Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Skzp-02 Skarbek węgiel w popielniku

Bulix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobione

Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja jednak podejrzewam coś z przesypem i kolega się walnął albo na innym węglu to robił.....ja robiłem 3 razy po do 10 minut i za każdym razem kilka deko różnicy wychodziło ale dodałem razem pomnożyłem przez dwa i wyszło na godzinę... ale to rzadko pełne kilogramy wychodzą :)))

Yaro

Opublikowano

A kolego Bulix co się stało z twoją instalacja, przecież dwa dni temu w innym temacie wystawiłeś całkiem fajne fotki z działania twego kociołka? Zmienił się opał czy coś się innego że teraz jest taka lipa?

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

***  masz racje. Ale to az taki duzy wplyw ma? Mialem ala skarbka ale mi ojcu soc nie pasował i kupil zwyklego skarbka. I teraz jest palony na "orginalnym" skarbku... Czyli bym musial wygasic piec i odnowa? Heh..

20 godzin temu, YaroXylen napisał:
Ja jednak podejrzewam coś z przesypem i kolega się walnął albo na innym węglu to robił.....ja robiłem 3 razy po do 10 minut i za każdym razem kilka deko różnicy wychodziło ale dodałem razem pomnożyłem przez dwa i wyszło na godzinę... ale to rzadko pełne kilogramy wychodzą :)))
Yaro

Opublikowano

Właściwa wartość potencjału jest najważniejszą składową odpowiedniego nawęglania palnika. Dla przykładu u mnie 33, gdybym wpisał 16, to by podawał dwa razy tyle węgla

Opublikowano

No właśnie Skarbek. Kolejny pacjent zachorował z tego samego powodu.... Tegoroczny Skarbek.

Opublikowano

Mialem końcówkę ala skarbku ktory byl zmieszany niby z orginalnym skarbkiem... Bardzo wysoki ogień byl wiec w tym akurat czasie z ojcem zmniejszyliśmy z 18% dmuchawe do 16% potem sie skarbek skonczyl tamten i zostal juz na czystym niby orginalnym skarbku, a nie mieszance i wszystko poszlo na keb na szyje. A czlowiek schcial tylko zmniejszyć spalanie na piecu..

A kolego Bulix co się stało z twoją instalacja, przecież dwa dni temu w innym temacie wystawiłeś całkiem fajne fotki z działania twego kociołka? Zmienił się opał czy coś się innego że teraz jest taka lipa?

Opublikowano

Z mieszanką się to jakoś paliło i teraz żeby się dalej paliło też musi iść w mieszance. Jest masa teraz tematów o problemach ze skarbkiem.

Opublikowano

Dlatego sugerowałem na razie tylko zwiększenie nastawy potencjału to spadnie ilość węgla...Panowie tylko powoli.......

Kolega zmienił opał a nie opanował nastawów i niestety jakiegoś szajsu kupił .... wiadomo ..to i przesyp może być inny.... dlatego zpisałem o zwiększeniu potencjału...a swoją drogą to nieciekawy ten opał... :(((

Yaro

Opublikowano

Żeby jeszcze bylo ciekawiej, to właśnie miala isc kolejna dostawa skarbka... Ale po tym co kolega podeslal, ojciec postanowil ze wycofa skarbek. Jakis ekogroszek polecacie? Narazie na próbę na świeta tata zamowil : https://kolombus.pl .

Opublikowano
Kurw.. masz racje. Ale to az taki duzy wplyw ma? Mialem ala skarbka ale mi ojcu soc nie pasował i kupil zwyklego skarbka. I teraz jest palony na "orginalnym" skarbku... Czyli bym musial wygasic piec i odnowa? Heh..

To ma największy wpływ

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja polecam wersję mocniejszą:::  https://wegielzagorski.pl/ekogroszek-diablo-premium-workowany-1t.html

i słabszą którą palę....https://wegielzagorski.pl/ekogroszek-diablo-1t.html

z tej drugiej jest pół małego wiaderka popiołu z 200kg!!

Yaro.

Opublikowano

Poradzi sobie na dużym palniku ten mocniejszy. Bo podobno lubią się spiekac na dużych palnikach

Opublikowano

Witam.

Przepraszam kolegę..... Bo podobno lubią się spiekac na dużych palnikach ......... to tak jak YETI wszyscy w internecie wiedzą i piszą ..a nikt nie widział jak się palił.....

Ten którym palę możesz rozdmuchać do białości to prędzej wyskoczy kawałek węgla jak się sklei czy spiecze, ten mocniejszy to już nie wiem bo jeszcze nie paliłem, natomiast z opinii znajomych, którzy nim palą mówią że rewelka. Obejrzyj : https://www.youtube.com/watch?v=ZiN07HdEoBc   i to (ja palę tym) https://www.youtube.com/watch?v=hbQMh3qVITI

Yaro

Opublikowano

Co sądzicie, aby wyzerować wskazanie spalonego wegla aktualnie, zasypac piec na maxa  i wyliczyc ten slimak/ ewentualnie jutro wygasic i przesypac to wszystko i zobaczyc ile trzeba ustawic ?

Opublikowano

Jeśli chcesz dobrze wyliczyć potencjał podajnika to poszukaj sobie na YouTube filmu forumowicza KamilMiernik-a ilktory wstawił na swoim kanale film jak to prawidłowo zrobić.

Opublikowano

oglądałem, już właśnie wyliczałem tak potencjał, ale do starego wegla.

