krzyspy Opublikowano 2 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Witam. Mam problem z ustawieniem ekonomicznego spalania w modelu METAL-FACH SEG PLUS 14kw. Nie dokładnie spala się ekogroszek, w popielniku zostaje sporo niedopalonego materiału. Ogrzewam 100m2. Nie znam się tez dobrze na sterowniku i potrzebowałbym porady, jak ustawić ekonomiczne spalanie groszku. Posiadam termostat pokojowy.
fotopasjajelcz Opublikowano 2 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Jaki sterownik masz , czy retorta uszczelniona , jaka temp powrotu , wrzuć ustawianie modulacji .
krzyspy Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Sterownik ecoMax860P TOUCH, temperatura powrotu to 35 stopni. Sory, ale nie wiem co oznacza ustawianie modulacji. Retorta nie jest uszczelniona.
fotopasjajelcz Opublikowano 2 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 2 Grudnia 2018 poprostu wrzuć ustawienia z parametry regulatora/ustawienia kotła/modulacja mocy. Temp powrotu trochę niska , sprawdź czy masz włączoną ochronę powrotu jak tak to wyłącz, napisz jaką masz temp kotła i na jakim trybie kocioł pracuje standard, FuzzyLogic, itp Na swoim przykładzie wiem jak retorta nie była szczelna niedopalał groszku z jednej strony .Jakim groszkiem palisz. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
krzyspy Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor #5 Opublikowano 2 Grudnia 2018 maksymalna moc kotła - 8 kW 100% Moc nadmuchu - 25% 50% Histereza H2 - 1 stopień Pośrednia moc kotłą - 55% 50% moc nadmuchu -23% 30% Histereza H1 - 1stopień Minimalna moc kotła - 45% 30% Moc nadmuchu- 22% Histereza kotła - 1 stopień korekta podawania - 0% Temperatura kotła to 55 stopni ,praca w trybie standardowym. Groszek kupowany u sprawdzonego dostawcy z polskiej kopalni, suchy bez zarzutu o dużej mocy. Ochrony powrotu nie mogę wyłączyć, zdjąłem tylko czujnik. Piec użytkuję od roku i nadal jest dla mnie zagadką.
fotopasjajelcz Opublikowano 2 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Temp zdecydowanie za niska nie będę pisał z jakich względów to chyba oczywiste higiena kotła itp, ustaw na 70 stopni , z ekogroszkiem powyżej 27 kalorycznośći nie starczy ci parametrów by to ogarnąć za duża kaloryczność , za mocno dmuchasz zmniejsz od góry moc nadmuchy. Spróbował bym przejść na FuzzyLogic. 8Kw zostaw niech moduluje , jak przyjdą mrozy dołożysz mocy . 100% Moc nadmuchu - 20%50% Histereza H2 - 1 stopieńPośrednia moc kotłą - 55%50% moc nadmuchu -18%30% Histereza H1 - 1stopieńMinimalna moc kotła - 45%30% Moc nadmuchu- 15%Histereza kotła - 1 stopieńkorekta podawania - 0% Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
krzyspy Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor #7 Opublikowano 2 Grudnia 2018 a co myślisz o histerezach? Kaloryczność prawdopodobnie 25
krzyspy Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor #8 Opublikowano 2 Grudnia 2018 A do tej temperatury jakie kW?
fotopasjajelcz Opublikowano 2 Grudnia 2018 #9 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Co ma KW do temperatury kotła , temp 70C , a moc czyli KW przy tym sterowniku zwiększa podawanie dawki paliwa , jak zmniejszach KW podawanie maleje , oczywiście zależność KW a temp kotła istnieje musisz dołożyć mocy by osiągnąć temp kotła w mrozy.Robiłeś test podajnika ? nie przesypuje ci czasem ekogroszku jeśli tak zwiększaj kaloryczność , i korekta podawania -5 potem więcej obserwuj retorte modulacja trochę trwa.
krzyspy Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor #10 Opublikowano 2 Grudnia 2018 czy mam nastawić te wartości w trybie PRACA?
fotopasjajelcz Opublikowano 3 Grudnia 2018 #11 Opublikowano 3 Grudnia 2018 nie ja ci podałem tylko przykład jak wyglądają ustawienia. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.