Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Poprawność wykonania instalacji i duże zużycie węgla

Tokarsky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam parę pytań dotyczące swojej instalacji CO i CWU. Jako iż jestem osobą która mieszkała całe życie w bloku, to pojęcie o takich instalacjach mam znikome. 

Czy zawór trójdrogowy jest poprawnie ustawiony? Czy może być za pompą? Podobno teraz służy jako ochrona powrotu. Specjalnie wysyłam zdjęcia ze zdjętym pokrętłem aby zobrazować co zawór konkretnie przymyka.

Czy zamontowanie głowic termostatycznych na grzejnikach spowoduje mniejsze zużycie opału? Obecnie żaden grzejnik nie ma takiej głowicy przez co grzeją na maxa, a zaworem trójdrogowym nie mogę wyregulować temperatury idącej na grzejniki.

Temperatura na kotle (Ogniwo Eko Plus+ 10kW) ustawiona na 57 stopni. Sterownik eCoal pobija zadaną temperaturę o ok. 3/4 stopnie, więc zazwyczaj jest ok 62/63 stopnie. Temperatura powrotu waha się w okolicach 56/58 stopni. Dom ok. 65 m2 z lat 70/80, cztery grzejniki.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Opublikowano

Przy takim montażu (pompa przed zaw.3D) zawór działa w funkcji rozdziału czynnika grzewczego i można nim regulować jedynie temp.powrotu do kotła(woda z zasilania miesza się z wodą powrotu z grzejników)Gdyby pompa była za zaworem to by regulował temp.na grzejniki(ale wtedy nie ma ochrony powrotu)Źle ustawione zawieradło zaworu,nie może zamykać króćca od pompy bo nie będzie miała wtedy gdzie tłoczyć jak ktoś przypadkowo przekręci zawór na zero.W funkcji rozdziału czynnika grzewczego to spłaszczenie powinno być ustawione jak w załączniku wtedy jakby nie ustawił zaworu pompa zawsze będzie miała gdzie tłoczyć.Skale też należy przełożyć o 90st w prawo tak aby cyferka 5 była na przeciw spłaszczenia.

Przy takiej konfiguracji zaworu nie jesteś w stanie regulować temp.na instalację,jakbyś nie ustawił pokrętła i tak pójdzie taka sama temp.po prostu nie ma się co z czym mieszać)

Do naczynia powinna iść rura stal 1" lub Cu 28 a nie ta cienka PP

xgx.jpg

Opublikowano

To ja dorzucę że pompy powinny puszkę elektryki mieć w pionie z dławicą przewodu w dół lub od góry poziomo. Takie zboczenie elektryka :D

Opublikowano

Złe ustawienie lustra w mieszaczu to jedno, ale mnie co innego razi: zabezpieczenie kotła - rura nie dość że PP, to jeszcze zbyt małej średnicy.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Zawór 3D poprawiony, rurami i montażem głowic termostatycznych zajmę się po sezonie grzewczym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.