być wina odpowietrznika i czy wymienić odpowietrznik i jeśli tak to na jaki? (jest to najtańszy z dostępnych na rynku)

3. Na jednym z for internetowy doczytałem, że winny może być filtr siatkowy?

4. Za ewentualne inne uwagi będę bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam.

instalacja.jpg

w911.png

Opublikowano

Odpowietrznik automatyczny nie może znajdować się na ssaniu pompy. W takim przypadku powinien zostać zamontowany separator mikropęcheży powietrza. Lub należy przełożyć pompę na zasilanie. Z tego co piszesz tych problemów brak za wymiennikiem. A tam masz właśnie odpowietrznik na tłoczeniu pompy.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Ja ci tylko podpowiem że odpowietrznik posiada nakrętkę po odpowietrzeniu układu po prostu zakręć :huh:

Sorry, ale czy właśnie na odpowietrznikach automatycznych nakrętki (kapturki) nie powinny być luźne?

Ja mam na wszystkich automatach luźno....