Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Hydraulik mnie wystawił , proszę o poradę

JulekS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam 6 obwodów podłogówki po około 80mb , średnica 16mm i teraz pytanie jaki optymalny  przepływ powinien być ustawiony na rotametrach? 

Opublikowano

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.Optymalny przepływ dla konkretnego pomieszczenia to taki przy którym przy danej temp.zasilania jesteśmy w stanie osiągnąć pożądaną temp.pomieszczenia.Jak nie masz danych dotyczących strat ciepła dla poszczególnych pomieszczeń bo nie masz projektu OZC to pozostaje ci kombinowanie metodą prób i błędów co zajmie trochę czasu.Po prostu musisz "manewrować"tymi dwoma parametrami temp.zasilania i przepływem do momentu aż uzyskasz zadawalające rezultaty, te przepływy będą różne dla każdego z pomieszczeń

Opublikowano

Ja bym zaczął od nastaw 1,2l/min i od  tego czy jest za zimno czy za ciepło w pomieszczeniu przepływy zwiększał dla niedogrzanych pomieszczeń lub zmniejszał dla zbyt ciepłych.

Nie powinno się zmniejszać poniżej 0,7l/min i zwiększać powyżej 2,5l/min

Ale pamiętaj ustalanie temp przy podłogówce to 5-8h czekania po zmianie nastaw.

Temp zasilania to trzeba określić wg temp na zewnątrz - ale nie więcej niż 38C przy -20C.

Dla temp zewn około 0C ustaw T zasilania ok 28- 30C

Opublikowano

Czy zbyt duży przepływ będzie skutkował szybkim wystudzeniem kotła(spadek nawet o 20C)? W tym monecie moje moje ustawienie to 2l/m i zauważyłem takie zjawisko przy włączaniu się  pompy podłogowej. Temp kotła 58C , podłogówka 26-28C. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.