Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem ze spiekami Defro 12KW

Mirek56

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja palę na nastawach fabrycznych i wszystko gra. też na początku kręciłem w każdą stronę. paliłem badziewiem z marketu i od lokalnych dostawców. zauważyłem że opał wysoko kaloryczny i wilgotny spieka się inaczej koksuje . badziew z marketu palił się dobrze lecz piec go połykał można powiedzieć. co do przysłony na wentylator to go nie używam. czopuch też na maksa otwarty. to tak jak by w samochodzie przytkać filtr powietrza i tłumik. opał kupuję latem i luzem. do zimy jest suchy jak pieprz.

Opublikowano

palnik rynnowy sterownik tech 480z pid piec to elektromet KWP15 opał z kopalni silezja czy jakoś tak 30kj 

Opublikowano
3 godziny temu, lechumb napisał:

To ja ci odpowiem na twój przykład o tempomacie jaki on jest automatyczny. To weź go włącz a nie wrzuć biegu. Ciekawe czy pojedzie? Albo drugi weź robot kuchenny i tylko włącz ciekawe czy zrobi ci placek. przykładów jest masa. A jak cię męczy taki PID to weź zamontuj sobie piec gazowy lub olejowy albo elektryczne ogrzewanie. Takie narzekanie czemu pid jest taki albo siaki to tak samo jakbyś mial żale że ziemia jest okrągła a mogłaby być trójkątna.

Nie bierz tego do siebie, ale nie rozumiesz podstawowych pojęć, więc rezygnuję z dalszej z Tobą dyskusji.

Opublikowano

Również nie bierz tego do siebie ale jest chyba odwrotnie bo ty nie rozumiesz tych podstawowych pojęć odnośnie PID. Nie ma sensu dalsza konwersacja. Poza tym to tylko z całej masy ludzi tutaj na forum ty masz z tym problem.

Rada. Są tutaj obecni twórcy kotłów jak i sterownikow ( przynajmniej dwóch) więc swoje zale możesz do nich bezpośrednio skierować dlaczego pid jest taki a nie inny.

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tworco tego tematu czy coś się zmieniło odnośnie spiekow co zrobiłeś w tym kierunku

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nic się nie zmieniło praktycznie, zrobiłem to co żeście polecili. Czopuch i klapka od wentylatora na max otworzona, ustawienia fabryczne przywrócone. Zmieniłem również moc kotła na 100% na razie nie będę się nia bawił. Jedynie  teraz ruszam  korektą nadmuchu, ustawiłem ją na -5. Jeśli piec nie złapie ustawionej temperatury , albo nie będzie mógł jej utrzymać (59 stopni) będę stopniowo zmniejszał korektę.  Na chwilę obecną od poniedziałku mam dwa wiadra żużlu , a wygląda on tak:

IMG_20181212_103605.thumb.jpg.58f4a4660d2a80fb1ee9a8ce50cf3f78.jpg

Opublikowano

Wczoraj pokazałeś foto palnika. Widać tam że kocioł w środku jest dosyć brudny. Proponuje go ładnie wyczyścić. I czujnik temp spalin też. 

Opublikowano

A czym ty palisz??? Widać na fotkach że Żar masz poniżej pierścienia palnika i chyba już otwory napowietrzające są widoczne.

Weź wydłuż min podawanie do 2s oraz zmień min wentylator roboczy na powiedzmy 10.

Opublikowano

Kolego lechumb może spróbujmy zrobić jak w skzp dać na początek powietrze 5-25 przy tych nastawach podawania co są i powoli korygować opal .A nasz kolega niech poda ile watt ma dmuchawa bo na zdjęciach nie widac .Wiem że to inny sterownik ale na wyjście powietrze chyba by takie pasowalo

Opublikowano

Czasy podawania i procenty dmuchawy trudno porównywać. Inne dmuchawy, inny przesyp podajnika. 

Kolega Wojtek ma 12kw to może coś podpowie. 

Opublikowano
Czasy podawania i procenty dmuchawy trudno porównywać. Inne dmuchawy, inny przesyp podajnika. 
Tak zgadzam się ale jakiś punkt wyjścia trzeba obrać jak będziemy przestawiać wszystko na raz to nic z tego nie wyjdzie .I dla tego właśnie mam skzp tam wszystko jest na talerzu podane .

Opublikowano

Przydałby sie na forum twórca tego algorytmu od techa. Może powiedziałby dokładnie, który parametr za co odpowiada.  Czasami mam wrażenie, że ten cały pid to taki trochę pic na wodę.  