Opublikowano

Mój własny post zacytuję ....ja robiłem 3 razy po do 10 minut i za każdym razem kilka deko różnicy wychodziło ale dodałem razem pomnożyłem przez dwa i wyszło na godzinę... ale to rzadko pełne kilogramy wychodzą :)))

To tak informacyjnie... :))   ...tylko czasem nie waż taką łazienkową wagą, gdyż one mają bardzo duży błąd na małych ciężarach ze względu na ochronę sensorów. W reklamówkę i do sklepu..... a i browarka też zakupisz.. :)) podwójna korzyść....

Tylko jedna rzecz, ustawienie potencjału nie zmieni jakości syfowatego opału tylko poprawi możliwość jego utylizacji...

Yaro

Opublikowano

Jutro bede działał. Teraz idę spac. Z rana zdam relacje. Dziękuję Panowie

A co do wegla, mowi się trudno i trzeba zyc dalej. To jest pierwszy sezon tego pieca w tym domu. Piec od października zainstalowany. Wczesniej mył zwykly. Wiec ani ja go nie znam, ani on mnie. Ale mam nadzieję, że z czasem sie dogadamy.

Opublikowano

Panowie, tak to wygląda z rana . Dzisiaj o 18 wrócę z uczelni to wygasze wszystko i pomierze. Tak na 1 rzut oka to wegla duzo ;P 12a0ed54f2a007592b9ce73f945f25ed.jpgab30a83d9b09ead87e024c0e23bf1e04.jpg52bc4da79d839d15ac760225c76a3668.jpg8f34c798128328190fb63367a5a81c61.jpgd04112b547f089a30108f64ba4a24d0a.jpga3fd1808c46ff42c2566dae5430287e2.jpgeafa64045078ccc301217b270626aa81.jpg

Opublikowano
Witam.
Przepraszam kolegę..... Bo podobno lubią się spiekac na dużych palnikach ......... to tak jak YETI wszyscy w internecie wiedzą i piszą ..a nikt nie widział jak się palił.....
Ten którym palę możesz rozdmuchać do białości to prędzej wyskoczy kawałek węgla jak się sklei czy spiecze, ten mocniejszy to już nie wiem bo jeszcze nie paliłem, natomiast z opinii znajomych, którzy nim palą mówią że rewelka. Obejrzyj : 
   i to (ja palę tym)

Yaro
To właśnie Kamil mi to napisał jak napisałem do niego jaki mi węgiel poleca.

Opublikowano

@bulix dużo za dużo. Jak jesteś jeszcze w. Domu to śmiało dodaj mu jeszcze ze 3kg tego podawania.

Opublikowano

Witam, zrobiłem potencjał podajnika. Z moich obliczeń wyszlo 17,03 kg/h. Więc@YARO się wstrzeliles idealnie ;) przy rozpalaniu trosze dymil. Zobaczę później czy tak sie bedzie utrzymywał. Aktualnie kociolek dobija temperaturę i sie rozkręca. Zdjalem mu kaganiec z 70 procent i dalem na 100 dobrze? Po 18 wrzucę zdjecia jak to wyglada.

A tak na marginesie. Potwierdzam teorie o Skarbku. Duzo mialu i pyłu . I wogole drobne gdzieś bryłki wegla sa.

Opublikowano

Panowie kilka godzin po rozpaleniu. Kociolek juz nie dymi, ustabilizowal sie. Potencjal slomaka 17.  Paliwo ustawione na 26.3 Mj. Prowadzilem mala korektę z na -5% . Niestety kopczyk sie zapadl. Zmniejszylem na 0% i z moich obserwacji wywnioskowalem po kilku godzinach ze moze przesypywac, dlatego tez ustawilem korekte oaliwa na -2%. Zobacze co bedzie o 23. Wykres z przed chwili

IMG_20181213_184035.jpg

Opublikowano

Witam ponownie.

Korektę również możesz robić wiatrem...  ale jak się tobie zapadał kopczyk to zamiast korekty możesz zmniejszyć delikatnie kaloryczność opału, ale to już później

6 godzin temu, Bulix napisał:

Zdjalem mu kaganiec z 70 procent i dalem na 100 dobrze?

W przypadku spiekającego się groszku w/g mnie należy maksymalnie spowalniać kocioł, aby dłużej dochodził do temperatury, skoro teraz średnia moc wychodzi 60% to aby wolniej dmuchał ustawiłbym 65-67% maks, będzie sobie dłużej dochodził unikając nadmiernego dmuchania i skakania. Oczywiście jak zrobi się chłodniej trzeba będzie lekko podnieść... a wtedy ten groszek tylko mieszać z czymś niespiekającym się i tą mieszanką dalej ciągnąć aż do wymiany opału. Zastanów się nad tym co Tobie podrzuciłem. :))

Bardzo duże masz zużycie dobowe i to mnie zastanawia, ja obecnie teraz mam dobowe 26kg  miał z diabłem 1:1 i 300metrów grzeję, a dzisiaj cały dzień ok.1 stopień poniżej zera... Podaj obecne zużycie jakie tobie wychodzi, tylko że jak robiłeś korektę podawania to trzeba będzie poczekać :/

Czy kociołek czyściłeś? Chyba tak bo spaliny masz niskie.... i to mi chodzi po głowie... a wapno sypałeś do groszku? to dosyć skuteczne jest....

Pozdrawiam. YARO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.