Skocz do zawartości
IGNOROWANY

próba szczelności sprężonym powietrzem

marian1980

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym przeprowadzić próbę szczelności sprężonym powietrzem, przed próbą wodą .

Z tego co czytałem to taka próba nie powinna przekraczać 3 bar.

Moje pytanie dotyczy czasu w jakim taką próbę mam wykonać  oraz czy to musi być 3 bary , kiedyś z tego co pamiętam jak instalator robił próbę szczelności w lokalu użytkowym który wynajmowałem to robił taką próbę na 2 bary i jak wieczorem około 21 podłączył kompresor (miał najzwyklejszy kompresor) to zostawił to na noc i jak rano przyszedł to go odłączył - spadków nie było.

Ma ktoś z kolegów doświadczenie w takich próbach ?

pozdrawiam

Opublikowano

Próby powietrzem to temat rzeka ze względu na duże wahania cisnienia w stosunku do temperatury. Jak powietrzem to tylko badanie nasłuchując ewentualnych wycieków takie moje praktyczne zdanie. W 5 minut jestes w stanie ocenic czy szczelne czy nie, słychać świszczący wyciek z kilometra...

Opublikowano

Spokojnie możesz robić na 6 barów. Często ucieka przez plastikowe korki albo złączki pod rozdzielaczem. Oczywiście zapinasz do instalacji manometr (nie ten z kompresora). Gdzieś po godzince od nabicia dobij ciśnienia i powinno już szczelnie trzymać. Dobrze żeby temperatura w  miarę była ta sama. 2-3h wystarczą.

Opublikowano

Robiąc próbę sprężonym powietrzem będziesz miał już wstępny wynik po kilku minutach na manometrze. 

Gorzej może być z wychwyceniem nieszczelności.  Jaka to instalacja?

Opublikowano

Instalacja PP 32mm doprowadzająca do 2 rozdzielaczy od rozdzielaczy pexy 16, generalnie chodzi mi o belki rozdzielaczy żeby już później nie kombinować bo jak będą siedzieć w skrzynce to już ciężej manewrować między belką a sterczącymi pexami.

Zrobiłem tak: mam zamontowane mini zawory na belkach pex , zakręciłem je, zaślepiłem z drugiej strony belkę (z jednej fabrycznie zaślepiona) i tam gdzie odpowietrznik od góry belki umieściłem gniazdo do podłączenia sprężonego powietrza. Dałem ciśnienie na 3 bary i tą belkę wsadziłem do wody tak żeby ewentualnie naocznie sprawdzić czy nie lecą bąbelki powietrza. Nie lecą trzymałem 30 minut, to chyba powinno wystarczyć do tej głównej próby wodnej, bo powietrze jest bardziej przenikliwe nić woda ?

Opublikowano

Nie rozumiem po co robisz taką wybiórczą próbę tylko na belki rozdzielaczy. Próbę na instalację robi się generalnie na cały układ przed zakryciem w szlichcie / tynku - tak zwane roboty zanikowe. 

Jeśli nie było bąbelków i/lub manometr wskazywał niezmienną wartość ciśnienia to OK. 

Opublikowano

Wiem, że to dziwne ale nie jestem instalatorem na co dzień, więc pomyślałem że jak rozdzielacze będą ok to już będę miał z górki bo tutaj miałem największe obawy z tymi mini zaworami do pex tym bardziej że robiłem je na konopie bo nie chciały się prosto wkręcić na oringi

• 1 rok później...
Opublikowano

Muszę zasięgnąć waszej opinii - po przeróbce części instalacji (montać baterii podtynkowej i dodanie nitki do umywalki po drugiej stronie łazienki) wykonałem próbę szczelności powietrzem. Po próbie zostawiłem nabite 3 bary, 2 dni trzymało bez problemów, wskazówka manometru ani drgnęła.

Dzisiaj przyjeżdżam i spadło ciśnienie o 0,4 bara - w międzyczasie zacząłem wygrzewać jastrych - czy aż tak duża różnica może wynikać z różnicy temperatur (4K) czy też raczej nabawiłem się nieszczelności?

Opublikowano

Tak ogólnie to producenci kotłów na paliwa stałe zabraniają takich prób.
Trzeba przeczytać DTR kotła i jak cos go odciac.

Wysłane z mojego Redmi 7A przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.