JulekS Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor #26 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Panowie mam 6 obwodów podłogówki po około 80mb , średnica 16mm i teraz pytanie jaki optymalny przepływ powinien być ustawiony na rotametrach?
odpowietrznik Opublikowano 21 Grudnia 2018 #27 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.Optymalny przepływ dla konkretnego pomieszczenia to taki przy którym przy danej temp.zasilania jesteśmy w stanie osiągnąć pożądaną temp.pomieszczenia.Jak nie masz danych dotyczących strat ciepła dla poszczególnych pomieszczeń bo nie masz projektu OZC to pozostaje ci kombinowanie metodą prób i błędów co zajmie trochę czasu.Po prostu musisz "manewrować"tymi dwoma parametrami temp.zasilania i przepływem do momentu aż uzyskasz zadawalające rezultaty, te przepływy będą różne dla każdego z pomieszczeń
sambor Opublikowano 21 Grudnia 2018 #28 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Ja bym zaczął od nastaw 1,2l/min i od tego czy jest za zimno czy za ciepło w pomieszczeniu przepływy zwiększał dla niedogrzanych pomieszczeń lub zmniejszał dla zbyt ciepłych. Nie powinno się zmniejszać poniżej 0,7l/min i zwiększać powyżej 2,5l/min Ale pamiętaj ustalanie temp przy podłogówce to 5-8h czekania po zmianie nastaw. Temp zasilania to trzeba określić wg temp na zewnątrz - ale nie więcej niż 38C przy -20C. Dla temp zewn około 0C ustaw T zasilania ok 28- 30C
JulekS Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor #29 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Czy zbyt duży przepływ będzie skutkował szybkim wystudzeniem kotła(spadek nawet o 20C)? W tym monecie moje moje ustawienie to 2l/m i zauważyłem takie zjawisko przy włączaniu się pompy podłogowej. Temp kotła 58C , podłogówka 26-28C.
odpowietrznik Opublikowano 21 Grudnia 2018 #30 Opublikowano 21 Grudnia 2018 W tej chwili to ty nie masz ochrony powrotu (brak pompy kotłowej)to podłogówka będzie schładzać powrót.Dołóż pompę i wtedy nie masz co się przejmować przepływami w podłogówce jeżeli chodzi o temp.powrotu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.