Opublikowano

Pomijając to że mało który producent sterownika jest na forum to większość sterowników tylko ładnie wygląda ale to tak jest sprzedać i zapomnieć .pid jak pid nie każdy jest doskonały .cieszyć się tylko że chłop nie ma nowego Iryda to dopiero ciężko ugryźć

Opublikowano

W techu jest zakres podawania. A kolega ma ten zakres od 1s do 5s. Te niedopalone spieki wygladają całkiem jak wesoła. Możemy zacząć od zmniejszenia wentylatora roboczego czyli dane z turbinki.

Opublikowano
Godzinę temu, Mirek56 napisał:

Ten kocią był czyszczony dzień wcześniej przed zrobionym zdjęciem, czujnik również, po prostu tak mi się zasyfił na złych ustawieniach 

A węgiel jest suchy?

Może spróbuj palenia w dwustanie.

Opublikowano
8 minut temu, lechumb napisał:

W techu jest zakres podawania. A kolega ma ten zakres od 1s do 5s. Te niedopalone spieki wygladają całkiem jak wesoła. Możemy zacząć od zmniejszenia wentylatora roboczego czyli dane z turbinki.

Tam jest kupa niedopału. Za szybko spadł z palnika, pid za dużo i za szybko  podaje. 

Ja mam ekosmyka i jak wył hallotron nadmuchu robi to samo czesto. 

Opublikowano

Właśnie ja bym proponował dwustan bo zrozumieć techa to trzeba się zdoktoryzować. Algorytm w techu będzie pracował na idealnei instalacji i dobrze dobranym kotle a tak to same problemy. Możemy jeszcze się pobawić ustawie jutro skzp2 na 12kw  i podam Ci przerwę miedzi podaniami dla 5% mocy i dla 100%mocy podawanie mam 5sekund. Ty kolego byś ustawił podawanie minimum i maximum na 5 i przerwę Max i min ta co Ci podam no i już sam odebrał powietrze

Opublikowano

AudiIhr, popieram. Chociaż są i tacy co są zadowoleni z pida od techa. 

Opublikowano

Z chęcią bym się pobawił w dwustanie , ale nie rozumiem co ma na co wpływ i boje się, że więcej narobię szkody niż pożytku.

Najprawdopodobniej mała ilość paliwa w retorcie, była spowodowana zmniejszeniem mocy kotła na 80%. Po zmianie na 100% jest już "normalnie".  Po zastosowaniu korekty powietrza -5, spalanie jakby było dużo lepsze, ale to się okaże po dzisiejszej nocy. 

Jeśli będzie dobrze, będę prosił o wyjaśnienie kilku "zależności" bym wiedział na przyszłość jak mam ustawić piec, przy chłodniejszej pogodzie.

.IMG_20181212_191929.thumb.jpg.922ef220102a522e47400e9aaf794a49.jpg IMG_20181212_191754.thumb.jpg.0b1f2d5e77b4a344b7ecd8c69cbf6df8.jpg IMG_20181212_191830.thumb.jpg.ed7558f898b35b7ccf1847002cfe83b4.jpg

Opublikowano

Jeśli kopiec powiększył się po zdjęciu siły nadmuchu to niech tak zostanie. Kocioł nadal przebija ci temp więc można sukcesywnie zmniejszać mu moc po kilka procent aby nie przebijał zadanej i się nie odstawiał.

Co to za groszek którym palisz??

Jeśli tak wygląda twój kocioł po 2 dniach to nie jest ciekawie. Wyczyść kocioł i wprowadź zmiany. Zmieniaj po jednym parametrze i zostaw na min 6h aby się wszystko ustabilizowalo. Moje Defro tyle syfu na ściankach nie ma po 2tyg. Fakt tech ma ciężkiego pida i wolalem na tym sterowniku palić na dwustanie bo zima szybciej się skończyła niż go ustawiłem tak żebym był w 100% usatysfakcjonowany. I tak jak przedmówca powiedział, tech lubi super instalacje.

Opublikowano

Ekogroszek kupiony ze skladu, nie wiem z jakiej kopalni o kaloryczności 27KJ (1070zł za tone) 

Kocioł wyczyszczony, jak wstanę zrobię zdjęcia i napiszę jak sprawa wygląda.

A co do zwiększenia kopca, wydaje mi się, że się poprawił po podniesieniu mocy kotła na 100. 

Opublikowano

Tu chyba winnym za całe zło u ciebie w kotle będzie ten no name opał. Ale może coś zrobimy jak nie pid to dwustan.

Opublikowano

Kolego , podnieś temp. zadaną na min 65 lub więcej stopni , a korektę górną powietrza daj mksymalnie na minus w ustawieniach zaawansowanych. Zobacz u mnie, ja mam 60% mocy kocioł 15 kW, ogrzewam 180m2 dom z lat 50 tych ocieplony . Przy obecnych temperaturach spalanie na poziomie 18 kg na dobę, eko-groszku Bartex Gold. Delikatne spieki są ale "rozkruszalne".78ad797df48f0375a745f0966f646b91.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.